Φουστανέλα, τσαρούχια, φούντα, φάριο. Τι συμβολίζει η στολή του τσολιά;

34175
Η στολή του Εύζωνα, εμφανίστηκε στην Επανάσταση του 1821 και έκτοτε καθιερώθηκε η φουστανέλα ως επίσημη ενδυμασία όλων των οπλαρχηγών. Κάθε κομμάτι από το οποίο αποτελείται, έχει τη δική του σημασία.

Φουστανέλα
Η φουστανέλα, είναι ανδρική βαμβακερή φορεσιά με 400 πτυχές, όσες και τα χρόνια της τουρκικής κυριαρχίας στην Ελλάδα. Το χρώμα της είναι λευκό, που συμβολίζει την αγνότητα των εθνικών απελευθερωτικών αγώνων. Για να φτιαχτεί μια φουστανέλα χρειάζονται περίπου 30 μέτρα ύφασμα.
Τα κρόσσια που κρέμονται πάνω στη φούστα, έχουν μπλε-άσπρο χρώμα, όπως η Γαλανόλευκη Σημαία.
Φέρμελη
Πρόκειται για το γιλέκο των Ευζώνων, του οποίου η κατασκευή χρειάζεται ένα μήνα.
Είναι κεντημένο με λευκά και επίχρυσα νήματα, που δημιουργούν λαογραφικές απεικονίσεις.
Επίσης, κεντημένα πάνω στο γιλέκο είναι τα αρχικά Χ.Ο, που πιστεύεται ότι αντιστοιχούν στις λέξεις χριστιανός ορθόδοξος.
Φάριο
Φάριο ονομάζεται το καπέλο του Εύζωνα, το οποίο στο κέντρο του έχει το Εθνόσημο.
Παλαιότερα στο κέντρο του υπήρχε η βασιλική κορώνα.

Για να φτιαχτεί μια φουστανέλα χρειάζονται πολλά μέτρα ύφασμα. Κάθε κομμάτι της παραδοσιακής φορεσιάς, έχει τη δική του σημασία.

Φούντα
Από το φάριο κρέμεται μια μαύρη φούντα, που συμβολίζει το του Χριστού κατά τη Σταύρωση.
Τσαρούχια
Τα τσαρούχια είναι τα υποδήματα της φορεσιάς, με τη χαρακτηριστική μαύρη φούντα στη μύτη. Είναι δερμάτινα και η σόλα τους έχει από 60 έως 120 καρφιά, ανάλογα με το μέγεθος.
Κατά μέσο όρο το κάθε τσαρούχι ζυγίζει 3,5 κιλά.
Το σχήμα και η μορφή τους, χρησίμευε σε μάχες σώμα με σώμα, καθώς στις φούντες έκρυβαν κοφτερά αντικείμενα που τραβούσαν απότομα και ξάφνιαζαν τον εχθρό.
Άλλη άποψη υποστηρίζει, ότι οι φούντες προστάτευαν από κρυοπαγήματα τα δάχτυλα των ποδιών, όταν οι στρατιώτες περπατούσαν για μέρες στο χιόνι.

Η Ευζωνική φορεσιά χρησιμοποιήθηκε ως παραδοσιακό ένδυμα των βοσκών στα Βαλκάνια.
Μέχρι και το 1890 οι Έλληνες τη φορούσαν, στη συνέχεια όμως αντικαταστάθηκε από τα λεγόμενα «φράγκικα», τα σημερινά παντελόνια.
Πλέον, η ευζωνική φορεσιά αποτελεί τη στρατιωτική στολή της Προεδρικής Φρουράς.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι στρατιώτες αναπολούν τον πόλεμο; Για ποιο λόγο οι μαχητές νοσταλγούν τη θητεία τους όταν επιστρέφουν;