Η αμύθητη περιουσία της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας. Από πού αντλούνται τα χρήματα τους;

20095
Ο γάμος του Καρόλου με την Νταϊάνα εκτιμάται ότι κόστισε 150 εκατομμύρια δολάρια, του Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον 34 εκατομμύρια δολάρια, και του πρίγκιπα Χάρι με την Μέγκαν Μαρκλ 43 εκατομμύρια δολάρια. Αν και πολλοί αναρωτιούνται πώς καταφέρνει η βασιλική οικογένεια να καλύψει αυτά τα εξωφρενικά ποσά, η τεράστια περιουσία τους δίνει την απάντηση.

Τα οικονομικά της βασιλικής οικογένειας δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως. Παρ’ όλα αυτά, κάποια πράγματα έχουν αποκαλυφθεί.
Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι η πλουσιότερη από τη βασιλική οικογένεια.
Σύμφωνα με εκτίμηση του Forbes, η προσωπική περιουσία της ανέρχεται στα 530 εκατομμύρια δολάρια. Τα χρήματά της προέρχονται κυρίως από προσωπικό της πλούτο, το εισόδημα και κρατικές επιχορηγήσεις.

Ο προσωπικός της πλούτος περιλαμβάνει το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της βασίλισσας και τα ιδιωτικά της ακίνητα.
Στα περιουσιακά της στοιχεία της περιλαμβάνονται το κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας και ο οίκος Sandringham στην Αγγλία που κληρονόμησε από τον πατέρα της. Η αξία τους εκτιμάται ότι είναι 175 εκατομμύρια δολάρια.
Περίπου 9 εκατομμύρια δολάρια προστέθηκαν στην προσωπική της περιουσία από τον ιππόδρομο, που είναι το χόμπι της βασίλισσας τουλάχιστον τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Μεγάλη αξία υπολογίζεται ότι έχουν και τα κοσμήματα, τα έργα τέχνης, αλλά και μια τεράστια συλλογή από γραμματόσημα που έχει στην κατοχή της η βασίλισσα.

Η βασίλισσα έχει έσοδα έχει και από κρατικές επιχορηγήσεις. Το κράτος δίνει χρήματα στη βασιλική οικογένεια για να πληρώσει επίσημες υποχρεώσεις, όπως δεξιώσεις, ταξίδια, αλλά και τη συντήρηση των βασιλικών παλατιών. Τα χρήματα από τις κρατικές επιχορηγήσεις προέρχονται από τους Άγγλους φορολογούμενους.
Το 2016 – 2017 εκτιμάται ότι η βασίλισσα Ελισάβετ έλαβε 90 λεπτά από κάθε κάτοικο της Αγγλίας.
Υπολογίζεται ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις για το 2017-2018 ανέρχονται στα 100 εκατομμύρια δολάρια.
Ο σύζυγος της βασίλισσας και Δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος, παίρνει επίσης μια ετήσια αποζημίωση από την κυβέρνηση που ανέρχεται στα 500 χιλιάδες δολάρια για να φέρει εις πέρας τα δημόσια καθήκοντά του.

Χρήματα παίρνει και από το λεγόμενο privy purse, το προσωπικό εισόδημα που παίρνει η βασίλισσα Ελισάβετ από το Δουκάτο του Λάνκαστερ, μια ιδιωτική περιουσία των εμπορικών, γεωργικών και οικιστικών ακινήτων που χρονολογείται από το 1265.
Η αξία του Δουκάτου της Λάνκαστερ εκτιμάται ότι είναι 700 εκατομμύρια δολάρια. Η βασίλισσα παίρνει περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια από το Δουκάτο του Λάνκαστερ, τα οποία χρησιμοποιούνται για επίσημες δαπάνες της βασίλισσας, καθώς και τα ιδιωτικά της έξοδα.

Ο γιος της βασίλισσας Κάρολος, Πρίγκιπας της Ουαλίας, παίρνει παρόμοιο εισόδημα από το Δουκάτο του Cornwall γιατί είναι ο διάδοχος του θρόνου. Η περιουσία του Καρόλου εκτιμάται στα 400 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η περιουσία των νεότερων μελών της οικογένειας είναι αισθητά μικρότερη.
Υπολογίζεται ότι η περιουσία του Πρίγκιπα Ουίλιαμ, Δούκα του Κέιμπριτζ ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια δολάρια, της Δούκισσας του Κέιμπριτζ στα 7 εκατομμύρια δολάρια και του Πρίγκιπα Χάρι στα 25 εκατομμύρια δολάρια.

Για πολλά χρόνια, η βασιλική οικογένεια δεν φορολογούνταν για την περιουσία της.
«Η βασιλική οικογένεια δεν είναι νομικά υπεύθυνη για το εισόδημα, τα κέρδη κεφαλαίου ή την κληρονομιά της» έλεγε ο νόμος.
Αυτό άλλαξε μετά την πυρκαγιά που προκλήθηκε στο κάστρο Windsor το 1992, καθώς επικράτησε διαμάχη σχετικά με το ποιος θα καλύψει τις ζημιές. Από το 1993 το εισόδημα και τα κεφαλαιακά κέρδη από την προσωπική περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ φορολογούνται κανονικά, όπως και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι του κράτους.
Σύμφωνα με το BBC, ήταν το πρώτο μέλος βασιλικής οικογένειας που άρχισε να πληρώνει φόρους από τη δεκαετία του 1930.
Σύμφωνα με το Business Insider, η βασίλισσα δίνει από μόνη της χρήματα στη φορολογική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου αντί του φόρου κληρονομιάς.

Υπάρχουν όμως, και περιουσιακά στοιχεία που δεν ανήκουν πραγματικά στη βασιλική οικογένεια, όπως πολλοί νομίζουν. Το Crown Estate που διαχειρίζεται τα έσοδα από τα αγροκτήματα, τους δρόμους του Λονδίνου και τα βρετανικά ύδατα είναι μια ανεξάρτητη εμπορική επιχείρηση, που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση και δεν ανήκει στην προσωπική περιουσία της βασίλισσας. Η αξία του Crown Estate ανέρχεται στα 17 δις δολάρια και διοικείται από ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο επενδύει και διαχειρίζεται μερικά από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα έσοδα πάνε στο Υπουργείο Οικονομικών της Αγγλίας.

Πολλοί επίσης, λανθασμένα θεωρούν ότι η βασιλική συλλογή, μια από τις σημαντικότερες συλλογές στον κόσμο, ανήκει στη βασιλική οικογένεια. Κάποια παλάτια, κοσμήματα και έργα τέχνης που συνολική τους αξία ανέρχεται στα 15 δις δολάρια δεν ανήκουν στην οικογένεια. Είναι ένα είδος κληρονομιάς που περνάει από γενιά σε γενιά, επομένως δεν είναι αποκλειστική του ιδιοκτησία.

Και η βασιλική οικογένεια όμως, βοηθάει την οικονομία της Αγγλίας, καθώς αποφέρει περισσότερα από 2,5 δις δολάρια ετησίως στο κράτος.
Συγκεκριμένα, τα έσοδα στον τουρισμό από τον αντίκτυπο που έχει η βασιλική οικογένεια είναι περισσότερα από 700 εκατομμύρια, ενώ η αύξηση του εμπορίου ως αποτέλεσμα επίσημων αποστολών και διπλωματικών ταξιδιών που πραγματοποιούνται από διάφορα μέλη της οικογένειας που εκπροσωπούν τη χώρα στο εξωτερικό, ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Τα ρούχα που επιλέγει η Κέιτ Μίντλετον γίνονται αμέσως ανάρπαστα και εκτιμάται ότι η άτυπη έγκριση της Δούκισσας του Κέιμπριτζ σε πολλές εταιρίες αποφέρει περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια.
Η εμμονική κάλυψη των μέσων ενημέρωσης, οι κινηματογραφικές ταινίες, τα ντοκιμαντέρ και οι τηλεοπτικές σειρές που βασίζονται στην ιστορία και την ιδιωτική τους ζωή αποφέρουν τουλάχιστον 67 εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε επίσης: Οι ηθοποιοί που θα υποδυθούν το βασιλικό ζευγάρι στην ταινία «Harry & Meghan: A Royal Romance» τους μοιάζουν πραγματικά. (φώτο)

 

Διαβάστε επίσης: Η Μίντλετον φόρεσε το ίδιο φόρεμα με την Ρόζμαρη από τη γνωστή ταινία τρόμου και το Twitter τρελάθηκε