Μεταφορά κατοικιδίων στα ΜΜΜ. Τι ισχύει για το μετρό, το πλοίο, το αεροπλάνο, τα ΚΤΕΛ και το τρένο

3998

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά τη μεταφορά των ζώων τους με τα μέσα μεταφοράς. Το κάθε μέσο ακολουθεί διαφορετικούς νόμους και κανόνες, αλλά σε κάθε περίπτωση η μετακίνηση των κατοικίδιων πρέπει να γίνεται υπεύθυνα χωρίς να προκαλούνται προβλήματα στους συνεπιβάτες.

Αστικά μέσα μεταφοράς: ΗΣΑΠ, Μετρό, Λεωφορεία, Τραμ

Σύμφωνα με τον κανονισμό δικαιωμάτων των επιβατών Αριθμ. οικ. Α27733/2213 – ΦΕΚ B 1181 – 19.06.2015 η μεταφορά των ζώων γίνεται με ευθύνη του ιδιοκτήτη.
Τα ζώα πρέπει να μεταφέρονται με κλουβί ασφαλείας έως 70εκ. x 40εκ. x 50εκ., κάτι που σημαίνει ότι τα μεγαλόσωμα ζώα αποκλείονται.
Πρέπει πάντα να συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη, ο οποίος οφείλει να έχει μαζί του το βιβλιάριο ή διαβατήριο του ζώου.
Αντίθετα, οι σκύλοι οδηγοί τυφλών ή ατόμων με αναπηρίες, αλλά και όσοι είναι ακόμη στην εκπαίδευση, μπορούν να μετακινούνται με λουρί, χωρίς κλουβί και φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.
Παρ’ όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης πρέπει να έχει μαζί του αποδεικτικό ότι ο σκύλος είναι υγιής και εκπαιδευμένος για αυτό το σκοπό, αλλά και το έγγραφο που πιστοποιεί ότι μπορεί να έχει σκύλο οδηγό.
Αν ο ιδιοκτήτης είναι πολίτης της Ε.Ε. ή τρίτης χώρας, αλλά μένει προσωρινά στην Ελλάδα, τότε πρέπει να έχει τα ανάλογα έγγραφα μεταφρασμένα στα αγγλικά. Αν μένει μόνιμα στην Ελλάδα, τα πιστοποιητικά πρέπει να είναι μεταφρασμένα στα ελληνικά από τις Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό.

ΚΤΕΛ

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφοράς και Δικτύων Β-41804/4443/13-9-2011 και την Β-276/31/14/30-1-2014 ο ιδιοκτήτης πρέπει να έχει πάντα μαζί του το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του ζώου, ώστε να ελεγχθούν τα εμβόλια και η κατάσταση υγείας του. Πρέπει να είναι ενημερωμένο τουλάχιστον την τελευταία διετία.
Τα ζώα συνοδείας ΑΜΕΑ μπορούν να μεταφερθούν ανεξαρτήτως μεγέθους χωρίς κλουβί, αλλά ο ιδιοκτήτης πρέπει να βάλει φίμωτρο στο ζώο σε περίπτωση που του ζητηθεί.
Όσον αφορά τους υπόλοιπους επιβάτες, το ζώο δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 10 κιλά. Υποχρεούνται να το βάλουν μέσα σε ειδικό καλάθι μεγέθους 50 εκ. μήκος Χ 40 εκ. ύψος X 35 εκ. πλάτος.
Το κατοικίδιο τοποθετείται είτε στο διάδρομο είτε στην σκάλα του λεωφορείου, κοντά στον ιδιοκτήτη. Απαγορεύεται ρητά να μπει μαζί με τις αποσκευές στο κάτω μέρος του λεωφορείου.
Πρέπει να μεταφέρονται μαζί με τον ιδιοκτήτη που αναγράφεται το βιβλιάριο και όχι ασυνόδευτο.
Κάθε λεωφορείο δεν πρέπει να μεταφέρει περισσότερα από 2 κατοικίδια, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένα δρομολόγια που επιτρέπουν τα ζώα. Σύμφωνα με τον νόμο, τουλάχιστον στο 30% των δρομολογίων κάθε γραμμής μπορούν να επιβιβαστούν και ζώα.
Οι υπεύθυνοι πρέπει να ενημερώνουν το επιβατικό κοινό όταν βγάζει το εισιτήριο του, ότι το συγκεκριμένο δρομολόγιο ενδέχεται να μεταφέρει ζώα για να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα.

Αεροπλάνο

Κάθε αεροπορική εταιρία έχει διαφορετικούς κανονισμούς. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότερες δέχονται κατοικίδια μέσα στην καμπίνα, αρκεί να μην ξεπερνούν τα 8 κιλά μαζί με το ειδικό κλουβί τους. Οι μέγιστες διαστάσεις του κλουβιού είναι  55εκ. μήκος x 40εκ. ύψος x 23εκ. πλάτος και τοποθετείται στα πόδια του ιδιοκτήτη.
Κάποιες εταιρίες παρέχουν δωρεάν ειδικό κουτί σε περίπτωση που δεν έχει ο ιδιοκτήτης.
Τα ζώα που ξεπερνούν τα 8 κιλά και είναι μέχρι 32 κιλά μεταφέρονται σε ειδικό cargo κλουβί μαζί με τις αποσκευές.
Το κλουβί πρέπει να είναι ευρύχωρο και να μην περιορίζει το κατοικίδιο όταν στέκεται όρθιο. Τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του σκύλου πρέπει να αναγράφονται πάνω στο κλουβί.
Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών ΙΑΤΑ, δεν συνιστά τη χορήγηση ηρεμιστικών, ούτε τη μεταφορά μεγάλων σε ηλικία ζώων με αεροπλάνο εξαιτίας των επιδράσεων του στρες.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μεταφορά του είναι η επίδειξη του βιβλιάριου υγείας κατά το check-in καθώς και να έχει ηλεκτρονικό μικροτσίπ-ταυτότητα. Για ταξίδια εξωτερικού χρειάζεται και διαβατήριο.
Το κόστος μεταφοράς διαφέρει σε κάθε εταιρία. Στην τιμή συνυπολογίζεται το μέγεθος του κατοικίδιου και αν η πτήση είναι εσωτερικού ή εξωτερικού.
Στις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες οι σκύλοι-οδηγοί μεταφέρονται δωρεάν.
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι ο ιδιοκτήτης να επικοινωνήσει με την εταιρία για να ενημερωθεί για τους κανονισμούς της.

Πλοίο 

Σε όλα τα πλοία επιτρέπεται η μεταφορά κατοικίδιων μέσα σε ειδικό κλουβί εντελώς δωρεάν. Προβλέπεται ένα κλουβί ανά 200 επιβάτες, το οποίο πρέπει να τοποθετηθεί σε εξωτερικό χώρο.
Αν το κατοικίδιο δεν μπορεί να παραμείνει στο κλουβί, πρέπει να φοράει φίμωτρο και λουρί για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των επιβατών.
Σε ταξίδια που ξεπερνούν τις 8 ώρες, ο ιδιοκτήτης μπορεί να το βγάλει από το κλουβί για λίγη ώρα στο χώρο του καταστρώματος, αρκεί να είναι δεμένο.
Στις περισσότερες εταιρίες η μεταφορά κατοικίδιου πρέπει να δηλωθεί κατά την έκδοση του εισιτηρίου.
Οι σκύλοι οδηγοί επιτρέπονται σε όλους τους χώρους του πλοίου.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Όλα τα κατοικίδια γίνονται δεκτά με εξαίρεση τα ερπετά. Όλα τα κατοικίδια ανεξάρτητα από το μέγεθός τους πρέπει να είναι μέσα σε ειδικό κλουβί, με εξαίρεση τους σκύλους οδηγούς που μεταφέρονται με λουρί και χωρίς φίμωτρο.
Τα μικρόσωμα ζώα που δεν ξεπερνούν τα δέκα κιλά, πρέπει να είναι σε κλουβί με διαστάσεις 50 Χ 40 Χ 70 εκ., το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στα πόδια του ιδιοκτήτη, είτε σε χώρους του τρένου που προορίζονται για αποσκευές χειρός.
Στα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιτρέπονται μέχρι τρία κατοικίδια σε κάθε δρομολόγιο.
Για μεγάλες αποστάσεις, τα μεγαλόσωμα ζώα μπορούν να ταξιδέψουν σε κλουβί διαστάσεων 118 Χ 76 Χ 88 εκ στις αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που διαθέτουν βαγόνι με κλιματισμό.
Μπορούν επίσης, να μεταφερθούν στις αμαξοστοιχίες των προαστιακών γραμμών σε επιλεγμένα δρομολόγια, με την προϋπόθεση ότι είναι τοποθετημένα υποχρεωτικά σε κλουβί με διαστάσεις 50 Χ 40 Χ 70 εκ., στο τελευταίο βαγόνι.
Σε κάθε βαγόνι της αμαξοστοιχίας επιτρέπονται μέχρι 2 μεγαλόσωμα κατοικίδια.
Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούν να μεταφερθούν με τα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Οι σκύλοι βοηθοί μπορούν να μπουν στο τρένο χωρίς κλουβί και φίμωτρο, αλλά μόνο με λουρί σε συγκεκριμένες θέσεις και οχήματα που έχουν οριστεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ο κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να έχει μαζί του το βιβλιάριο του ζώο.
Η μεταφορά των μικρών κατοικίδιων δεν χρεώνεται, παρά μόνο αν ζητηθεί συγκεκριμένη θέση, η οποία χρεώνεται με το 50% της πλήρους τιμής Β’ θέσης της διαδρομής του εισιτηρίου του ενήλικα επιβάτη.
Η τιμή αυτή ισχύει και για τη μεταφορά μεγαλόσωμων ζώων.
Η μεταφορά για τους σκύλους οδηγούς είναι δωρεάν.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης: Πώς να σώσετε έναν σκύλο που έχει φάει φόλα; Ποια είναι τα συμπτώματα και τι μπορείτε να κάνετε

 

 

Διαβάστε επίσης: Τι να κάνετε σε περίπτωση που χαθεί ο σκύλος σας. Γιατί πρέπει να του βάλετε microchip