Πόσο αληθινές είναι οι επιστημονικές έρευνες; Δημοσιογράφοι αποκάλυψαν περιοδικό που δημοσίευε ψεύτικες έρευνες χωρίς να τις διασταυρώνει

2190
Ένα νέο φάρμακο από εκχύλισμα προπόλης υπόσχεται να καταπολεμήσει τον καρκίνου του παχέος εντέρου πιο αποτελεσματικά και από τη συμβατική χημειοθεραπεία.

Αυτό έδειξε νέα γερμανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε σε μεγάλο επιστημονικό περιοδικό.Πολλοί θα έλεγαν ότι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό και θα είχαν δίκιο. Και αυτό γιατί πρόκειται για μια ψεύτικη έρευνα με κατασκευασμένα δεδομένα που γράφτηκε από Γερμανούς δημοσιογράφους. Σκοπός τους ήταν να εξετάσουν την αξιοπιστία και τη σχολαστικότητα των επιστημονικών περιοδικών που δημοσιεύουν μελέτες.

Οι δημοσιογράφοι που εργάζονται για την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και τον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό NDR έστειλαν την στημένη έρευνα στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Integrative Oncology. Εξηγούσαν ότι συνέκριναν την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας με τη χορήγηση καψουλών που περιείχαν πρόπολη, μιας κολλώδης ουσίας που παράγεται από τις μέλισσες. Οι μέλισσες συλλέγουν ρητινωδείς εκκρίσεις από τους φλοιούς φυτών, και τις εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες. Χρησιμοποιούν την προπόλη για τη στεγανοποίηση της κυψέλης τους.
Τα συμπεράσματα της έρευνας ήταν άσχετα με την υπόλοιπη μελέτη. Μιλούσαν για τις επιπτώσεις του μασάζ στις θρομβοεμβολικές παθήσεις.
Όλα τα στοιχεία ήταν ψεύτικα. Τα ονόματα των συγγραφέων φανταστικά.
Τα Ινστιτούτα που υποτίθεται συνεργάστηκαν, ήταν ανύπαρκτα.

Παρ’ όλα αυτά, σε λιγότερο από 10 μέρες, η έρευνα έγινε δεκτή και δημοσιεύτηκε.
Ένας από τους δημοσιογράφους του NDR που έστησαν την ψευδοέρευνα, αποκάλυψε στη ραδιοφωνική του εκπομπή ότι εμφανίστηκε ως ειδικός στην επιστήμη των υπολογιστών. Τα στοιχεία του είχαν δημοσιευτεί σε ψεύτικη ιστοσελίδα Πανεπιστημίου που είχαν δημιουργήσει και είχε παραπομπές από επιστημονικά άρθρα που δεν οδηγούσαν πουθενά. Αυτός και ο συνάδελφος του είπαν μάλιστα ότι είχαν συμμετάσχει και σε ένα συνέδριο και ότι βραβεύτηκαν για το έργο τους.

Η «παγίδα» που έστησαν οι δημοσιογράφοι στο επιστημονικό περιοδικό απέδειξε ότι οποιοσδήποτε μπορεί να παρουσιάσει ψεύτικες έρευνες ως αληθινές και να αποπροσανατολίσει τους αναγνώστες.
Η εκδοτική εταιρία Omics στην οποία ανήκε το περιοδικό, ανέφερε αρνήθηκε οποιαδήποτε παράβαση και υπερασπίστηκε την ακεραιότητα των δημοσιεύσεών της.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Σύμφωνα με έρευνες δημοσιογράφων, υπάρχουν δεκάδες αναξιόπιστοι οργανισμοί που έχουν δημιουργήσει εκατοντάδες περιοδικά που έχουν ανοιχτή πρόσβαση σε όλους όσοι θέλουν να δημοσιεύσουν μια έρευνα με μόνη προϋπόθεση να πληρώσουν. Δεν ακολουθούν καμία μέθοδο ελέγχου της ποιότητας και εγκυρότητας των στοιχείων. Το μόνο που χρειάζεται είναι μερικές εκατοντάδες ευρώ.

Στα έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, η κάθε έρευνα ελέγχεται από ειδικούς επιστήμονες του ίδιου κλάδου, ώστε να διαπιστωθεί η εγκυρότητα της έρευνας και αν οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα. Η δημοσίευση της έρευνας μπορεί να γίνει μετά από αρκετούς μήνες, ενώ τις περισσότερες φορές οι συγγραφείς της έρευνας δεν χρειάζεται καν να πληρώσουν.

Δεκάδες δημοσιογράφοι από τα μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη, την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν 175.000 επιστημονικά άρθρα που έχουν εκδοθεί από πέντε από τις μεγαλύτερες ψευδοεπιστημονικές πλατφόρμες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Publishing Group με έδρα την Ινδία και της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών Μηχανικών και Τεχνολογίας με έδρα την Τουρκία (Waset). Οι έρευνες δεν επιθεωρούνται σωστά, η δημοσίευση χρεώνεται και γίνονται αποδεκτά κείμενα από υπαλλήλους φαρμακευτικών και άλλων εταιρειών καθώς και από σκεπτικιστές κλιματικών αλλαγών που προωθούν αμφισβητήσιμες θεωρίες.

Μόνο στη Γερμανία περισσότεροι από 5 χιλιάδες επιστήμονες έχουν δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε τέτοιου είδους περιοδικά. Τα άρθρα βγαίνουν στην κυκλοφορία μέσα σε λίγες μέρες από την υποβολή τους χωρίς καμία διαδικασία εξέτασης.

Με πληροφορίες International Consortium of Investigative Journalists

Διαβάστε επίσης: Η δίαιτα που αποδείχθηκε μια από τις μεγαλύτερες διατροφικές απάτες και έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή όσων την ακολουθούσαν

 

Διαβάστε επίσης: Σε έξαρση οι τηλεφωνικές απάτες. Η αστυνομία ενημερώνει για τις μεθόδους και σε ποιους στοχεύουν κυρίως οι επιτήδειοι