Σερβίρετε μόνοι το φαγητό σας. Γιατί οι ειδικοί επιμένουν ότι έτσι γινόμαστε πιο προσεκτικοί και γλυτώνουμε θερμίδες

102

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος, να σταματήσει κάποιος να καταναλώνει περιττές θερμίδες είναι να μάθει να σερβίρει στο τραπέζι το φαγητό του.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Marketing Research και οι συγγραφείς της υποστηρίζουν ότι, τείνουμε να καταναλώσουμε λιγότερο ανθυγιεινό φαγητό, όταν το σερβίρουμε μόνοι μας, παρά όταν το σερβίρει κάποιος άλλος.

Όπως εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης, Linda Hagen, Aradhna Krishna και Brent McFerran, αυτή η συμπεριφορά προκύπτει επειδή οι συμμετέχοντες, δεν γέμιζαν μόνοι το πιάτο τους και δεν αναλάμβαναν την ευθύνη, της ανθυγιεινής κατανάλωσης τροφής.
Η σκέψη δηλαδή ήταν: «Αφού δεν το σέρβιρα εγώ, δεν φταίω».

Το ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης είναι ότι δεν συνέβη το ίδιο, με την κατανάλωση υγιεινών φαγητών.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πέντε διαφορετικά πειράματα. Οι συμμετέχοντες μπήκαν σε μια αίθουσα όπου, πάνω σε τραπέζι, υπήρχαν σοκολατάκια με φυστικοβούτυρο. Δοκιμάστηκαν διάφορες μέθοδοι σερβιρίσματος. Όταν τα σοκολατάκια τοποθετήθηκαν σε μεγάλες πιατέλες και ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να σερβιριστούν μόνοι τους, δεν το έκανε κανείς.
Ωστόσο, όταν σερβιρίστηκαν σε μικρά μπολάκια, δηλαδή σε ατομικές μερίδες, το 1/3 των εθελοντών τα έφαγε.

Διαβάστε επίσης: Η ιστορία της «πολύτιμης» μπύρας. Ήταν προίκα για τις αιγύπτιες και οι εργάτες πληρώνονταν με 5 λίτρα την ημέρα