Δείτε το γραφικό χωριό του Αλέξη Τσίπρα από ψηλά. Τι συμβολίζει ο αιωνόβιος πλάτανος στο κέντρο του χωριού (drone)

5680
Στους πρόποδες των Τζουμέρκων, κρυμμένο σε ένα πυκνό δάσος με έλατα, βρίσκεται το χωριό Αθαμάνιο Άρτας, που είναι η γενέτειρα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός έχει καταγραφεί να διασκεδάζει στα πανηγύρια του χωριού, χορεύοντας το «Καγκελάρι».
Πρόκειται για τον παραδοσιακό χορό των χωριών στα Τζουμέρκα, που χρονολογείται από την Τουρκοκρατία. Οι κάτοικοι χορεύουν σφιχταγκαλιασμένοι, τιμώντας τα έθιμα του τόπου τους.
Φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα με τους συγχωριανούς του, διακοσμούν καφενεία του χωριού, θυμίζοντας στους επισκέπτες ότι είναι ο τόπος καταγωγής του.
Το γραφικό χωριό είναι αμφιθεατρικά χτισμένο σε υψόμετρο 620μ με 1042μ. Το Αθαμάνιο σκεπάζεται από ένα βουνό, η κορυφή του οποίο φτάνει τα 2.393 μέτρα.

Δείτε από ψηλά το επιβλητικό σκηνικό του χωριού Αθαμάνιο μέσα από το βίντεο – drone του συνεργάτη μας  Λάζαρου Λάζαρου Τσάτσου και της ιστοσελίδας του Epirustravel.eu που παρουσιάζει μαγευτικά τοπία της Ηπείρου:
Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος myhelis
Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος myhelis που έχει το πιστοποιημένο service για όλα τα DJI drone και διαθέτει τα κορυφαία μοντέλα Mavic και Phantom.

 

Στην κεντρική πλατεία, υψώνονται δυο επιβλητικοί πλάτανοι.
Ο ένας από αυτούς είναι αιωνόβιος και τα φύλλα του σκεπάζουν σχεδόν ολόκληρη τη δεξιά πλευρά της πλατείας.
Ο πλάτανος φυτεύτηκε το 1897 από μαθητές ως μια κίνηση που συμβόλιζε την ελευθερία του τόπου τους. Μέχρι το 1897 το χωριό ήταν υπό την κυριότητα των μεγαλοτσιφλικάδων Κωνσταντίνου Καραπάνου και του Χρηστάκη Ζωγράφου, που ήταν έμπιστοι συνεργάτες των τουρκικών δυνάμεων. Οι κάτοικοι είχαν αγανακτήσει λόγω της υψηλής φορολογίας που είχαν επιβάλλει, η οποία έφτανε το 50% της συνολικής σοδειάς τους.
Ύστερα από διαπραγματεύσεις, οι κάτοικοι κατάφεραν να συνάψουν μια συμφωνία εξαγοράς του χωριού με εξόφληση σε 33 χρόνια. Το 1998 το κράτος παραχώρησε το χωριό στην κοινότητα και πλέον μοναδικοί κάτοχοι της γης τους είναι οι κάτοικοι. Ο πλάτανος όμως, βρίσκεται ακόμη εκεί για να μην ξεχνάνε οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
Στην άλλη μεριά, ο πλάτανος φυτεύτηκε τα τελευταία χρόνια για να έχει σκιά όλη η πλατεία.

Στα μικρά παραδοσιακά μαγαζιά, όπου συχνάζουν οι κάτοικοι του χωριού, οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν τις τοπικές γεύσεις. Το Αθαμάνιο φημίζεται για τα ψητά του και τις ιδιαίτερες συνταγές του βασισμένες στο κρέας λόγω της ανεπτυγμένης κτηνοτροφίας που είναι η βασικότερη απασχόληση των κατοίκων.
Φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα και αλλαντικά δικής τους παραγωγής συμπληρώνουν γευστικό ταξίδι των επισκεπτών.
Καρύδια, τσάι του βουνού και θυμάρι είναι μερικά ακόμη προϊόντα που προσφέρει απλόχερα η φύση στους κατοίκους.
Παραδοσιακές πίτες και γλυκά φτιαγμένα από τις πρώτες ύλες του χωριού, προσφέρονται στους επισκέπτες, ενώ μπορούν να ξεδιψάσουν και να ζεσταθούν με το ντόπιο τσίπουρο.

Υπάρχουν διάσπαρτα πέτρινα γεφύρια αλλά και αρκετά σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που θα συναντήσετε με μια απλή περιπλάνηση στο χωριό.
Για τους τολμηρούς, υπάρχουν αρκετά μονοπάτια για ορειβασία και αναρρίχηση. Λίγο ψηλότερα από το χωριό υπάρχει πίστα για παραπέντε.
Κανένας όμως, δεν πρέπει να φύγει από το χωριό χωρίς να χαζέψει την θέα και το επιβλητικό τοπίο από το υψηλότερο σημείο του χωριού. Χρειάζεται αρκετό περπάτημα, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο.
Οι επισκέπτες μπορούν να μείνουν στο χωριό, καθώς το Αθαμάνιο διαθέτει παραδοσιακούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Για όσους ενδιαφέρονται να επισκεφτούν το χωριό, αλλά θέλουν να μείνουν στην Άρτα, η διαδρομή διαρκεί περίπου 50 λεπτά.

Διαβάστε επίσης: Δείτε από ψηλά το χωριό της Ηπείρου που κατάφερε να μηδενίσει την ανεργία. Η βαλσαμωμένη αρκούδα στο κέντρο του χωριού (drone)