Μεγάλη οικολογική καταστροφή και χιλιάδες νεκρά ψάρια στη «λίμνη με τα νούφαρα» στην Ηγουμενίτσα. Βίντεο drone

4304
Στέγνωσε το έλος Καλοδικίου, γνωστό ως «η λίμνη με τα νούφαρα», στο νομό Θεσπρωτίας. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους υγρότοπους στην Ελλάδα με μεγάλη οικολογική και βιολογική αξία, καθώς ήταν καταφύγιο για περισσότερα από 300 είδη φυτών, 120 πουλιών, 20 θηλαστικών, 11 ερπετών και 5 αμφιβίων.

Η πανέμορφη λίμνη με τα πολύχρωμα νούφαρα μετατράπηκε σε νεκροταφείο ψαριών. Λίγοι μόνο νερόλακκοι έχουν απομείνει, ενώ χιλιάδες ψάρια έχουν πεθάνει και έχουν γίνει τροφή για τα πουλιά και τους αγριόχροιρους.

Η λίμνη τροφοδοτούνταν από επιφανειακές και υπόγειες απορροές νερού από τους γύρω λόφους. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 όμως, παρατηρήθηκε ότι ο υγρότοπος έχανε μεγάλες ποσότητες νερού εξαιτίας αρδευτικών γεωτρήσεων.
Παράλληλα, το μικρό πέτρινο φράγμα στη βορειοδυτική πλευρά τους έλους παρουσίαζε διαρροές 200 κυβικών μέτρων την ώρα.

φωτογραφίες Thespro.gr

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε όταν τον Σεπτέμβριο του 2013, αποφασίστηκε από τη δημοτική αρχή της Ηγουμενίτσας, να ανοίξει εντελώς το φράγμα.
Παρά την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να διασωθούν οι γόνοι των ψαριών σε βυτία, μέχρι η λίμνη να αποκτήσει νερό, τα εναπομείναντα ψάρια αποδεκατίστηκαν από τα εκατοντάδες πουλιά.

Πριν από την καταστροφή της, η λίμνη είχε χαρακτηριστεί ως Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος και συμπεριλαμβανόταν στον Επιστημονικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000.

Δείτε την υπέροχη λίμνη Καλοδίκη από ψηλά πριν την καταστροφή της τον Φεβρουάριο του 2017:

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος myhelis

 Όλες οι πτήσεις drone  ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος myhelis που έχει το πιστοποιημένο service για όλα τα DJI drone και διαθέτει τα κορυφαία μοντέλα Mavic και Phantom 

Φωτογραφίες Thespro.gr

Διαβάστε επίσης: Δείτε από ψηλά την κρυμμένη εξωτική παραλία της Σάμου με τα γαλαζοπράσινα νερά και τους φοίνικες (drone)