Οι εντυπωσιακοί αγώνες ταχύτητας με drones που κόβουν την ανάσα ήρθαν και στην Ελλάδα. Ένα ζωντανό βιντεοπαιχνίδι για μεγάλους (βίντεο)

875
Τα τελευταία χρόνια, τα drones έχουν μπει δυναμικά στην αγορά, αλλά και στη ζωή των πολιτών. Καταγράφουν τοπία και γεγονότα από ψηλά και απαθανατίζουν την κάθε στιγμή από οπτικές γωνίες που κάποτε ήταν σχεδόν απίθανο. Πρόκειται για μια τεχνολογία που για κάποιους αποτελεί επάγγελμα, αλλά για πολλούς είναι ένα διαφορετικό χόμπι που ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη. 

Ο χειρισμός του drone δεν είναι όμως, μόνο ένα ατομικό χόμπι. Droners συγκεντρώνονται σε διάφορες τοποθεσίες, βάζουν σημαιάκια, ειδικές πύλες, τεχνητά και φυσικά εμπόδια και κάνουν αγώνες ταχύτητας. Το πιο γρήγορο drone που θα ολοκληρώσει την πίστα, χωρίς να καταστραφεί, κερδίζει. Πρόκειται για το λεγόμενο FPV racing, που ξεκίνησε το 2014 στην Αυστραλία, αλλά πλέον διεξάγονται μεγάλα πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο.

Δειλά δειλά το FPV racing ήρθε και στην Ελλάδα. Οι πρώτοι επίσημοι και αναγνωρισμένοι από την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία αγώνες έγιναν το 2017 στον Βόλο με μόλις 16 συμμετέχοντες, ενώ οι επόμενοι επίσημοι αγώνες θα γίνουν τον Οκτώβριο. Το FPV racing προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο χρόνο με το χρόνο και για πολλούς έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς τους.
«Κάθε Κυριακή συγκεντρωνόμαστε σε διάφορες τοποθεσίες, φτιάχνουμε την πίστα και παίζουμε μεταξύ μας. Δεν είναι επίσημοι δηλαδή δεν υπάρχει κάποιο έπαθλο ή συγκεκριμένος χρόνος. Είναι όμως, κάτι ευχάριστο που μας δίνει ενέργεια για όλη την εβδομάδα» εξήγησε ο μοντελιστής Κωνσταντίνος Καρατασίτσας από την Κέρκυρα που πήρε μέρος και στον πρώτο Πανελλήνιο αγώνα FPV racing.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο του μοντελιστή Κωνσταντίνου Καρατασίτσα από πίστα στην Κέρκυρα:

To FPV racing είναι ένα άθλημα, στο οποίο γίνονται αγώνες με αερομοντέλα, μικρού μεγέθους drones και όχι με τα γνωστά drones που χρησιμοποιούνται για κινηματογραφικές λήψεις.
Το βάρος τους κυμαίνεται στα 450-700 γραμμάρια και η ταχύτητά τους φτάνει τα 100χλμ την ώρα, από τη στιγμή που τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά drones μπορούν να φτάσουν τα 70 με 80 χλμ την ώρα.
Αποθήκες, γήπεδα, φυσικά τοπία, εγκαταλελειμμένα κτήρια, αλλά και οργανωμένα μοντελοδρόμια μετατρέπονται σε πίστες για τους αγώνες.
Τα drones είναι εξοπλισμένα με κάμερα που καταγράφει τη διαδρομή και συνδέεται ασύρματα με ειδικά γυαλιά, με τα οποία ο χειριστής βλέπει ακριβώς τι γίνεται σαν να είναι μέσα στο drone.
«Η όλη εμπειρία μοιάζει με ένα ζωντανό video game δράσης. Είναι ένα παιχνίδι για μεγάλους» είπε ο Κωνσταντίνος Καρατασίτσας.

Οι 16 συμμετέχοντες στους πρώτους επίσημους αγώνες FPV racing to 2017

Αυτό που τον κέρδισε, όπως και τους περισσότερους που ασχολούνται με το FPV racing, ήταν η δράση. Γιατί μπορεί να κάθονται σε καρέκλες και να χειρίζονται το drone, αλλά με τη βοήθεια των ειδικών γυαλιών, νιώθουν σαν να πιλοτάρουν πραγματικό αεροσκάφος.
Η μεγάλη ταχύτητα, αλλά και ο φόβος να μην χτυπήσει το drone σε κάποιο εμπόδιο και καταστραφεί, ανεβάζει την αδρεναλίνη.
«Έχω τέσσερα σπασμένα drones. Αν πέσει με δύναμη σε σκληρό έδαφος μπορεί να πάρει ακόμη και φωτιά. Γι’ αυτό, πάμε σε χώρους που δεν έχει τίποτα γύρω, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και να μην προκαλούνται ατυχήματα», ανέφερε ο μοντελιστής.

Εκτός όμως από τη δράση, πρόκειται και για ένα δημιουργικό χόμπι. Όποιος θέλει να ασχοληθεί, πρέπει να αφιερώσει χρόνο για να συναρμολογήσει μόνος του το αγωνιστικό drone, καθώς δεν υπάρχουν ολόκληρα στην αγορά, όπως γίνεται με τα κινηματογραφικά drones.
Οι χειριστές αγοράζουν τα εξαρτήματα από το εξωτερικό, τα οποία συνδέουν ένα ένα.

Αγωνιστικά drones. Είναι μικρότερα, ελαφρύτερα και πάνε πολύ πιο γρήγορα από τα κινηματογραφικά

«Είναι πιο δύσκολα και πρέπει κάποιος να ασχοληθεί πολύ τόσο για να τα κατασκευάσει,
όσο και για να μάθει να τα χειρίζεται».
Η εκπαίδευση γίνεται μέσω πληροφοριών από διάφορα forum αλλά και από βιντεάκια στο Youtube, καθώς ο χειρισμός των αγωνιστικών drone διαφέρει από τα κινηματογραφικά. Παράλληλα, η χρήση τους δεν χρειάζεται ειδική άδεια και πιστοποίηση παρά μόνο να γραφτεί σε ένα σύλλογο.
Το κόστος του βασικού εξοπλισμού κυμαίνεται από 400-500 ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσει και τα 5000 ευρώ.

Ακολουθούνται συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας. Πετούν περιμετρικά σε ύψος και μήκος 50 μέτρων. Δεν ξεφεύγουν από ένα συγκεκριμένο σημείο και φυσικά πηγαίνουν σε απομονωμένα μέρη μακριά από ανθρώπους.
Προς το παρόν οποίος ενδιαφέρεται να μάθει, πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον που ξέρει, ώστε να τον κατευθύνει.

Διαβάστε επίσης: Γεράκι της Ελληνικής Αστυνομίας καταρρίπτει drone. Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο

 

 

Διαβάστε επίσης: O παπα-drone του Βοΐου. Ο ιερέας που βιντεοσκοπεί με ελικοπτεράκι ξεχασμένα χωριά και συγκινεί τους ομογενείς ( βίντεο)