Τα ροζ φλαμίνγκο που απέχουν μόλις 10 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη. Ο φυσικός «θησαυρός» της Μακεδονίας (βίντεο)

6301
Με εκατοντάδες ροζ πινελιές βάφεται κάθε χρόνο η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου που βρίσκεται μόλις 10 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη. Παρόλο που είναι στις παρυφές μεγαλουπόλεως και κοντά σε βιομηχανική περιοχή, ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού και από το 1971 θεωρείται Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας.

Ο υδροβιότοπος που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους στην Ελλάδα, φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό πουλιών, μεταξύ των οποίων είναι και πολλά είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.
Εντύπωση προκαλούν τα φλαμίνγκο. Το όνομά τους σημαίνει «αυτός που έχει το χρώμα της φλόγας», ενώ στα ελληνικά αποκαλούνται και «φοινικόπτερα», δηλαδή «αυτός που έχει φτερά στο κόκκινο χρώμα του αίματος».

Δείτε τα φλαμίνγκο της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου που απέχει μόλις 8 χλμ από τη Θεσσαλονίκη μέσα από το βίντεο που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Youtube Danos Stories:

Όλα τα είδη των φλαμίνγκο είναι τόσο ανθεκτικά που μπορούν να επιβιώσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες και σε υδροβιότοπους που άλλα είδη δεν θα τα κατάφερναν. Μπορούν να ζήσουν σε καυστικές λίμνες, ακόμη και σε λιμνοθάλασσες με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
Τα φλαμίνγκο ζουν σε μεγάλες αποικίες. Έτσι, μπορούν να αναπαραχθούν πιο εύκολα και το ένα προστατεύει το άλλο από επιθέσεις ζώων, όπως τσακάλια και ύαινες.
Ο λόγος που αντέχουν σε τόσο σκληρές συνθήκες είναι το ανθεκτικό τους δέρμα, αλλά και το ύψος των ποδιών τους. Σε περίπτωση που η θερμοκρασία του νερού είναι πολύ υψηλή, τα ψηλά τους πόδια τα προστατεύουν από πιθανά εγκαύματα. Μπορούν να πιουν ζεστό νερό χωρίς να έχουν πρόβλημα. Αν το νερό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ενεργοποιούνται ειδικοί αδένες στο σώμα τους, που φιλτράρουν το νερό και αποβάλλουν το αλάτι από τη ρινική κοιλότητα.

Τα φλαμίνγκο προτιμούν τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου γιατί βρίσκουν άφθονη τροφή στα νερά της.
Πέρα από τα φλαμίνγκο, πάνω από τη λιμνοθάλασσα πετούν μαυροκέφαλοι γλάροι, ερωδιοί, θαλασσαετοί και αργυροπελεκάνοι.

Πολλοί επιλέγουν τη λιμνοθάλασσα για να κάνουν οικοτουρισμό και να παρατηρήσουν από κοντά τα όμορφα πουλιά που τρέφονται στα νερά της, ενώ στο βάθος διακρίνονται το αστικό τοπίο και οι γερανοί του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Ο υγρότοπος δημιουργήθηκε σταδιακά από τα μέσα της δεκαετίας του 1950.
Είναι αποτέλεσμα της καθίζησης του εδάφους που προκλήθηκε από την υπεράντληση νερών από τις γεωτρήσεις σε συνδυασμό με τη χαλαρή σύσταση του εδάφους.
Παράλληλα, συνέβαλε και η κατασκευή του φράγματος, που είχε σκοπό να προστατέψει τις καλλιέργειες και τον οικισμό του Καλοχωρίου από το θαλασσινό νερό.

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος myhelis.
Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school.
Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος myhelis που έχει το πιστοποιημένο service για όλα τα DJI drone και διαθέτει τα κορυφαία μοντέλα Mavic και Phantom.

 

 

Διαβάστε επίσης: Νεροβούβαλοι και φλαμίνγκο στην εντυπωσιακή λιμνοθάλασσα της Θεσσαλονίκης, που δημιουργήθηκε από καθίζηση του εδάφους (drone)

 

Διαβάστε επίσης: Δείτε από ψηλά την υπέροχη παραλία της Θεσσαλονίκης, όπως φαίνεται την ώρα που ανατέλλει ο ήλιος. (drone)