Τι σημαίνει να είσαι σέρφερ στην Ελλάδα και ποια είναι τα μυστικά για έναν αρχάριο. Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο από την παραλία της Πρεβέζας

1810
Για εκατοντάδες χρόνια το σέρφινγκ αποτελούσε μέρος του αρχαίου πολιτισμού της Πολυνησίας. Οι Ευρωπαίοι το είδαν για πρώτη φορά τον 18ο αιώνα. Σιγά σιγά και άλλοι πληθυσμοί άρχισαν να δοκιμάζουν πώς να δαμάσουν τα κύματα με μια σανίδα.

Στην Ελλάδα το σερφ χωρίς πανί άρχισε να διαδίδεται περισσότερο τα τελευταία χρόνια με τη σέρφινγκ κοινότητα συνεχώς να μεγαλώνει. Όπως ανέφερε στο Value for life ο Έλληνας σέρφερ Rick Krystallis, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 500 ενεργοί σέρφερς που εξασκούν συχνά το άθλημα, περίπου 2 χιλιάδες που κάνουν ευκαιριακά και κάπου 5-7 χιλιάδες που ξεκίνησαν με μια σανίδα, αλλά δεν ασχολούνται πολύ συχνά.

Η Ελλάδα παρά το γεγονός ότι δεν θεωρείται από τους κορυφαίους προορισμούς για σέρφινγκ, κατά μήκος της ακτογραμμής της που φτάνει τα 16.000 χιλιόμετρα, έχει πολλά σημεία με κατάλληλες συνθήκες για σέρφινγκ.
Η Πελοπόννησος, η Πάργα, η Βουλιαγμένη, η Κρήτη και η Ικαρία είναι οι πιο δημοφιλείς περιοχές της Ελλάδας για σερφ, ενώ σύμφωνα με τον Rick Krystallis, τα μεγαλύτερα κύματα που είναι κατάλληλα για σερφ σχηματίζονται σε παραλίες στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη, καθώς «έχουν μεγαλύτερο fetch, δηλαδή μεγαλύτερη απόσταση από τη στεριά. Πάντα όμως τον χειμώνα».

Ο Krystallis κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε να ασχολείται με τα extreme sports γύρω στο 1990. Σε ηλικία 9 ετών έκανε windsurfing. Κάποια στιγμή αποφάσισε να δοκιμάσει να κάνει σερφ. Η πρώτη του φορά ήταν και επεισοδιακή:

«Το πρώτο κύμα ήταν «κατά λάθος» σε κάποια παραλία της Χαλκιδικής. Επειδή δεν είχε αέρα πήρα την πιο μικρή σανίδα windsurf που είχα και είπα να κάνω σερφ «όπως στις ταινίες». Πήρα ένα κύμα ενός μέτρου, και με το που πάτησα τα πόδια μου στην σανίδα αυτή έφυγε μπροστά μέσα στις γιαγιάδες και τα παιδάκια που πλατσουρίζαν στα πιο μικρά κύματα».
Πήρε την πρώτη του σανίδα το 2006 από την Αυστραλία. Τότε στην Βόρεια Ελλάδα μετά βίας έκαναν σερφ 15 άτομα, ενώ στην Αθήνα δεν ξεπερνούσαν τους 100.

Σέρφερ. Κυνηγοί κυμάτων

Η ζωή του σέρφερ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια περιπέτεια. Κυνηγούν τα κύματα σε όλον τον κόσμο. Ο Krystallis έχει ταξιδέψει με την σανίδα του στην Αυστραλία, στην Κόστα Ρίκα, στη Νικαράγουα, στη Χαβάη, στο Μπαλί, στη Τζάβα, στο Μαρόκο, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στη Γαλλία, στη Σρι Λάνκα, στο Μεξικό, στη Βουλγαρία και στα Κανάρια νησιά.

Φυσικά έχει πάει και στις περισσότερες παραλίες της Ελλάδας που φημίζονται για τα μεγάλα κύματά τους. Όμως, το σερφ στην Ελλάδα δεν είναι εύκολη υπόθεση.

«Είμαστε κυνηγοί μαγισσών. Κυνηγάμε κύματα σε μια χώρα που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπήρχε σερφ. Μόνο οι καλύτερες μέρες της χρονιάς μπορούν να συγκριθούν με τα κύματα του εξωτερικού. Βέβαια κάτι έχει αξία όταν δεν υπάρχει σε αφθονία, οπότε κυνηγώντας κύματα στην Ελλάδα παίρνεις μια άλλου είδους ικανοποίηση. Η πείνα, το άγχος που νιώθεις, οι χτύποι της καρδιάς σου, μια στροφή πριν την παραλία είναι συναισθήματα που σβήνουν κατευθείαν όταν πας στο εξωτερικό» εξήγησε.

Σε ανύποπτη φάση και σε μέρα με μικρό κύμα, ο Rick Krystallis καρφώθηκε με το κεφάλι στο αμμοεπίπεδο και για λίγα δευτερόλεπτα δεν ένιωθε τα χέρια και τα πόδια του. «Δεν συνέβη στην Αυστραλία με 5 μέτρα κύμα, αλλά στην Ελλάδα με 1μέτρο και χωρίς να έχω πάρει κάποιο ρίσκο. Μέσα στο νερό σκέφτηκα ‘έτσι γίνεται, έτσι μένεις παράλυτος’.»

Το σερφ χρειάζεται θυσίες. Σύμφωνα με τον Rick Krystallis το να είσαι σέρφερ στην Ελλάδα σημαίνει:
«Να είσαι ευέλικτος. Αν έχεις «κανονική» δουλειά, είσαι δυστυχώς καταδικασμένος. Όταν βγάζει κύμα στην Ελλάδα πρέπει να είσαι εκεί. Είτε είναι 6 το πρωί, είτε χιονίζει, είτε είναι Τρίτη, το «παραθυράκι» σου είναι μικρό. Μετά μπορεί να είναι ήρεμη για βδομάδες.
Σημαίνει πολύ οδήγηση, αλλά και πολλές ήττες.
Σημαίνει το να κάνεις σερφ με λίγα άτομα στο νερό (τον χειμώνα).
Σημαίνει το ότι μπορείς ακόμα να σερφάρεις κύματα που δεν έχει σερφάρει ποτέ πριν κανείς.
Σημαίνει ακόμα ότι δεν έχει σημαντική παλίρροια και αν είναι καλά, θα είναι καλά για ώρες».

Συμβουλές σε έναν αρχάριο

Ο Krystallis και η ομάδα του διατηρούν την επιχείρηση Surf Club Keros στη Λήμνο, που μεταξύ άλλων κάνουν μαθήματα σερφ και διοργανώνουν γυναικεία και παιδικά surf camps.

Όπως μας εξήγησε για να ξεκινήσει κάποιος σέρφινγκ, χρειάζεται κυρίως μια κατάλληλη για το επίπεδό του σανίδα και μια στολή. Θεωρείται από τα πιο φτηνά extreme sports.
«Μια μεταχειρισμένη σανίδα κυμαίνεται στα 300-400 ευρώ και μια στολή στα 150-200 ευρώ. Και αντέχουν για 3-4 χρόνια» είπε. Το σερφ απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Η καλή φυσική κατάσταση είναι αρκετά σημαντική.

«Το σερφ θέλει έναν συνδυασμό ευελιξίας, δύναμης και αντοχής. «Λόγω συνθηκών δεν κάνουμε σερφ συχνά, όσο πιο ‘έτοιμος’ είναι σωματικά κάποιος, τόσο καλύτερο σερφ μπορεί να κάνει. Πιστεύω ότι αν κάνει κάποιος έναν συνδυασμό yoga, pillates, functional training, και κολύμβηση λίγες φορές την εβδομάδα, δεν χρειάζεται κάτι άλλο.»

Το σερφ απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.Χρειάζεται υπομονή, επιμονή, αποφασιστικότητα, αλλά και προσοχή.

Πολλοί φοβούνται στη θέα ενός κύματος. Όταν έρχονται αντιμέτωποι με τη δύναμη της φύσης, τρομοκρατούνται. Και αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν τους ταιριάζει.

«Αν κάποιος τρομάζει μόνο και μόνο στην ιδέα του να βρίσκεται στο νερό με κύματα, τότε ίσως να μην είναι το σερφ γι’ αυτόν. Όλα τα αθλήματα δεν είναι για όλους. Σίγουρα πάντως μπορεί να δοκιμάσει κανείς να κάνει μαθήματα με σωστό δάσκαλο και σε φιλική παραλία για εκμάθηση, χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο» εξήγησε ο Krystallis.

Ο Rick Krystallis και μερικοί φίλοι «δάμασαν» τα κύματα στην παραλία Λυγιά Πρεβέζης. Η κάμερα του συνεργάτη μας Λάζαρου Τσάτσου και της ιστοσελίδας του Epirustravel eu – Drone Flights τους κατέγραψε από ψηλά και το βίντεο εντυπωσιάζει:

Ο καθένας στο βίντεο έχει τη δική του ιστορία με κοινό παρανομαστή την αγάπη τους για το σερφ. Ο 19χρονος Στέλιος Διονυσόπουλος από την Αθήνα είναι ο μικρότερος της παρέας. Ξεκίνησε το σερφ από πολύ νεαρή ηλικία με τη βοήθεια του πατέρα του. Ο επόμενος είναι ο Κωνσταντίνος Κουτσουμπής που ξεκίνησε να σερφάρει το 1998, όταν για την πρόγνωση του καιρού περίμεναν να τελειώσει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Ο Γιάννης Μόσχος από την Πάτρα ξεκίνησε να ασχολείται με το windsurf, αλλά πριν από χρόνια αποφάσισε να κάνει στροφή στο σερφ γιατί δεν υπήρχε αρκετός αέρας. Ο Κώστας Νικολάου είχε δοκιμάσει για πρώτη φορά σερφ σε μια παραλία της Τήνου με μια εντελώς ακατάλληλη σανίδα. Όμως, τον κέρδισαν τα κύματα και το 2008 πήρε την πρώτη δική του σανίδα και άρχισε να ασχολείται συστηματικά. Ο Άλεξ Παππάς ξεκίνησε στην Κέρκυρα, πριν 12 χρόνια και από τότε ταξιδεύει τον κόσμο για να κάνει σερφ. Πήρε την πρώτη θέση το 2006 τον πρώτο διαγωνισμό σερφ στην Ελλάδα στο Mediterranean Surf Contest. Τα τελευταία 6 χρόνια παραδίδει μαθήματα στην Πορτογαλία όμως φέτος θα είναι στα Χανιά της Κρήτης.
Ο Σωτήρης Παππάς από την Πρέβεζα ασχολείται πέντε χρόνια με το σερφ και όταν δεν λείπει στο εξωτερικό ξεκλέβει λίγο χρόνο για να ασχοληθεί με το άθλημα που λατρεύει. 

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος DJI Store Greece που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school

Διαβάστε επίσης: Η ψυχολογική πίεση των αθλητών από τους προπονητές. Ποια είναι η σωστή συμπεριφορά και ποιος ο ρόλος της οικογένειας