Απλοί τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας με το άγχος και τους φόβους για τις πρώτες μέρες στο σχολείο

399
Για πολλά παιδιά η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι μία αρκετά αγχωτική διαδικασία, που σίγουρα χρειάζεται μια προετοιμασία, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο «επίπονη» για το παιδί.

Όσο πλησιάζουν οι μέρες για την επιστροφή στα θρανία, τόσο περισσότερο προβληματισμένα είναι τα παιδιά. Ειδικά για τα παιδιά που το νέο σχολικό έτος θα τους βρει σε ένα νέο σχολείο, επομένως και σε ένα άγνωστο περιβάλλον, το άγχος είναι ακόμη εντονότερο.

Υπάρχουν όμως ορισμένα βήματα που, αν γίνουν, μπορούν να βοηθήσουν αρκετά στην αντιμετώπιση του άγχους του παιδιού.

Συζητήστε μαζί με το παιδί σας τους φόβους του και βοηθήστε το να βρεθούν λύσεις
Ξεκινήστε μία ήρεμη κουβέντα με το παιδί, ζητώντας του να σας εξηγήσει ακριβώς τους φόβους που έχει. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα παιδιών που αντιμετωπίζουν φόβο στο να χρησιμοποιήσουν τις κοινόχρηστες τουαλέτες. Ή ακόμη και να χαθούν στο σχολείο.

Αφήστε το παιδί σας να ξεδιπλωθεί και να σας εξηγήσει ακριβώς τις σκέψεις τους. Αφού ανακαλύψετε τι φοβάται, στη συνέχεια βρείτε μαζί του τις πιθανές λύσεις. Για παράδειγμα, μία πιθανή λύση που θα χαλαρώσει σχετικά το παιδί, είναι η επίσκεψη στους χώρους του σχολείο, έτσι ώστε να εξοικειωθεί με το περιβάλλον.

Μην αμελείτε τα παιδιά σας, αλλά και τους φόβους τους. Δείξτε ότι καταλαβαίνετε, ότι προσπαθείτε μαζί του να βρείτε τις λύσεις στα προβλήματα. Μην υποτιμάτε ποτέ τις ικανότητές τους. Πρέπει πάντα να τους δείχνετε ότι πιστεύετε σε αυτά και στις ικανότητές τους και δώστε τους να καταλάβουν ότι θα είστε πάντα δίπλα τους, σε οτιδήποτε και αν προκύψει.

Προσπαθήστε να μένετε θετικοί και να καθησυχάζετε τα παιδιά
Αν είστε και οι ίδιοι προβληματισμένοι και αγχωμένοι σχετικά με το παιδί σας και την προσαρμογή του στο σχολείο, προσπαθείτε να το μετριάσετε. Σε περίπτωση που το παιδί αντιληφθεί αυτό το άγχος, αυτομάτως θα ενισχυθεί και το δικό του.
Προσπαθήστε να δείχνετε θετικοί και ευτυχισμένοι με αυτό το νέο βήμα του παιδιού σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αφήσετε το παιδί σας να εκφράσει τις ανησυχίες του. Αντιθέτως, αφήστε το να σας μιλήσει, δείξτε κατανόηση σε αυτά που λέει και εξηγείστε τους ότι αυτά που νιώθουν, είναι κάτι που περνάνε πολλά παιδιά και δεν είναι μόνα τους.

Ο φόβος για το καινούριο δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζουν μόνο τα παιδιά. Είναι μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση και των ενηλίκων, απλώς στην περίπτωση των παιδιών, είναι πιο «λεπτό» το θέμα. Επίσης, αν οι ίδιοι έχετε αντιμετωπίσει κάποια παρόμοια κατάσταση, δηλαδή φόβο για κάτι νέο, καλό θα ήταν να το φέρετε ως παράδειγμα και να τονίσετε το γεγονός ότι καταφέρατε να αντιμετωπίσατε το πρόβλημα.

Τονίστε στο παιδί όλα τα θετικά που έχει το σχολείο
Προσπαθήστε να μεταδώσετε στο παιδί σας όλα αυτά που θα του προσφέρει το σχολείο, όπως το να γνωρίσει νέα παιδιά, να αποκτήσει νέους φίλους και ότι θα συμμετέχει στα κοινά. Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι, δίνοντας έμφαση στα θετικά, έχουμε αντίστοιχα θετικά συναισθήματα, ενώ κάνοντας το αντίθετο, θα έχουμε και τα αντίθετα αποτελέσματα.

Μην παραλείψετε να συζητήσετε και όλες τις προηγούμενες επιτυχίες του παιδιού και τονίστε του πόσο καλά αντεπεξήλθε στις προσδοκίες. Όπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι κατάφερε να μάθει ποδήλατο, ενώ στην αρχή ήταν τόσο φοβισμένο στην ιδέα. Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι τίποτα δεν παραμένει ίδιο, όλα ξεπερνιούνται και ότι τέτοιου είδους εμπειρίες δεν είναι τελικά τόσο δύσκολες όσο φαίνονται στην αρχή.

Μην αφήνετε μόνο το παιδί σε αυτή την εμπειρία
Τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες, πρέπει να είστε μαζί με το παιδί και να τα περάσετε μαζί. Κάντε ένα πρόγραμμα για τις πρώτες ημέρες του σχολείου, βρείτε μαζί με το παιδί τα ρούχα που θα βάλει ή το φαγητό που θα παίρνει στο σχολείο. Περάστε λίγο χρόνο στον προαύλιο χώρο του σχολείο, για να μην νιώθει μόνο του το παιδί. Οποιαδήποτε προετοιμασία θα βοηθήσει σημαντικά το παιδί να ξεπεράσει τους φόβους του.

Προγραμματίστε συνάντηση στο σχολείο
Όσο έντονα οι γονείς θέλουν για τα παιδιά τους να ενταχθούν στο σχολείο, το ίδιο επιθυμούν και τα μέλη του σχολείου. Προγραμματίστε μία συνάντηση στο σχολείο για να μιλήσετε με τα μέλη του και να σας συμβουλεύσουν για την ένταξη του παιδιού και να σας ξεναγήσουν στο χώρο, έτσι ώστε το παιδί να εξοικειωθεί με το χώρο. Μην υποτιμάται το ρόλο του δάσκαλου, δεν περιορίζεται μόνο στη διδασκαλία. Μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμος και να βοηθήσει εσάς και το παιδί σας.

Διαβάστε επίσης: Επίσκεψη στον παιδοψυχίατρο. Ταμπού ή αναγκαιότητα. Τι πρέπει να ξέρει το παιδί και το σχολείο

 

Διαβάστε επίσης: Τα παιδιά δυσκολεύονται ακόμη και να κρατήσουν το μολύβι εξαιτίας των tablets και των smartphones, σύμφωνα με επιστήμονες. Πώς είναι ο σωστός τρόπος