Είστε εργασιομανής; Το τεστ που συνδέει την εργασιομανία με ψυχικές διαταραχές (κουίζ)

6424

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Bergen της Νορβηγίας, οι εργασιομανείς είναι πολύ πιθανό να πάσχουν από σοβαρές ψυχικές διαταραχές.
Συγκεκριμένα, το 32.7% των εργασιομανών είχε Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), το 25.6% έπασχε από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD), το 33.8% είχε αυξημένο άγχος και στρες, ενώ το 8.9% συμπτώματα κατάθλιψης.

Αντίθετα, οι μη εξαρτημένοι από την εργασία τους, είχαν αισθητά μικρότερα ποσοστά.
«Η εργασιομανία μπορεί να είναι ένδειξη βαθύτερων ψυχολογικών ή συναισθηματικών ζητημάτων.
Οι αιτίες που οδηγούν σε αυτή την κατάσταση είναι ακόμη άγνωστες.
Μπορεί να ισχύει και το αντίστροφο όμως, δηλαδή η εργασιομανία πιθανότατα να προκαλείται από ψυχικά προβλήματα», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας Cecilie Schou Andreassen.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, σε πολλές περιπτώσεις η υπερβολική εργασία, χρησιμοποιείται ως μέσο αντιμετώπισης του άγχους και της κατάθλιψης.
Αν κάποιος πάσχει από ελλειμματική προσοχή, τον αναγκάζει να περάσει περισσότερες ώρες στη δουλειά.

Η ομάδα των Νορβηγών ερευνητών δημιούργησε ένα ερωτηματολόγιο, που δείχνει αν κάποιος είναι εργασιομανής.
Βασίζεται στη  ‘Κλίμακα Μπέργκεν», η οποία χρησιμοποιείται για την εξέταση οποιουδήποτε εθισμού, όπως τα ναρκωτικά.
Το σύστημα στηρίζεται σε 7 συγκεκριμένα κριτήρια, που είναι το σθένος, η τροποποίηση διάθεσης, η ανοχή, η απόσυρση, η σύγκρουση, η υποτροπή και τα προβλήματα.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν όσους υποψιάζονται ότι πάσχουν από εργασιομανία, να επισκεφτούν ψυχολόγο και να συζητήσουν το πρόβλημά τους με συγγενικά πρόσωπα.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι, η επαγγελματική εξουθένωση προκαλεί αϋπνίες, εξάντληση και συνεχές στρες, με αποτέλεσμα την αύξηση των συγκρούσεων.

Κάντε το τεστ της του Πανεπιστημίου Bergen και δείτε αν πάσχετε από εργασιομανία.