Γιατί δεν θυμόμαστε το όνομα κάποιου που μόλις γνωρίσαμε; Εύκολα κόλπα για να μη σας εκθέτει η μνήμη σας

7592
Κάτι που συμβαίνει συχνά σε μια γνωριμία, είναι ότι ξεχνάμε σε δευτερόλεπτα το όνομα εκείνου που γνωρίζουμε. Πολλές φορές θυμόμαστε κάποιον φυσιογνωμικά, αλλά το όνομά του μας διαφεύγει. 

Ο εγκέφαλος αναγνωρίζει και θυμάται εύκολα λεπτομέρειες του προσώπου. Εγκεφαλικά κύτταρα ενεργοποιούνται, όταν βλέπουμε ένα πρόσωπο για δεύτερη φορά, με αποτέλεσμα να μας είναι γνώριμο. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως, όταν ακούμε ένα όνομα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό οφείλεται στο φαινόμενο Baker.
Το όνομα δεν είναι μια ιδιαίτερη πληροφορία που συνδέεται με μια μνήμη μας και έτσι, το ξεχνάμε.
Το φαινόμενο ονομάστηκε έτσι γιατί οι ψυχολόγοι έδωσαν το παράδειγμα του baker που σημαίνει φούρναρης στα αγγλικά και του Baker, ένα πολύ συχνό επίθετο στο εξωτερικό.
Παρατήρησαν ότι όταν κάποιος έλεγε ότι είναι φούρναρης, ο συνομιλητής του δημιουργούσε στο κεφάλι του την εικόνα του φούρναρη, τη διαδικασία του ψησίματος ή ακόμη και τη μυρωδιά του φρέσκου ψωμιού, με αποτέλεσμα να θυμάται το επάγγελμα του άλλου εύκολα. Όταν όμως, κάποιος έλεγε ότι τον λένε Baker, ο εγκέφαλος του συνομιλητή του, το δεχόταν ως μια σειρά συλλαβών χωρίς κάποιο ιδιαίτερο νόημα για εκείνον.
Τα ονόματα είναι αυθαίρετα και δεν δίνουν καμία συγκεκριμένη πληροφορία για τον χαρακτήρα του άλλου και έτσι, ξεχνιούνται πιο εύκολα.

Ο εγκέφαλος μας συνδέει τις πληροφορίες που δέχεται με ήδη υπάρχουσες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα δίκτυο πληροφοριών και αναμνήσεων. Όταν μια πληροφορία δεν ταιριάζει με κάποια άλλη, συνήθως την ξεχνάμε.
Η μνήμη μας χωρίζεται σε μακρόχρονη και βραχύχρονη. Στη μακρόχρονη ο εγκέφαλος αποθηκεύει μια πληροφορία για μερικά λεπτά έως για πάρα πολλά χρόνια. Στη βραχύχρονη μνήμη γίνεται μια πρόσκαιρη αποθήκευση δεδομένων, τα οποία είναι ακόμη υπό επεξεργασία.
Η πληροφορία αρχικά πηγαίνει στη βραχύχρονη μνήμη. Αν δεν επαναλάβουμε την πληροφορία ή αν δεν συνδεθεί σε κάποια άλλη ήδη υπάρχουσα, δεν περνάει στην μακρόχρονη μνήμη, με αποτέλεσμα να χαθεί σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα.

O λόγος που ξεχνάμε το όνομα κάποιου τόσο εύκολα, μπορεί να είναι ότι απλώς δεν ενδιαφερόμαστε να το μάθουμε

Ένας άλλος λόγος είναι ότι όταν γνωρίζουμε κάποιον, η προσοχή μας εστιάζεται στο να πούμε το δικό μας όνομα, σκεφτόμαστε τι θα πούμε μετά και πώς φαινόμαστε.
Ο εγκέφαλος αδυνατεί να αποθηκεύσει νέες πληροφορίες, όπως ένα όνομα, όσο δίνει άλλες πληροφορίες.

Παράλληλα, ο λόγος που ξεχνάμε το όνομα κάποιου τόσο εύκολα, μπορεί να είναι ότι απλώς δεν ενδιαφερόμαστε να το μάθουμε. Μπορεί να είναι κάποιος που δεν θα ξαναδούμε ποτέ στη ζωή μας ή απλώς δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση.
Όσο περισσότερο μας ενδιαφέρει το άτομο που έχουμε απέναντί μας, τόσο πιο εύκολο είναι στον εγκέφαλο να θυμηθεί το όνομά του.

Μια λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να προσπαθήσετε να συγκεντρωθείτε από την αρχή της συζήτησης. Ακόμη και αν δεν το προσέξετε, ζητήστε του να το επαναλάβει.
Μπορεί εκείνη την ώρα να το θυμάστε, αλλά στην πορεία υπάρχει περίπτωση να το ξεχάσετε. Αν όμως το επαναλάβετε μερικές φορές, θα το θυμάστε πιο εύκολα.
Χρησιμοποιήστε το κάθε φορά που του απευθύνετε το λόγο για να το μάθετε.
Μπορείτε επίσης, να κάνετε συσχετίσεις με άτομα που ήδη ξέρετε και έχουν το ίδιο όνομα.
Ζητήστε του να το πει πιο αργά. Αν σας το συλλαβίσει, ο εγκέφαλος θα δημιουργήσει αυτομάτως την εικόνα των συλλαβών και έτσι, θα το θυμάστε.

Διαβάστε επίσης: Το πείραμα που απέδειξε ότι ο εγκέφαλος των δημιουργικών ανθρώπων λειτουργεί πολύπλοκα. Εσείς τι θα κάνατε με μια κάλτσα;

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης: Γιατί είμαστε τόσο αναβλητικοί; Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος των αναβλητικών και πώς να το αντιμετωπίσετε