Γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος εστιάζει μέσα στο πλήθος σε απειλητικά πρόσωπα. Τι ισχύει για τους εργένηδες

4962
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, πέρα από τα ωραία πρόσωπα, παρατηρεί αυθόρμητα και αυτά που εκλαμβάνει ως εχθρικά ή φιλικά. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και του Πανεπιστημίου Πρίνστον στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Human Behavior, βρήκε ότι ο εγκέφαλος μέσα στο πλήθος επιλέγει δύο τύπους προσώπων, αυτά που εκπέμπουν απειλή και κυριαρχία και λιγότερο αυτά που εκπέμπουν αξιοπιστία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο εγκέφαλος επιλέγει να προσέχει πρόσωπα ανάλογα με εφήμερα προσωπικά κίνητρα.
Για παράδειγμα, αν κάποιος ψάχνει σύντροφο, ο εγκέφαλός του «βλέπει» τα πρόσωπα με διαφορετικό τρόπο, από κάποιον που βρίσκεται ήδη σε σχέση.
Ασυνείδητα, δίνει προτεραιότητα στα πρόσωπα των εν δυνάμει συντρόφων και δεν δίνει σχεδόν καθόλου σημασία στους υπόλοιπους.

Ο εγκέφαλος λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο και σε άλλες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να αποφύγει τον κίνδυνο, τα μάτια του επιλέγουν ορισμένα πρόσωπα από το πλήθος, που είναι απειλητικά.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι εγκέφαλοι των συμμετεχόντων κατέγραφαν πιο γρήγορα τα πρόσωπα που εξέπεμπαν κυριαρχία και δύναμη.

Η μελέτη
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ran Hassin Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, έκαναν έξι πειράματα σε 174 συμμετέχοντες.
Τους ζητήθηκε να δείξουν 300 σετ εικόνων που εναλλάσσονταν γρήγορα. Το ένα μάτι έβλεπε εικόνες με ανθρώπινα πρόσωπα, ενώ το άλλο έβλεπε γεωμετρικά σχήματα.

Στη συνέχεια, έπρεπε να πατάνε ένα πλήκτρο στον υπολογιστή, κάθε φορά που έβλεπαν ανθρώπινο πρόσωπο. Λόγω των μπερδεμένων ερεθισμάτων, ο ασυνείδητος νους χρειαζόταν λίγα δευτερόλεπτα για να αντιληφθεί ότι βλέπει πρόσωπο και μετά να «μεταφέρει» την εικόνα που έβλεπε στον συνειδητό εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι εγκέφαλοι των συμμετεχόντων κατέγραφαν πιο γρήγορα τα πρόσωπα που εξέπεμπαν κυριαρχία και δύναμη.

«Στην περιπλάνησή του μέσα σε ένα πλήθος, ο εγκέφαλος έχει να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο καθήκον: να αποφασίσει ποια ερεθίσματα αξίζουν τη συνειδητή προσοχή και ποια όχι. Ο νοητικός αλγόριθμος που ανακαλύψαμε δίνει καθαρά προτεραιότητα στην κυριαρχία και στην πιθανή απειλή. Είδαμε την ταχύτητα με την οποία οι συγκεκριμένες εικόνες «έσπαζαν» τα σύνορα του ασυνείδητου και καταγράφονταν στο συνειδητό με κάθε πάτημα του πλήκτρου στον υπολογιστή», ανέφερε ο επικεφαλής.

Ο Ran Hassin θεωρεί ότι τα ευρήματα της μελέτης θα βοηθήσουν για την καλύτερη κατανόηση ορισμένων διαταραχών, όπως το μετατραυματικό στρες και ο αυτισμός.

«Ίσως μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους να μην αντιλαμβάνονται κάποια στοιχεία στο πρόσωπο των άλλων ως απειλητικά – κάτι τέτοιο θα ήταν πολύτιμο για άτομα που πάσχουν από μετατραυματικό στρες ή κατάθλιψη. Θα μπορούσαμε επίσης να εκπαιδεύσουμε άτομα με αυτισμό ώστε να δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα κοινωνικά ερεθίσματα», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Ο εγκέφαλος λειτουργεί πιο καλά ορισμένους μήνες το χρόνο. Ποιες εποχές αποδίδει καλύτερα

 

Διαβάστε επίσης: Το πείραμα που απέδειξε ότι ο εγκέφαλος των δημιουργικών ανθρώπων λειτουργεί πολύπλοκα. Εσείς τι θα κάνατε με μια κάλτσα;