Γιατί οι γονείς μπερδεύονται και φωνάζουν τα παιδιά τους με λάθος όνομα; Τι είναι το misnaming;

16760

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένας γονιός, αποκαλεί το παιδί του με το όνομα άλλου μέλους της οικογένειας ή ακόμα και του κατοικίδιου.
Το παιδί εκείνη τη στιγμή ενδέχεται να ενοχληθεί, καθώς θεωρεί ότι το ξεχωρίζουν, από τα άλλα μέλη.
Η επιστήμη όμως, δίνει διαφορετική εξήγηση.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Applied Research in Memory and Cognition», φανερώνει ότι, ένας άνθρωπος μπερδεύει τα ονόματα ατόμων, που ανήκουν στην ίδια κοινωνική ομάδα. Ή λιγότερο συχνά μπερδεύει παρόμοια ονόματα.
Δηλαδή, ένας πατέρας αποκάλεσε το ένα του παιδί με το όνομα του άλλου του παιδιού, και ομοίως, ένα μέλος μιας φιλικής παρέας, αποκάλεσε έναν φίλο του με το όνομα ενός τρίτου φίλου.

Ο David Rubin, καθηγητής ψυχολογίας και νευρολογίας στο Duke university της Βόρειας Καρολίνας και επικεφαλής της έρευνας, εξηγεί:
«Το φαινόμενο ονομάζεται “misnaming”.
Είναι λάθος γνωστικής συμπεριφοράς, που φανερώνει κάτι για το ρόλο ενός ανθρώπου στην κοινωνική μας ομάδα.
Δεν είναι τυχαίο.»

Οι ειδικοί εξηγούν ότι, αποθηκεύουμε τις πληροφορίες για ένα άτομο στο σημασιολογικό δίκτυο του εγκεφάλου μας, στο οποίο περιλαμβάνονται πληροφορίες για άλλα σχετικά άτομα, περιοχές και πράγματα.
Όταν προσπαθούμε να θυμηθούμε μια πληροφορία, μονάδες σε αυτό το δίκτυο ενεργοποιούνται και όταν ενεργοποιηθούν αρκετές μονάδες που σχετίζονται μεταξύ τους, τότε τη θυμόμαστε.

Έτσι, λοιπόν, όταν μια μητέρα θέλει να καλέσει το γιο της, είναι πιο πιθανό να μπερδευτεί και να τον αποκαλέσει με το όνομα της κόρης της, παρά με το όνομα ενός συναδέλφου της.
Και αυτό επειδή τα ονόματα των δυο παιδιών της σχετίζονται μέσα στο σημασιολογικό δίκτυο του εγκεφάλου της, καθώς ανήκουν και τα δύο στην οικογένεια.
Επομένως, αν η μητέρα μπερδέψει τα ονόματα των παιδιών της, δεν είναι επειδή δεν τα ξεχωρίζει, αλλά επειδή αγαπάει και τα δύο εξίσου πολύ.

Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι, οι γονείς συχνά αποκαλούν κατά λάθος τα παιδιά τους με το όνομα του οικογενειακού σκύλου, για το λόγο ότι θεωρούν τον τελευταίο μέλος της οικογένειας.
Το ίδιο όμως δεν ισχύει και για τις γάτες.
Είναι δυσκολότερο για έναν άνθρωπο να αναπτύξει επικοινωνιακή σχέση με μια γάτα, σε σύγκριση με ένα σκύλο, επειδή ο σκύλος μπορεί να αναγνωρίσει το όνομά του και να ανταποκριθεί στο κάλεσμα, ενώ η γάτα όχι.

Με την έρευνα καταρρίπτεται και ο μύθος ότι, οι άνθρωποι που μπερδεύουν τα ονόματα είναι συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας. Όπως λένε οι ερευνητές, δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 1.700 άτομα.
Η προϋπόθεση για τη συμμετοχή ήταν να έχουν κληθεί με λάθος όνομα ή να έχουν αποκαλέσει οι ίδιοι κάποιον λανθασμένα, τουλάχιστον μια φορά στο παρελθόν.

Διαβάστε επίσης: Sologamy ή αλλιώς «παντρέψου τον εαυτό σου». Η νέα διεθνής τάση στους γάμους, για γυναίκες που είναι ή νιώθουν μόνες