Γιατί το καλοκαίρι θέλουμε να ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα. Οι επιστήμονες εξηγούν το φαινόμενο

347
Τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται η διάθεση, βελτιώνεται ο ύπνος και ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Όμως μαζί με τη διάθεση, αυξάνονται και τα χρήματα που ξοδεύουμε. 

Η διαδικτυακή εφαρμογή προσωπικής οικονομικής διαχείρισης «Money Dashboard», παρέχει στους χρήστες πληροφορίες για το πού ξοδεύουν τα χρήματά τους. Η εφαρμογή εξέτασε τα δεδομένα από 150.000 χρήστες και κατέληξε ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να δαπανούν περισσότερα χρήματα όσο πλησιάζει το καλοκαίρι.

Οι διαχειριστές της εφαρμογής αναφέρουν το πρώτο τρίμηνο του έτους οι δαπάνες είναι πιο συντηρητικές. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και τους τελευταίους μήνες. Δηλαδή πριν και μετά το καλοκαίρι δεν παρατηρούνται σπατάλες. Όταν όμως βγεί ο καλοκαιρινός ήλιος όλα αλλάζουν.
Το φαινόμενο δεν αποτελεί έκπληξη, ειδικά αν σκεφτούμε την ψυχική διάθεση που έχουμε τους καλοκαιρινούς μήνες.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη βρετανική υπηρεσία αναφοράς πιστωτικών καρτών «Noddle», έδειξε αύξηση των δαπανών κατά 14% για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.
Δηλαδή τους μήνες πριν το καλοκαίρι.
Τα χρήματα αυτά δαπανήθηκαν κυρίως σε μεταφορές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Επίσης, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι το καλοκαίρι οι Βρετανοί ξοδεύουν μέχρι και 154 περισσότερες λίρες το μήνα, εκ των οποίων το 1/4 σχετίζονται με τις διακοπές τους.

Ο λόγος δε θα μπορούσε να είναι άλλος από το γεγονός ότι τους καλοκαιρινούς μήνες νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι, έχουμε ανάγκη τα χρήματα για να πάμε διακοπές και σίγουρα είναι καλύτερα να δαπανάς χρήματα δίπλα στο κύμα και κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι, παρά το χειμώνα που οι συνθήκες και η εργασία μας κρατάνε μέσα στο σπίτι.
Το καλοκαίρι τα 3/4 των ανθρώπων φαίνεται να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα όταν βγαίνουν τα βράδια ή τρώνε έξω με τους φίλους τους ή την οικογένειά τους. Επίσης, τα μισά από τα έσοδά τους τα ξοδεύουν για τις διακοπές.

Όσο περισσότερα πράγματα μπορείτε να κάνετε, τόσο περισσότερα χρήματα θα ξοδέψετε
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Λάνκασαϊρ, Δρ Ρόμπιν Κάρεϊ, εξηγεί ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία πραγμάτων που μπορούμε να κάνουμε τους θερινούς μήνες.
«Τις καλοκαιρινές περιόδους οι άνθρωποι τείνουν να ξοδεύουν πολύ περισσότερα για την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση. Όλες αυτές οι μουσικές εκδηλώσεις, για παράδειγμα. Εάν επιστρέψετε λίγα χρόνια, υπήρχε πραγματικά μόνο το Glastonbury, αλλά τώρα σκέφτεστε πόσα μουσικά φεστιβάλ υπάρχουν μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου».

Παρ’ όλο που η διάθεση είναι αυξημένη, όλες αυτές οι δαπάνες δεν έχουν πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. «Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση χρέους. Όλο και περισσότεροι από εμάς ξοδεύουμε χρήματα σε πράγματα που δεν είναι απαραίτητα να κάνουμε», προσθέτει ο ίδιος.

Ποια είναι η «θεραπεία» κατά της πλήξης;
Έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές ότι ωθούμαστε να ξοδεύουμε χρήματα σε ψώνια, όταν βαριόμαστε. Βρετανική έρευνα έδειξε ότι σχεδόν το 1/5 των Βρετανών κάνουν περιττές αγορές επειδή βαριούνται.
Ο Βρετανός κοινωνικός ψυχολόγος, Τόμας Γουέμπ, δικαιολόγησε αυτή τη συνήθεια:»Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι αξίζουν μια θεραπεία επειδή έχουν εργαστεί σκληρά. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια επιεική αγορά, διότι θα το αντισταθμίσουν αργότερα, για παράδειγμα, με μικρότερη δαπάνη την επόμενη εβδομάδα».

Αν και ο ήλιος και η ξεγνοιασιά του καλοκαιριού για πολλούς είναι κάτι που το περιμένουν όλο το χρόνο, η σωστή διαχείριση των χρημάτων είναι μια πρακτική που καλό θα ήταν να εφαρμόζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Διαβάστε επίσης: Η επιστημονική εξήγηση της καλοκαιρινής τεμπελιάς. Γιατί όταν έχει ζέστη εξαντλούμαστε πιο εύκολα

 

Διαβάστε επίσης: Η ζέστη επηρεάζει τη διάθεση και τη ψυχολογία. Δεν είμαστε «καλοί» όταν έχει καύσωνα, λένε οι ψυχολόγοι