Γιατί το πρωί σκεφτόμαστε λογικά και μετά το απόγευμα συναισθηματικά. Μεγάλη έρευνα Πανεπιστημίου

1381
Νέα μελέτη αποδεικνύει ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλάζει ο τρόπος σκέψης των ανθρώπων. Στην αρχή της ημέρας, νωρίς το πρωί, οι σκέψεις των ανθρώπων βασίζονται κυρίως στη λογική. Αυτό δεν κρατάει για όλη την ημέρα, καθώς όσο περνάνε οι ώρες και βραδιάζει, οι σκέψεις βασίζονται κατά κύριο λόγο στο συναίσθημα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One». Στα πλαίσια της μελέτης, ανέλυσαν 7 δισεκατομμύρια λέξεις μέσα από 800 εκατομμύρια αναρτήσεις στο twitter μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών. Από την ανάλυση του περιεχομένου των μηνυμάτων βρέθηκε ότι μέσα σε 24 ώρες προκαλούνται μεταβολές στον τρόπο σκέψης και στις εκφράσεις των συναισθημάτων των ανθρώπων.

Οι ερευνητές της μελέτης χρησιμοποίησαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση του περιεχομένου του twitter. Η ανάλυση έδειξε ότι υπάρχει μια δραματική μεταβολή της γλώσσας κατά τη διάρκεια της ημέρας, από τη μέρα στη νύχτα. Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτή η μεταβολή πιθανότατα σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές και τις μεταβολές στο βιολογικό ρολόι.

Γύρω στις 6 το πρωί, η λογική σκέψη βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά της και παραμένει έτσι, τόσο υψηλή, περίπου μέχρι τις 10 το πρωί. Οι χρήστες του twitter έχουν την τάση να χρησιμοποιούν λέξεις που έχουν άμεση σχέση με υψηλό δείκτη νοημοσύνης και μορφωτικό επίπεδο, έχουν αυξημένη την τάση για αποδοτικότητα, ατομικότητα, θετική ψυχική διάθεση και κυνήγι εξουσίας και χρημάτων.

Αντιθέτως, όσο περνάνε οι ώρες και βραδιάζει, φαίνεται να επικρατεί το συναίσθημα στον τρόπο σκέψης των ανθρώπων. Χρησιμοποιούν κυρίως λέξεις που φανερώνουν πιο ευαίσθητη, αυθόρμητη, κοινωνική ψυχική διάθεση, αλλά και αρνητική. Είναι συχνές οι σκέψεις τους για τις προσωπικές τους σχέσεις και το σεξ. Το συναίσθημα αυξάνεται όλο και περισσότερο όσο περνάει η ημέρα. Από τα μεσάνυχτα και έπειτα, οι άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται εντονότερα τα υπαρξιακά προβλήματα που σχετίζονται με τη ζωή, όπως είναι ο θάνατος.

Η Κυριακή φαίνεται να έχει την τιμητική της ακόμη και στον ψυχισμό του καθένα. Την ημέρα της Κυριακής, μετά το πρωινό ξύπνημα, η ψυχική διάθεση και τα θετικά συναισθήματα είναι εντονότερα από κάθε άλλη ημέρα και στιγμή της ημέρας. Το αίσθημα του φόβου, του θυμού, της λύπης και γενικότερα τα αρνητικά συναισθήματα, δεν είναι τόσο έντονα όσο τα θετικά.

Διαβάστε επίσης: Ποιοι είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο; Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;

 

Διαβάστε επίσης: Σας κυριεύουν καταστροφικές σκέψεις; Ποια είναι τα αίτια της καταστροφολογίας και πως να την αντιμετωπίσετε