Είστε άρρωστος και ψάχνετε τη θεραπεία στο διαδίκτυο; Σίγουρα θα χειροτερεύσετε

3657

Φοβάστε για την υγεία σας και συνεχώς αναζητάτε πληροφορίες στο διαδίκτυο; Σας διακατέχει έντονο άγχος όταν νιώθετε ένα σύμπτωμα και αμέσως ανοίγετε τον υπολογιστή για να διαβάσετε τι μπορεί να κρύβει αυτό; Τρέχετε από γιατρό σε γιατρό κάνοντας κάθε είδους εξέταση;
Τότε πιθανόν να πάσχετε από «κυβερνοχονδρία».
Πρόκειται για έναν νέο όρο που έχει προταθεί από τους ψυχολόγους, για να χαρακτηρίσει τους υποχόνδριους, που ψάχνουν ιατρικές πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Τα κριτήρια της κυβερνοχονδρίας

Το υποχόνδριο άτομο ασχολείται έντονα με την ιδέα ότι έχει μια ασθένεια ή ότι θα νοσήσει.
Ταράζεται εύκολα με θέματα που αφορούν την υγεία του και ερμηνεύει διαφορετικά όποιο τυχόν σύμπτωμα έχει.
Ελέγχει επανειλημμένα το σώμα του μέσα στην ημέρα, όπως τι χρώμα έχει η γλώσσα του ή πόση πίεση έχει κλπ.
Αποφεύγει τα ραντεβού με τους γιατρούς ή το αντίθετο, χρησιμοποιεί σε υπερβολικό βαθμό τους γιατρούς, όπου η επίσκεψη του προσφέρει μια προσωρινή και μόνο ανακούφιση.
Το ίντερνετ και η εύκολη πρόσβαση σε ιατρικές πληροφορίες έχει φέρει μια εξέλιξη στην υποχονδρίαση, η οποία χαρακτηρίζεται με τον όρο «κυβερνοχονδρία».
Εκεί το άτομο ψάχνει εξειδικευμένες πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με την υγεία του, για να δει αν ταιριάζουν με αυτό που νιώθει ή που υποπτεύεται ότι μπορεί να έχει.
Εφόσον βρει κάποιο συμπτώματα που ταιριάζει με αυτό που νιώθει, τότε πιστεύει ότι πάσχει από την συγκεκριμένη ασθένεια.
Συνήθως φοβάται ότι έχει κάτι πολύ σοβαρό ή απειλητικό για τη ζωή του.

Πως επηρεάζει η κυβερνοχονδρία τη ζωή του ατόμου

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δεν είναι έγκυρες και πολλά κοινά συμπτώματα μπορεί να βρίσκονται πίσω από μια απλή ίωση αλλά και από κάτι πιο σοβαρό, όπως έναν καρκίνο.
Επίσης το άτομο χάνει την εμπιστοσύνη του στους γιατρούς, καθώς πηγαίνει στον γιατρό ήδη πεπεισμένο ότι πάσχει από μια ασθένεια και εάν ο γιατρός δεν του το επιβεβαιώσει, τότε τον αμφισβητεί.
Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα ότι τα άτομα αυτα επισκέπτονται πολύ συχνά τους γιατρούς και φτιάχνουν ένα τεράστιο ιατρικό φάκελο. Αυτό μπορεί να ποβεί μοιραίο μελλοντικά, καθώς ο γιατρός γνωρίζοντας ότι το άτομο είναι υποχόνδριο μπορεί να μην δώσει την πρέπουσα σημασία σε κάποια όντως σοβαρα συμπτώματα.
Η κυβερνοχονδρία είναι μια οδυνηρή διαταραχή για το άτομο, καθώς του προκαλεί έντονο στρες και το καθιστά δυσλειτουργικό στην καθημερινότητά του. Όλη μέρα μπορεί να τον βασανίζει μια σκέψη σχετικά με την υγεία του, όπως ότι η γλώσσα του είναι πιο κόκκινη σήμερα.
Επίσης τα άτομα αυτά τείνουν να απομονώνονται καθώς νιώθουν ότι οι γύρω τους δεν τους κατανοούν.
Το άτομο νιώθει ότι νοσεί και περιμένει από τους γύρω του να του συμπεριφερθούν ως “ασθενή” και να τον καθησυχάσουν.
Όταν αυτό δεν συμβαίνει νιώθουν ότι δεν του συμπαραστέκονται και ότι δεν ενδιαφέρονται για εκείνον.

Κατά φαντασίαν ασθενείς

Τα υποχόνδρια άτομα συχνά χαρακτηρίζονται ως “κατά φαντασίαν ασθενείς”.
Ωστόσο το παράδοξο είναι ότι τα συμπτώματα που νιώθουν είναι πραγματικά.
Απλά συνήθως είναι ασήμαντα ενώ το υποχόδνριο άτομο τείνει να τα μεγαλοποιεί στο κεφάλι του και να τους δίνει μεγαλύτερη σημασία.
Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο.
Ο υποχόνδριος μεγαλοποιεί τα συμπτώματα που νιώθει, αυτό του προκαλεί έντονο στρες και το στρες προκαλεί πιο έντονα σωματικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, εφίδρωση κλπ.
Αυτό εντείνει τον φόβο του για κάποιο τυχόν πρόβλημα υγείας, όπως για παράδειγμα ένα έμφραγμα.

Οι  αιτίες κυβερνοχονδρίας

Συνήθως πίσω από την διαταραχή αυτή υπάρχει ένα ιστορικό σοβαρής ασθένειας σε παιδική ηλικία, υπερπροστατευτικοί ή αδιάφοροι γονείς, όποτε το άτομο ως παιδί έμαθε να προκαλεί τον ενδιαφέρον και την αγάπη με κάποιο πρόβλημα υγείας ή μία σεξουαλική κακοποίηση.

Η λύση

Για να χαρακτηριστεί μια τέτοια κατάσταση ως διαταραχή που χρήζει βοήθειας ειδικού, θα πρέπει τα συμπτώματα να είναι έντονα και επίμονα για περισσότερους από 6 μήνες.
Τότε το άτομο θα χρειαστεί να αρχίσει ψυχοθεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή, ανάλογα με την βαρύτητα της κατάστασής του, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει το άτομο να ξεπεράσει την διαταραχή, ωστόσο η θεραπεία είναι δύσκολη και χρονοβόρα.