Ποιοι χαρακτήρες εκνευρίζονται με τα ορθογραφικά λάθη των άλλων και σε τι βαθμό, σύμφωνα με έρευνα Πανεπιστημίου

21665
Υπάρχουν ορισμένα άτομα, οι οποίοι κάθε φορά που βλέπουν κάποιο ορθογραφικό λάθος, δεν μπορούν να μην το επισημάνουν, αλλά και να διορθώσουν αυτόν που το έκανε.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, έκαναν μελέτη με τίτλο «If You’re House Is Still Available, Send Me an Email». Ο τίτλος δόθηκε με σκοπιμότητα, ώστε οι ερευνητές να προσδιορίσουν τους τύπους προσωπικοτήτων που είναι «ευαίσθητοι» σε γραμματικά λάθη.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 83 ατόμων που τους έβαλαν να διαβάζουν ηλεκτρονικά μηνύματα με ορθογραφικά λάθη. Για παράδειγμα, μερικά μηνύματα έγραφαν «teh» αντί για «the» ή  «your» αντί για «you ‘re».
Σε ορισμένα ηλεκτρονικά μηνύματα δεν υπήρχαν καθόλου λάθη.
Αφού οι συμμετέχοντες διάβασαν τα μηνύματα, στη συνέχεια ρωτήθηκαν, αν είχαν εντοπίσει τυχόν λάθη κι αν ναι, πόσο πολύ τους ενόχλησαν.

Προτού το κάνουν αυτό, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο, για να αξιολογηθούν οι προσωπικότητές τους.
Με αυτό τον τρόπο, οι ερευνητές προσδιόρισαν το επίπεδο της εξωστρέφειας τους, την προθυμία, τις νευρώσεις, την ευσυνειδησία και το πόσο «ανοιχτοί» είναι στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Οι συμμετέχοντες έκριναν επίσης τα άτομα που είχαν γράψει τα μηνύματα, με βάση τη νοημοσύνη και τη φιλικότητα που έδειχναν μέσω των email.

Τα άτομα με προσωπικότητες «λιγότερο ευχάριστες» ενοχλούνται περισσότερο από τα συντακτικά, γραμματικά και ορθογραφικά λάθη των άλλων.

Τι συμπέραναν οι επιστήμονες
Τα αποτελέσματα δεν προκάλεσαν έκπληξη στους ερευνητές.
Τα άτομα με προσωπικότητες «λιγότερο ευχάριστες» ενοχλούνται περισσότερο από τα συντακτικά, γραμματικά και ορθογραφικά λάθη των άλλων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό συμβαίνει, επειδή τα άτομα με τέτοιο τύπο προσωπικότητας, είναι «λιγότερο ανεκτικοί σε ό,τι αποκλίνει από την κανονικότητα».

Κατέληξαν επίσης, ότι οι πιο «εξωστρεφείς» είχαν περισσότερες πιθανότητες να μην δώσουν σημασία σε τυχόν ορθογραφικά και γραμματικά λάθη. Αντίθετα, οι εσωστρεφείς επισημαίνουν και κρίνουν αρνητικά το άτομο που έκανε τα λάθη.
Οι πιο «ευσυνείδητοι» και λιγότερο «ανοιχτοί» της έρευνας, είχαν τη μεγαλύτερη ευαισθησία στα λάθη των άλλων.

Οι ερευνητές παρατήρησαν, ότι το πόσο νευρωτικός είναι κάποιος, δεν έχει καμία σχέση με το αν είναι «ευαίσθητος» με τα ορθογραφικά λάθη άλλων ή αν τα κρίνει αρνητικά.

Ορισμένοι έκριναν την έρευνα ως «προσβλητική». Παρόλα αυτά, επειδή τα δείγματα ατόμων που πήραν οι ερευνητές ήταν λίγα, απαιτείται περισσότερη έρευνα για το ζήτημα.
Και η αλήθεια είναι ότι ένα  ορθογραφικό λάθος είναι αναικτό, δύο λάθη είναι ηποφερτά από το τρίτο και μετά ώμος, όπως ήδη θα έχετε στις τελευταίες δύο σειρές… αρχίζουν τα νεύρα…

Διαβάστε επίσης: Πώς θα αντιμετωπίσετε την κρίση πανικού σε λίγα λεπτά. Η τακτική που ακολουθεί ο στρατός και η αστυνομία σε επικίνδυνες και στρεσογόνες καταστάσεις (βίντεο)

 

Διαβάστε επίσης: Το μαγείρεμα μειώνει το στρες περισσότερο από το διαλογισμό ή το σεξ. Γιατί θεωρείται χαλαρωτικό