Ποιοι παράγοντες προκαλούν και επιβαρύνουν το άγχος στην εργασία. Απλοί τρόποι για να το αντιμετωπίσετε

1422
Το άγχος στον εργασιακό χώρο μπορεί να δημιουργείται από μεγάλο φόρτο εργασίας ή έναν κακό προϊστάμενο. Σε κάθε περίπτωση, επιβαρύνει την παραγωγικότητα, τη σωματική και ψυχική υγεία.

Το δημιουργικό άγχος μπορεί να βοηθήσει αλλά το υπερβολικό έχει αρνητικές συνέπειες.
Το άγχος σχετίζεται με τις μεταβολές που γίνονται στον οργανισμό, όταν απειλείται.
Οι μεταβολές διακρίνονται σε συνειδητές ή μη συνειδητές, σε μετρήσιμες ή μη μετρήσιμες.

Υπάρχουν δυο διαφορετικά προφίλ του εργαζόμενου. Αυτός που στον εργασιακό του χώρο φοβάται και αυτός που θυμώνει. Ο φόβος και ο θυμός αυξάνουν την αδρεναλίνη από τα νεφρά, που είναι συνειδητές μεταβολές του οργανισμού.
Το άτομο όταν αισθάνεται φόβο τις περισσότερες φορές υποχωρεί, ενώ όταν αισθάνεται θυμό εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στις μη συνειδητές μεταβολές του οργανισμού που οφείλονται στο άγχος. Τα συμπτώματα ή οι αντιδράσεις του άγχους, διακρίνονται σε σωματικά και ψυχολογικά  που επηρεάζουν την συμπεριφορά.
Σωματικά συμπτώματα μπορεί να είναι πονοκέφαλοι και ημικρανίες, πόνοι στο στήθος, ταχυκαρδία, τρέμουλο, υψηλή αρτηριακή πίεση, πόνος στο στομάχι, ίλιγγος, ζαλάδα, ασθματικές καταστάσεις, δερματίτιδες, αίσθημα κόπωσης και αϋπνίας και άλλα.

Αν το εργασιακό άγχος δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να γίνει χρόνια και να οδηγήσει σε μόνιμο αίσθημα άγχους.

Ψυχολογικά συμπτώματα μπορεί να είναι ανησυχία, ένταση, ευερεθιστότητα, θυμός,  δυσαρέσκεια, αναβλητικότητα, αίσθημα δυστυχίας και αποτυχίας, απέχθεια, έλλειψη ενδιαφέροντος για τους άλλους ανθρώπους, αίσθημα μοναξιάς και άλλα.

Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, η χαμηλή απόδοση, η τάση για ατυχήματα, λάθη, χαμηλή ποιότητα εργασίας, καθυστερήσεις, δυσκολία σωστής διαχείρισης του χρόνου και έλλειψη παραγωγικότητας.

Η αντιμετώπιση του άγχους, είναι απόλυτα εφικτή αλλά θέλει προσπάθεια.Τη στιγμή που ο εργαζόμενος νιώθει πίεση και στρες, οι τεχνικές μυϊκής χαλάρωσης, κυρίως του αυχένα, οι ασκήσεις αναπνοής και μυαλού, μπορούν να απομακρύνουν το άγχος.
Υγιεινός τρόπος ζωής, σωστή οργάνωση, διαχείριση των κακών συνεργατών και άλλες τεχνικές που  γνωρίζουν οι ειδικοί, έχουν θετικά αποτελέσματα. Στο τέλος υπάρχει και η λύση της παραίτησης για κάτι καλύτερο. Ακόμη και στη κρίση για κάθε πόρτα που κλείνει υπάρχει και μία που ανοίγει.

Διαβάστε επίσης: Η εργασία από το σπίτι μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά την ψυχική υγεία. Ποια λάθη κάνουν όσοι εργάζονται «κατ΄ οίκον»

 

Διαβάστε επίσης: Η εργασία με το κατοικίδιο βελτιώνει την ψυχολογία και καταπολεμά το στρες. Η εταιρεία που επιτρέπει τα κατοικίδια στο γραφείο