Πώς φαντάζονται οι περισσότεροι Χριστιανοί τον Θεό; Εξαρτάται από το κόμμα, την ηλικία και τη φυλή καθενός

2443
Ηλικιωμένος με μακριά λευκά μαλλιά και γενειάδα απεικονίζεται ο Θεός σε πολλές ταινίες και πίνακες ζωγραφικής. Παρ’ όλα αυτά, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι περισσότεροι έχουν μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για την εικόνα του Θεού. 

Μία ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα σχεδίασαν τη μορφή του Θεού, ακριβώς όπως τον είχαν στο μυαλό τους 511 Χριστιανοί από την Αμερική.
Τους έδειξαν εκατοντάδες πρόσωπα και αφού επέλεξαν την πιο πιθανή μορφή του Θεού, οι ερευνητές ένωσαν τα κοινά στοιχεία των προσώπων και έφτιαξαν το πορτρέτο του.

Οι περισσότεροι Χριστιανοί φαντάζονται τον Θεό νεότερο, με πιο θηλυπρεπή χαρακτηριστικά και όχι όσο λευκό τον απεικονίζουν οι ταινίες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εικόνα που έχει ο κόσμος για το Θεό εξαρτάται εν μέρει από τις πολιτικές πεποιθήσεις.
Οι Φιλελεύθεροι βλέπουν τον Θεό πιο νέο και με γλυκά χαρακτηριστικά, ενώ θεωρούν ότι είναι περισσότερο στοργικός απέναντι στους ανθρώπους. Αντίθετα, παρατήρησαν ότι οι συντηρητικοί φαντάζονται τον Θεό ως μια πιο ισχυρή φιγούρα, ενώ πιστεύουν ότι είναι λευκός, έξυπνος και γερασμένος.

Το κεντρικό πρόσωπο σχηματίστηκε με βάση τα χαρακτηριστικά που επέλεξαν οι Χριστιανοί συμμετέχοντες

«Αυτά τα στερεότυπα πιθανότατα προκύπτουν από τον τύπο της κοινωνίας που θέλουν οι φιλελεύθεροι και οι συντηρητικοί» ανέφερε ο ψυχολόγος Joshua Conrad Jackson.
«Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι συντηρητικοί θέλουν να ζήσουν σε μια καλά οργανωμένη κοινωνία που επικρατεί η τάξη, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα με έναν ισχυρό Θεό.  Αντίθετα, οι φιλελεύθεροι προτιμούν μια κοινωνία ανοχής, κάτι που εξυπηρετείται καλύτερα από ένα Θεό γεμάτο αγάπη» συνέχισε.

Η αντίληψη των Χριστιανών για την εικόνα του Θεού, σχετίζεται και με τα χαρακτηριστικά του καθενός. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι Χριστιανοί φαντάζονται έναν νέο Θεό.
Όσοι θεωρούν τον εαυτό τους γοητευτικό, φαντάζονται έναν πιο γοητευτικό Θεό.
Οι Αφρικανοαμερικανοί πιστεύουν σε έναν Θεό που έχει το δικό τους χρώμα επιδερμίδας.

Οι νέοι συμμετέχοντες φαντάζονται τον Θεό όπως απεικονίζεται αριστερά, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία όπως είναι δεξιά

«Οι άνθρωποι έχουν την τάση να πιστεύουν σε έναν Θεό που τους μοιάζει και ανταποκρίνεται στην εγωκεντρική τους προκατάληψη.» εξήγησε ο καθηγητής Kurt Gray.
«Πολλοί προβάλλουν τις πεποιθήσεις τους στους άλλους και η μελέτη μας δείχνει ότι σε αυτό δεν διαφέρει ούτε η εμφάνιση του Θεού. Πιστεύουν σε έναν Θεό που όχι μόνο σκέφτεται σαν αυτούς, αλλά τους μοιάζει κιόλας»συνέχισε.
Ανεξαρτήτως φύλου όμως, όλοι οι Χριστιανοί θεωρούν ότι ο Θεός είναι άνδρας.

Διαβάστε επίσης:  Live από το καμπαναριό της εκκλησίας και σόλο κλαρίνο διάρκειας 20 λεπτών. «Υπερπαραγωγή» του Γ. Μάγκα σε πανηγύρι στην Ηλεία. Κατέγραψαν με drone την εμφάνιση

 

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι γυναίκες που πάνε συχνά στην εκκλησία ζουν περισσότερο; Τι δείχνουν οι έρευνες για τα οφέλη του εκκλησιασμού