Τι είναι το στρες της επιστροφής από τις διακοπές; Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζονται

1217
Οι ξένοιαστες μέρες των διακοπών αποτελούν οριστικά παρελθόν και η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι γεγονός. Μήπως δεν προσαρμόζεστε στις προσωπικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις; Μήπως παρουσιάζετε τάσεις ήπιας μελαγχολίας, αύξηση καρδιακών παλμών, έντονη εφίδρωση και αϋπνία; Αν ναι, μην τρομάζετε. Δεν πρόκειται για ανησυχητικά συμπτώματα και κυρίως συμβαίνουν και σε άλλους.
Το σύνδρομο στρες μετά τις διακοπές πλήττει όλο και περισσότερα άτομα τα τελευταία χρόνια και, όπως δηλώνει και ο τίτλος του, πρόκειται για το άγχος που χτυπά την πόρτα μας μετά την απόλυτη χαλάρωση σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, που δεν μπορούν να περιμένουν και απαιτούν την προσαρμογή σε χρόνο μηδέν.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν για άμεση προσαρμογή:

Θετική σκέψη: Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπίζουμε όλες τις δυσκολίες. Είναι το ισχυρότερο όπλο για να ξεπεράσουμε το στρες. Οι θετικές σκέψεις βελτιώνουν την υγεία και την ψυχολογία, αντιμετωπίζοντας ψυχοσωματικά συμπτώματα και κινδύνους για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Κάνε «μουσικοθεραπεία»: Η ευεργετική επίδραση της μουσικής είναι γνωστή από πολύ παλιά. Στην περίπτωση ελέγχου του άγχους την επιβεβαιώνουν και οι ειδικοί. Ιδανικότερα είναι τα μουσικά κομμάτια με γρήγορο και χαρούμενο ρυθμό, όπως τα adagio στην κλασική μουσική. Όπως έχει αποδειχθεί, αυξάνουν την εγκεφαλική λειτουργία και βελτιώνουν την ψυχική διάθεση, βοηθώντας στην εσωτερική χαλάρωση και ηρεμία.

Ξαναδές τη δουλειά σου. Μπορεί να μην είναι Πρωτοχρονιά αλλά στην πραγματικότητα η επαγγελματική σεζόν ξεκινά μαζί με τα σχολεία. Είναι η κατάλληλη εποχή να σκεφτείτε τι ενοχλεί στη δουλειά τι μπορείτε να αλλάξετε ή να βελτιώσετε.
Σύμφωνα με Βρετανική έρευνα, τα υψηλά ποσοστά επαγγελματικού άγχους αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Διαλογισμός και γιόγκα: Σύμφωνα με Καναδική έρευνα, τα άτομα που παρακολουθούν τακτικά κάποιο πρόγραμμα διαλογισμού έχουν χαμηλότερα επίπεδα στρες και μελαγχολίας, ενώ δεν παρουσιάζουν απότομες αλλαγές διάθεσης κι εκρήξεις επιθετικής συμπεριφοράς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 20 λεπτά διαλογισμού την ημέρα είναι αρκετά για ηρεμία και εσωτερική γαλήνη.

Γέλα πουλί μου, γέλα: Αν, γενικά, το γέλιο έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, στην περίπτωση του στρες μετά τις διακοπές, είναι φάρμακο! Το γέλιο μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό, της ορμόνης που συνδέεται με την εμφάνιση του άγχους. Επίσης, αυξάνει σημαντικά την απελευθέρωση ενδορφινών, των αποκαλούμενων ως ορμονών της χαράς. Βρείτε λοιπόν, τι σας προσφέρει χαρά και γέλιο και απολαύστε το.

Διάλεξε τσάι και μέντα: Ένα φλιτζάνι τσάι ή μέντα μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, σε σχέση με τα ροφήματα καφεϊνης, όπως ο καφές ή κόκα- κόλα.  Η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι τσάι και μέντα περιέχουν φλαβονοειδή, ουσίες που κατευνάζουν το στρες.

Δραστηριοποιήσου: Τα άτομα που ασχολούνται με κάποιο χόμπι παρουσιάζουν μελαγχολία σε μικρότερο βαθμό, σε σχέση με άτομα που δεν είναι δραστήρια, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Ιδιαίτερα, σε μια περίοδο προσαρμογής όπως είναι η επιστροφή από τις διακοπές, το να στρέψεις το ενδιαφέρον σου σε μια αγαπημένη ασχολία, όπως π.χ η ζωγραφική ή ένα αγαπημένο σπορ, θα λειτουργήσει ευεργετικά.  Θα λειτουργήσει ως κίνητρο για επιστροφή στην καθημερινότητα με πιο ευχάριστο τρόπο.

Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητα
H άσκηση προκαλεί ευεξία και παράλληλα, μας γεμίζει ενέργεια. Πρόσφατες έρευνες κατέληξαν ότι η συστηματική άσκηση αυξάνει την παραγωγή νορεπινεφρίνης και ντοπαμίνης οι οποίες, με τη σειρά τους, δρουν ενάντια στην κόπωση και μας κάνουν να νιώθουμε πιο δραστήριοι. Επίσης, συμβάλλουν σημαντικά στην απελευθέρωση σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή που ενισχύει θετικά τη διάθεσή μας. Αν θέλετε, λοιπόν, να τονώσετε το πεσμένο ηθικό σας, γραφτείτε στο γυμναστήριο, ξεκινήστε περπάτημα, πιλάτες ή ότι σας ευχαριστεί ενώ γυμνάζεστε.

Διαβάστε επίσης: Ποιους μήνες αυξάνονται τα διαζύγια; Τι ρόλο παίζουν οι διακοπές στο χωρισμό, σύμφωνα με τους ειδικούς