Το γέλιο αντιμετωπίζει τον πόνο. Διαβάστε γιατί οι γιατροί λένε ότι γυμνάζει, μειώνει το στρες και ενισχύει την ερωτική διάθεση

3090

Το γέλιο όχι μόνο φτιάχνει την διάθεση, αλλά προσφέρει και πολλά οφέλη στην σωματική και ψυχική υγεία. Με το γέλιο προκαλούνται ορισμένες φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα, οι οποίες έχουν γίνει αντικείμενο επιστημονικών μελετών. Τα επτά σημαντικότερα συμπεράσματα είναι τα εξής:

Γυμνάζει
Το γέλιο είναι σαν ήπια σωματική δραστηριότητα. Παρατηρούνται παρόμοιες αλλαγές στο σώμα όπως με ένα χαλαρό περπάτημα.
Αυξάνεται ο καρδιακός παλμός,
μειώνεται η αρτηριακή πίεση,
αυξάνεται η ροή του αίματος και
ενεργοποιούνται μυικές ομάδες του θώρακα, της κοιλιάς, του προσώπου και
γίνεται ταχύτερη η αναπνοή.
Κατά την διάρκεια του γέλιου γίνεται μεγαλύτερη εισροή αέρα με αποτέλεσμα την καλύτερη οξυγόνωση του οργανισμού. Το οξυγόνο είναι το καύσιμο όλων των κυττάρων και χρειάζεται σε όλες τις βιολογικές διεργασίες.

Καταπραΰνει τον πόνο
Με το γέλιο αυξάνεται η έκκριση ορισμένων «καλών» ορμονών, των ενδορφινών και της σεροτονίνης, που αποτελούν τα φυσικά οπιούχα του οργανισμού.
Οι ενδορφίνες βοηθούν στην μείωση του πόνου καθώς έχουν αναλγητική δράση.
Μελέτες που έχουν γίνει σε πάσχοντες από χρόνιο πόνο και σε καρκινοπαθείς, έδειξαν ότι το γέλιο και το χαμόγελο, μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικά στη διαχείριση του πόνου.


Μειώνει το στρες
Ο εγκέφαλος έχει έναν «ανιχνευτή» γέλιου. Όταν αντιλαμβάνεται κινήσεις στους μύες του προσώπου, αντίστοιχες με αυτές του γέλιου, απελευθερώνει τις ορμόνες των ενδορφινών και της σεροτονίνης. Οι ορμόνες αυτές χαρακτηρίζονται ως οι «ορμόνες της χαράς» καθώς βοηθούν το αίσθημα της ευφορίας και τη μείωση του άγχους. Επίσης μειώνεται η κορτιζόλη, η ορμόνης του στρες, η οποία είναι πιο δραστική στο άγχος και την αγωνία.

Βοηθά στην στυτική δυσλειτουργία
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Mέριλαντ διαπίστωσαν ότι, το γέλιο βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, καθώς προκαλεί διαστολή στο ενδοθήλιο των αγγείων.
Πολύ απλά θα έχετε καλύτερη στύση επειδή η  αγγειοδιαστολή αυξάνει την ροή του αίματος.

Απελευθερώνει τα συναισθήματα
Οι ψυχολόγοι επιμένουν. Ένα καλό και δυνατό γέλιο μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση συναισθημάτων που ξεχάστηκαν. Δίνει αισιοδοξία και βοηθά την θετική πλευρά των πραγμάτων.

Προσθέτει γοητεία
Το χαμόγελο τονώνει την αυτοπεποίθηση και κάνει τους χαμογελαστούς τύπους πιο γοητευτικούς και  ελκυστικούς.
Ποιος θέλει να κάνει παρέα έναν μουρτζούφλη;

Χτίζει” σχέσεις
Μελέτη έδειξε ότι 15% εργαζομένων απολύθηκαν λόγω έλλειψης ικανοτήτων, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορά τις κακές σχέσεις, με συναδέλφους και εργοδότες.
Το χαμόγελο ευνοεί τις κοινωνικές σχέσεις αλλά και τις ερωτικές. Η επιτυχημένη σχέση βασίζεται στην ικανότητα των συντρόφων, να κάνουν ο ένας τον άλλον να γελά.
Επίσης το γέλιο βοηθά και τις επαγγελματικές σχέσεις. Ένα χαμογελαστό, χαλαρό πρόσωπο υποδηλώνει εμπιστοσύνη και ικανότητα να αντιμετωπίσει θετικά τις δύσκολες καταστάσεις.

 

Hiking in Himalaya mountains

Διαβάστε επίσης:Η κρίση της μέσης ηλικίας και τα τέσσερα στάδια της ζωής, σύμφωνα με τον Καρλ Γιουνγκ