Το μαγείρεμα μειώνει το στρες περισσότερο από το διαλογισμό ή το σεξ. Γιατί θεωρείται χαλαρωτικό

3744
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το μαγείρεμα βοηθάει στη μείωση του στρες και λειτουργεί ως το καλύτερο αντικαταθλιπτικό. Μια νέα βρετανική έρευνα έκανε ακόμη πιο συγκεκριμένες τις «θεραπευτικές» ιδιότητες του μαγειρέματος, καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ψήσιμο φαγητών και γλυκών στο φούρνο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες περισσότερο και από το σεξ. 

Στην έρευνα συμμετείχαν 2000 Βρετανοί και οι δυο στους τρεις υποστήριξαν ότι το ψήσιμο φαγητών βελτιώνει τη διάθεσή τους και τους χαλαρώνει μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι όλη η διαδικασία του μαγειρέματος, από το ανακάτεμα των υλικών μέχρι τη μυρωδιά του φαγητού την ώρα που ψήνεται, έχει παρόμοια αποτελέσματα στη μείωση του άγχους με τον διαλογισμό.
Η θετική επίδραση της μαγειρικής οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι συγκεντρωνόμαστε σε μια δραστηριότητα και ξεχνάμε τα προβλήματα της καθημερινότητας.

«Ξέρουμε ότι το 80% των ανθρώπων ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα, μια συνταγή όταν μαγειρεύει και αυτό του τραβά την προσοχή καθ’ όλη τη διάρκεια», εξήγησε η ελληνικής καταγωγής ψυχολόγος Linda Papadopoulos.

«Αυξάνει τη δημιουργική τους έκφραση, που έχει συνδεθεί με τη γενικότερη καλή κατάσταση του οργανισμού. Η μαγειρική δρα παρόμοια με τη σύνθεση μουσικής ή τη ζωγραφική. Μας βοηθάει να ξεχαστούμε και να συγκεντρωθούμε σε κάτι δημιουργικό» συνέχισε.

Περισσότεροι από τους μισούς νιώθουν τρομερό αίσθημα της ικανοποίησης όταν ολοκληρώνουν το φαγητό και το σερβίρουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Πολλοί χαλαρώνουν με τα αρώματα του φαγητού που κατακλύζουν το σπίτι, ενώ άλλοι ικανοποιούνται με όλη τη διαδικασία και τις γεύσεις που θα φάνε.
Το 18% όμως, ανέφερε ότι βλέπει το μαγείρεμα ως έναν τρόπο να έρθει η οικογένεια κοντά.
«Στην καρδιά της μαγειρικής κρύβεται η προσφορά και η επικοινωνία ανάμεσα σε όσους φάνε το φαγητό. Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, χρησιμοποιούμε το φαγητό για να δείξουμε ευγνωμοσύνη και αγάπη στους άλλους. Είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της κοινωνίας μας» εξήγησε η ψυχολόγος.
Πολλοί ψυχολόγοι πιστεύουν ότι η μαγειρική και το ψήσιμο φαγητών και γλυκών μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Αυτό συμβαίνει γιατί στην κουζίνα έχουν τον έλεγχο των πραγμάτων.
Παράλληλα, το σπιτικό φαγητό είναι πιο υγιεινό. Μειώνεται η πίεση του αίματος, καθώς το φαγητό απ’ έξω έχει κατά 20% περισσότερο νάτριο. Η υγιεινή διατροφή πέρα από τη θετική  επίδραση στο σώμα, κάνει καλό και στη διάθεση, καθώς ανεβάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, που είναι η ορμόνη της ευτυχίας.

Διαβάστε επίσης: Πώς το άγχος επηρεάζει την υγεία και την ανάρρωση από ασθένειες; Το στρες ευθύνεται ακόμη και για τη παχυσαρκία

 

Διαβάστε επίσης: Τι προκαλεί πονοκεφάλους; Το στρες, το κάπνισμα, η καταπόνηση ακόμη και το ακραίο σεξ