Τουλάχιστον το 50% όσων σταματούν τα αντικαταθλιπτικά χάπια εμφανίζουν φαινόμενα στέρησης. Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα

3021
Νέα βρετανική μελέτη έδειξε ότι περίπου οι μισοί που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα και επιλέγουν να τα διακόψουν, εμφανίζουν προβλήματα στέρησης, που μπορούν να διαρκέσουν για αρκετό καιρό. Οι επιστήμονες τονίζουν πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα, αν και οι ειδικοί το έχουν υποτιμήσει.

Το βρετανικό κοινοβούλιο ζήτησε από ομάδα ερευνητών να μελετήσει τις επιπτώσεις που έχει η διακοπή των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες εξέτασαν όλα τα στοιχεία από προηγούμενες έρευνες.

Μέχρι σήμερα, οι ψυχίατροι δίνουν οδηγίες στους ασθενείς σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες που έχει η διακοπή της αγωγής. Οι ίδιοι αναφέρουν στους ασθενείς ότι τα συμπτώματα είναι ήπια και προσωρινά.
Οι Βρετανοί επιστήμονες που έκαναν τη μελέτη, διαψεύδουν τους γιατρούς, καθώς τα συμπτώματα στέρησης που μπορεί να εμφανιστούν, συνήθως είναι σοβαρά και διαρκούν αρκετό καιρό, μέχρι και μήνες.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι ασθενείς συνεχίζουν να παίρνουν αντικαταθλιπτικά για αρκετό καιρό, εξαιτίας των συμπτωμάτων στέρησης.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι γιατροί θεωρούν ότι υπάρχει υποτροπή του ασθενή και γράφουν νέα αντικαταθλιπτικά.

Τα πιο σύγχρονα αντικαταθλιπτικά υποτίθεται ότι δεν προκαλούν εθισμό.
Όμως, αποδεικνύεται ότι και αυτά μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα στέρησης. Τα πιθανότερα είναι ο πονοκέφαλος, ο ίλιγγος, η ζαλάδα, η αϋπνία, το αίσθημα κούρασης και η δυσκολία στη συγκέντρωση.
Οι παράγοντες που προκαλούν κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές, είναι αρκετοί.

Στις αναπτυγμένες χώρες, τα τελευταία χρόνια αυξάνεται όλο και περισσότερο η χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου ένας στους επτά ενήλικες παίρνει αντικαταθλιπτικά τουλάχιστον για ένα χρόνο. Υπολογίζεται επίσης ότι οι μισοί από αυτούς, ακολουθούν τη θεραπεία για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Οι επεξεργασμένες τροφές και τα junk food, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες

 

Διαβάστε επίσης: Το ξενύχτι απορυθμίζει το βιολογικό ρολόι και προκαλεί κατάθλιψη, άλλα ψυχολογικά προβλήματα και όχι μόνο