Αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες! Αναμένεται να κυκλοφορήσει. Ποια αποτελέσματα, ίσως και θανατηφόρα, είχαν παλαιές προσπάθειες

3313
Πριν χρόνια είχε κυκλοφορήσει η είδηση ότι επιστήμονες προσπάθησαν να φτιάξουν αντισυλληπτικό χάπι για τους άντρες. Όμως οι προσπάθειές τους δεν απέδωσαν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού Plos One, νέες δοκιμές απέφεραν καρπούς και μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται θα βγει στην αγορά το αντισυλληπτικό χάπι για τους άντρες.
Ονομάζεται ΕΡ055 και οι πληροφορίες λένε ότι έχει την ικανότητα να περιορίζει τη δραστηριότητα του σπέρματος, χωρίς να έχει παρενέργειες για την υγεία.
Το χάπι έχει στόχο μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια των σπερματοζωαρίων, που περιορίζει την ικανότητά τους να κινούνται.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Μάικλ Ο’Ραντ, μιλά για ένα χάπι που «απενεργοποιεί την ικανότητα των σπερματοζωαρίων να κολυμπούν, περιορίζοντας σημαντικά τις δυνατότητες γονιμοποίησης. Αυτό καθιστά το EP055 ιδανικό υποψήφιο για τη μη ορμονική ανδρική αντισύλληψη. Παρόλο που δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη σε ανθρώπους, τα δεδομένα μας δείχνουν ότι έχει ισχυρές πιθανότητες να είναι ένα αντρικό αντισυλληπτικό που θα παρέχει μια αναστρέψιμη, βραχύβια φαρμακολογική εναλλακτική λύση στα προφυλακτικά ή στη βαζεκτομή».

Το σκεύασμα χορηγήθηκε αρχικά σε πειραματόζωα, πιθήκους,από ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Πρωτευόντων του Όρεγκον στις ΗΠΑ.

Παλαιότερες δοκιμές

Παλαιότερες προσπάθειες, είχαν ως αποτέλεσμα χάπια που προκαλούσαν παρενέργειες και διαταραχή ορμονών, όπως συμβαίνει και με τα γυναικεία αντισυλληπτικά.
Το 2016 βρέθηκε μια ένεση αντισύλληψης για άνδρες, που ήταν αποτελεσματική, αλλά είχε υψηλό ποσοστό παρενεργειών κι έτσι οδήγησε στη διακοπή των δοκιμών νωρίς.
Κάποιοι συμμετέχοντες που τη δοκίμασαν, εμφάνισαν συμπτώματα κατάθλιψης, έντονα σκαμπανεβάσματα στη διάθεση, ακμή, έλλειψη όρεξης για σεξουαλική συνεύρεση και άλλα.
Ακραία περίπτωση αποτέλεσε ένας από τους συμμετέχοντες που αυτοκτόνησε, αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι στην απόφασή του συνέβαλαν άλλοι παράγοντες.

Διαβάστε επίσης: Γιατί κάποιοι άντρες εμφανίζουν μειωμένη ερωτική διάθεση; Τα ψυχολογικά αίτια στα οποία μπορεί να οφείλεται