Η εξωφρενική άποψη ανδρών από τέσσερις χώρες ότι «οι γυναίκες απολαμβάνουν τη σεξουαλική παρενόχληση και την προκαλούν»

7305

Η σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών, μπορεί να έχει διάφορες μορφές, όπως αγγίγματα με σεξουαλικό υπονοούμενο ή έντονο φλερτ από άγνωστους, βιασμό, επίθεση ή ερωτικά ανταλλάγματα για μια προαγωγή.
Το θύμα είναι προφανές ότι αναλόγως την περίπτωση, δυσανασχετεί, υποφέρει ή βασανίζεται. Κι όμως υπάρχει και αντίθετη άποψη.
Στο Μαρόκο, τον Λίβανο, την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη οι άνδρες, σε μεγάλο ποσοστό, υποστήριξαν ότι οι γυναίκες απολαμβάνουν τη σεξουαλική παρενόχληση.
Η έρευνα έγινε από τη Μονάδα Ηνωμένων Εθνών για την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών και απάντησαν 5.000 άντρες ηλικίας από 18-59 ετών.

Κατά τη γνώμη των αντρών, η γυναίκα κολακεύεται όταν πέφτει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης και αυξάνεται η αυτοπεποίθησή της.
Τα ποσοστά των ερωτηθέντων που είχαν παρενοχλήσει γυναίκες ήταν αρκετά μεγάλα.
Το 31% των λιβανέζων και το 64% των ανδρών από την Αίγυπτο, παραδέχθηκαν ότι είχαν ενοχλήσει σεξουαλικά γυναίκες ακόμη και σε δημόσιο χώρο. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν πίστευαν ότι έκαναν κάτι κακό και ότι οι γυναίκες ενοχλήθηκαν.
Αυτό που χαρακτήρισαν ως πλάκα ήταν από σχόλιο και έντονο κοίταγμα, μέχρι βίαιο άγγιγμα και βιασμό.
Κοινή άποψη και στις τέσσερις χώρες ήταν ότι στις γυναίκες αρέσει να της παρενοχλούν και το προκαλούν.
Θα είχε ενδιαφέρον πάντως αν τους ρώταγαν πως θεωρούν μια τέτοια επίθεση στην αδελφή ή τη γυναίκα τους.

Σεξουαλική παρενόχληση στην Ελλάδα
Έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, έδειξε ότι το 43% των γυναικών στην Ελλάδα έχει υποστεί τουλάχιστον μια φορά, κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης.
Το 36% των Ελληνίδων έχει δεχτεί ακραίας μορφής σεξουαλική παρενόχληση, όχι όμως απαραίτητα βιασμό.

Διαβάστε επίσης: Σε ποια ηλικία οι γυναίκες απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ και πετυχαίνουν καλύτερο οργασμό;