Πρόωρη εκσπερμάτιση. Τι είναι η χρόνια και η επίκτητη και πότε αρχίζουν τα προβλήματα στους άνδρες

2811

Περίπου 20 με 30% των ανδρών, έχει πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτισης, που μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες.
Το θέμα αυτό ωστόσο αποτελεί ταμπού, για το οποίο δύσκολα μιλούν οι άνδρες, με αποτέλεσμα να μην ζητούν ιατρική βοήθεια.
Εκτιμάται ότι, μόλις το 9% των ανδρών με πρόβλημα έχει επισκεφθεί γιατρό.
Οι 7 στους 10 διαγνώστηκαν τυχαία, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ειδικό, για άλλο ιατρικό πρόβλημα.

Η χρόνια και η επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτιση

Ως πρόωρη θεωρείται η εκσπερμάτιση, που μπορεί να συμβεί μέσα σε 30 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό, από την διείσδυση ή ακόμη και πριν από τη διείσδυση.
Σε αντίθεση με τις μη ρεαλιστικές απεικονίσεις, ο μέσος χρόνος που απαιτείται για να εκσπερματώσει ένας άνδρας, κατά τη διάρκεια της συνουσίας, είναι περίπου 4-5 λεπτά.
Υπάρχουν δύο τύποι πρόωρης εκσπερμάτισης: η χρόνια και η επίκτητη.
Η χρόνια ξεκινά συνήθως στην εφηβεία, κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή.
Είναι πιο δύσκολη στη θεραπεία, καθώς συχνά έχει βαθύτερα ψυχολογικά αίτια, όπως στρες, άγχος για την απόδοση κατά την σεξουαλική επαφή, χαμηλή αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, κλπ.
Η επίκτητη εμφανίζεται σταδιακά ή ξαφνικά, στην ενήλικη ζωή.
Μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια, όπως το στρες ή σε παθήσεις, ο διαβήτης, η υπέρταση, η προστατίτιδα και ο υποθυρεοειδισμός.
Οι θεραπείες
Στην περίπτωση της χρόνιας μορφής, οι ειδικοί συστήνουν ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή, για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Επίσης, τοπικές κρέμες που εφαρμόζονται απευθείας στα γεννητικά όργανα και προκαλούν ελαφρύ μούδιασμα, που βοηθά στον έλεγχο της πρόωρης εκσπερμάτισης.
Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του και ένα νέο φάρμακο, το οποίο φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενο, για μια καλύτερη σεξουαλική.
Το φάρμακο δρα μέσα σε μια ώρα, αλλά δεν πρέπει να λαμβάνεται πάνω από μία φορά ημερησίως. Ωστόσο οι ειδικοί συστήνουν τον συνδυασμό του με ψυχοθεραπεία, για καλύτερα αποτελέσματα.

Υπάρχουν ειδικές θεραπείες και ασκήσεις που γίνονται υπό την καθοδήγηση σεξολόγου και στοχεύουν στον έλεγχο της εκσπερμάτισης.
Η πιο διαδεδομένη είναι η τεχνική «πίεσης” της βαλάνου.

Η τεχνική “πίεσης” λειτουργεί πιέζοντας το πέος στην περιοχή μεταξύ του στελέχους και της βαλάνου (για περίπου 30 δευτερόλεπτα), λίγο πριν την εκσπερμάτιση.
Για να είναι αποτελεσματική η μέθοδος αυτή, θα πρέπει να εφαρμοστεί για αρκετούς μήνες και απαιτεί μεγάλη επιμονή από τον άνδρα και τη σύντροφό του.
Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές των εν λόγω τεχνικών, ωστόσο η κλινική εμπειρία έδειξε ότι μετά την αρχική επιτυχία της τάξεως του 50-60%, δεν καταφέρνουν να προσφέρουν μακροχρόνια βελτίωση και το πρόβλημα υποτροπιάζει.

Διαβάστε επίσης: Πόσο διαρκεί το σεξ και γιατί το «ένα στα γρήγορα» είναι μύθος