Εντυπωσιακά ευρήματα στο μεγαλύτερο υποβρύχιο σπήλαιο του κόσμου. Ανθρώπινα οστά και απολιθώματα ζώων (βίντεο)

1443
Τον Ιανουάριο του 2018, εντοπίστηκε στο Μεξικό από αρχαιολόγους, το μεγαλύτερο υποβρύχιο σπήλαιο του κόσμου. Έρευνες έφεραν στο φως ανθρώπινα οστά, αλλά και οστά ζώων τουλάχιστον 9.000 ετών.

Πρόκειται για 2 σπήλαια που ενώνονται μεταξύ τους. Το συνολικό τους μήκος φτάνει τα 347 χιλιόμετρα και οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι συνδέεται με τον αρχαίο πολιτισμό των Μάγιας.
Ο διευθυντής ερευνών, Guillermo de Anda, αναφέρει πως «η εκπληκτική ανακάλυψη θα βοηθήσει να κατανοήσουμε την ανάπτυξη του πλούσιου πολιτισμού της περιοχής, όπου κυριαρχούσαν οι Μάγιας πριν από την ισπανική κατάκτηση. Μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε πολύ πιο καθαρά πώς προέκυψαν οι τελετουργίες, οι τόποι προσκυνήματος και τελικά οι μεγάλοι προ-ισπανικοί οικισμοί».
Εκτός από οστά ανθρώπων, στο σπήλαιο βρέθηκαν και γιγάντια λείψανα ελεφάντων και αρκούδων, που χρονολογούνται από την Εποχή των Παγετώνων.

Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν, όταν βρήκαν τα οστά σε πολύ καλή κατάσταση, αναλογικά με τα χιλιάδες χρόνια που βρίσκονται υποθαλάσσια.
Αποδίδουν την καλή τους συντήρηση στο νερό, που λειτούργησε βοηθητικά.
Τα όστρακα που ανακαλύφθηκαν μέσα σε λάκκους, θα μπορέσουν να παρέχουν πληροφορίες στους ερευνητές, σχετικά με την ιστορία του σπηλαίου που ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια χρόνια.


Τα οστά των ζώων, που ήταν κυρίως από ελέφαντες και αρκούδες, εικάζεται ότι βρέθηκαν εκεί λόγω ξηρασίας.
Δηλαδή οι ελέφαντες, σ περιόδους ξηρασίας, έψαχναν απεγνωσμένα νερό, βρήκαν τις σπηλιές , παγιδεύτηκαν και έτσι τα απολιθώματα τους παρέμειναν εκεί μέχρι να τα ανακαλύψουν οι επιστήμονες.

Δείτε το βίντεο με το μεγαλύτερο υποβρύχιο σπήλαιο στον κόσμο:

Η τεράστια υποβρύχια σπηλιά, αποτελείται από 2 διαφορετικές σπηλιές που ενώνονται, την Sac Actun και την Dos Ojos και τοποθετούνται στη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό.

Διαβάστε επίσης: Το μαγευτικό σπήλαιο στην Ελλάδα, στο οποίο πραγματοποιούνται συναυλίες 60 μέτρα κάτω από τη γη