Η έλλειψη ύπνου μας παχαίνει και προκαλεί πολλούς κινδύνους. Τι πρέπει να προσέχετε σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

5047
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αποβεί μοιραία για την υγεία της καρδιάς.
Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται κατά μέσο όρο 6 ώρες την ημέρα, έχουν αυξημένο βάρος, με τα περιττά κιλά να συσσωρεύονται κυρίως
στην περιοχή της κοιλιάς, ενώ έχουν χαμηλή  την “καλή” χοληστερίνη, που δρα προστατευτικά στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λιντς στη Μ.Βρετανία, επιστράτευσαν 1.615 εθελοντές, ηλικίας 19 έως 65 ετών, για να εξετάσουν πως επηρεάζει η έλλειψη ύπνου την μεταβολική υγεία.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταγράψουν αναλυτικά τη διατροφή τους για 3-4 ημέρες.
Παράλληλα ανέφεραν πόσες ώρες κοιμόντουσαν την ημέρα, ενώ υποβλήθηκαν σε πλήθος εξετάσεων και μετρήσεων σε δείκτες υγείας,  όπως η περίμετρος της μέσης, τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, η αρτηριακή πίεση, η λειτουργία του θυρεοειδούς, τα επίπεδα της γλυκόζης (σακχάρου) αίματος κ.λπ.
Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι όσοι κοιμόντουσαν μόλις 6 ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ, είχαν κατά μέσον όρο 3 εκατοστά μεγαλύτερη περίμετρο μέσης από ό,τι όσοι κοιμόντουσαν εννέα ώρες, ακόμα και αν τρέφονταν υγιεινά.
Η αυξημένη περίμετρος μέσης υποδηλώνει συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, το οποίο θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την καρδιαγγειακή υγεία, λένε οι ερευνητές.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσο περισσότερο κοιμόντουσαν οι εθελοντές τόσο υψηλότερη η «καλή» (HDL) χοληστερόλη τους, η οποία προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία.

Το πόσο ύπνο χρειαζόμαστε διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά οι σημερινές συστάσεις αναφέρουν ότι πρέπει να κοιμόμαστε από 7 έως 9 ώρες

 

Οι ερευνητές εξηγούν πως η αύξηση του σωματικού βάρους σχετίζεται με την ορμόνη γκρελίνη, που είναι η ορμόνη της πείνας.
Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις ποσότητες γκρελίνης στο αίμα, με αποτέλεσμα το άτομο να έχει περισσότερη όρεξη για φαγητό.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση “PLoS One”, τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι ο ελλιπής ύπνος επιφέρει μεταβολικά προβλήματα και ανοίγει το δρόμο για την εκδήλωση προβλημάτων όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.
«
Επειδή διαπιστώσαμε ότι οι ενήλικες που ανέφεραν ότι κοιμούνται λιγότερο από τους συνομηλίκους τους είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία του επαρκούς ύπνου”, δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια δρ. Λώρα Τζ. Χάρντι, λέκτορας Μοριακής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ληντς.
“Το πόσο ύπνο χρειαζόμαστε διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά οι σημερινές συστάσεις αναφέρουν ότι πρέπει να κοιμόμαστε από 7 έως 9 ώρες”, προσέθεσε.

 

Διαβάστε επίσης: Ιατρικό Τατουάζ. Αλλάζει χρώμα ανάλογα με την κατάσταση της υγείας. Ομορφιά και πρόληψη. Δείτε σχετικό βίντεο