Η έλλειψη ύπνου προκαλεί σωματική κούραση και έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία

647
Ο ύπνος είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τη σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία. Όταν υπάρχει έλλειψη ή ανησυχία στον ύπνο, η σωματική κούραση είναι έντονη. 

Ανεξάρτητα όμως από τη σωματική κούραση, η αλλοίωση του ύπνου επηρεάζει αρνητικά και την ψυχική υγεία. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι λίγες ώρες ύπνου αυξάνουν το άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτό δείχνει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μπίνχαμπτον της Νέας Υόρκης, ότι οι λίγες ώρες ύπνου τακτικά, μπορούν να εμφανίσουν επαναλαμβανόμενες σκέψεις, που είναι παρόμοιες με εκείνες της αγχώδους διαταραχής και τη κατάθλιψης.

Όταν τα φυσιολογικά ωράρια του ύπνου διαταράσσονται συχνά, μπορούν να προκληθούν αρνητικές σκέψεις, επομένως και αυξημένο άγχος και στρες.
Οι ειδικοί προτείνουν ότι το ιδανικό ωράριο ύπνου καθημερινά είναι 7 με 8 ώρες, χωρίς ενδιάμεσες διακοπές.

Αν δεν αντιμετωπίζετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του ύπνου. Για παράδειγμα, η έκθεση σε ψηφιακές οθόνες υπολογιστών ή κινητών τηλεφώνων, επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου.
Για αυτό το λόγο οι ειδικοί τονίζουν να μην χρησιμοποιούμε κινητά τηλέφωνα ή υπολογιστές, για τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.
Το φως που εκπέμπουν οι ψηφιακές οθόνες επηρεάζει τη μελατονίνη. Πρόκειται για μία ορμόνη που βοηθάει να κοιμόμαστε γρηγορότερα.

Σε περίπτωση που κοιμάστε λίγες ώρες, κάνετε αρνητικές σκέψεις και, παρά τις αλλαγές στον ύπνο σας, αντιμετωπίζετε ακόμη πρόβλημα, συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Θα σας βοηθήσει να βρεθεί η λύση που θα λειτουργήσει στο δικό σας οργανισμό.

Διαβάστε επίσης: Απλό τεστ που αποκαλύπτει εάν σας λείπει ύπνος. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα κουτάλι

 

Διαβάστε επίσης: Τα οφέλη του ύπνου. Αδυνατίζει, περιορίζει τις ασθένειες, τη γήρανση, βελτιώνει τη διάθεση και πολλά ακόμη