Η εργασία από το σπίτι μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά την ψυχική υγεία. Ποια λάθη κάνουν όσοι εργάζονται «κατ΄ οίκον»

2374
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να εργάζονται από το σπίτι είτε πλήρως ή με μερική απασχόληση. Το Αμερικανικό Γραφείο Στατιστικών Εργασίας ανέφερε ότι το 22% των απασχολουμένων εργάστηκε από το σπίτι τουλάχιστον μια ημέρα το 2016. Η ιδέα της εργασίας από το σπίτι ακούγεται πολύ ελκυστική, αλλά δεν είναι έτσι.

Υπάρχουν πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα της εργασίας από το σπίτι, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την ψυχική υγεία.

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να εργάζονται από το σπίτι με την προοπτική ότι θα ισορροπήσουν την επαγγελματική με την προσωπική τους ζωή. Η εργασία στο σπίτι μπορεί να μειώσει την πίεση που ασκείται στον εργαζόμενο όταν βρίσκεται στο γραφείο του, όπως το να δουλεύει υπό την εποπτεία ενός διευθυντή.
Στην εργασία από το σπίτι, τους κανόνες τους θέτει ο ίδιος και όχι κάποιος άλλος. Μπορεί να κάνει όσα διαλείμματα θέλει ή να διακόψει τη δουλειά του για να κάνει κάτι άλλο. Γενικά, η εργασία από το σπίτι μπορεί να είναι μια λύση που μειώνει το άγχος και προσδίδει περισσότερη χαρά στη ζωή του εργαζομένου.

Όμως έχει κόστος
Για ορισμένους ανθρώπους, η εργασία από το σπίτι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ψυχική τους υγεία, προκαλώντας έντονα αισθήματα απομόνωσης και αποσύνδεσης. Όταν δεν έχετε να πάτε σε ένα γραφείο, χάνετε ευκαιρίες για τακτική κοινωνική αλληλεπίδραση και σύνδεση με συναδέλφους.

Πέρα από την απομόνωση, η εργασία από το σπίτι μπορεί επίσης να κάνει δύσκολη την οριοθέτηση. Μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο να γίνουν κάποιες οικιακές δουλειές κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως η παραλαβή ενός παιδιού από το σχολείο, αλλά ίσως να μην υπάρχει ισορροπία στο χρόνο που απαιτεί η κάθε υποχρέωση. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να δουλεύετε περισσότερες ώρες από ό,τι αφιερώνετε στην οικογένειά σας.

Η εργασία μακριά από το γραφείο μπορεί να προκαλέσει αυξημένο άγχος. Επειδή δεν είστε παρόντες σε ένα γραφείο, αυξάνεται το αίσθημα πίεσης να είστε διαρκώς διαθέσιμοι, ακόμη και να αποδείξετε στον εργοδότη σας ότι ξοδεύετε το χρόνο σας με παραγωγικό τρόπο.

Πώς θα διαπιστώσετε αν είναι καλό να εργάζεστε από το σπίτι;
Ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας ανταποκρίνεται στην εργασία από το σπίτι, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η υγεία, η προσωπικότητα, τα καθήκοντα της καθημερινής εργασίας, ακόμη και η κατάσταση που βρίσκεται εκείνη την περίοδο της ζωής του.

Δεν υπάρχει τέλεια «φόρμουλα» για να υπολογίσει κανείς αν είναι λειτουργική ή όχι η εργασία από το σπίτι. Ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνεται κάποιος σε ένα απομακρυσμένο περιβάλλον εργασίας εξαρτάται πλήρως από τις ατομικές ανάγκες και τις απαιτήσεις του.
Εάν αισθάνεστε δυσαρεστημένοι στην τρέχουσα κατάσταση της εργασίας σας, είτε είναι στο σπίτι είτε σε γραφείο, και δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνετε, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας για να σας βοηθήσει να επιλέξετε.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί δίνουν συμβουλές για όσους επιλέγουν να εργάζονται από το σπίτι.

Δημιουργήστε ένα χώρο εργασίας
Η δημιουργία ενός ειδικού χώρου εργασίας στο σπίτι έχει ιδιαίτερη σημασία για την παραγωγικότητα του ατόμου. Ακόμη κι αν επιλέξει να εργάζεται στο τραπέζι της κουζίνας ή σε ένα μικρό γραφείο σε κάποιο μέρος του σπιτιού, πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος χώρος. Στο τέλος της ημέρας, μια βόλτα εκτός σπιτιού ή κάποιες δραστηριότητες είναι απαραίτητες, αν και αυτό ισχύει και για όσους εργάζονται σε εξωτερικές εγκαταστάσεις.

Εφαρμόστε ένα πρόγραμμα
Όταν κάποιος εργάζεται από σπίτι του, το «κλειδί» είναι να ακολουθεί ένα πρόγραμμα. Σε διαφορετική περίπτωση, ο εργαζόμενος χρονοτριβεί και δημιουργείται η εικόνα ότι όλη την μέρα δουλεύει.
Εκτός της τήρησης ενός προγράμματος, πολύ σημαντικό είναι το ξύπνημα μια συγκεκριμένη ώρα, ώστε να υπάρχει μια σειρά.

Μην παραλείπετε την προσωπική σας φροντίδα
Οι ειδικοί προτείνουν για όσους εργάζονται από το σπίτι, να έχουν καθημερινά προσωπικό χρόνο για άσκηση, διαλογισμό ή κάποιο χόμπι που θα βοηθήσει την ψυχική υγεία. Απαραίτητες είναι οι έξοδοι από το σπίτι για διασκέδαση και χαλάρωση. Η απομάκρυνση από την εργασία είναι σημαντικός παράγοντας για να νιώθουμε όλοι ανανεωμένοι.

Διαβάστε επίσης: Η εργασία με το κατοικίδιο βελτιώνει την ψυχολογία και καταπολεμά το στρες. Η εταιρεία που επιτρέπει τα κατοικίδια στο γραφείο

 

 

Διαβάστε επίσης: Η νυχτερινή εργασία, προκαλεί καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη και υπογονιμότητα. Ιδιαίτερα επιβλαβής για τις γυναίκες