«Η ψείρα πάει στα πιο καθαρά παιδιά». Συμβουλές και οδηγίες για να μην πίνουν το αίμα του παιδιού σας

1108

Οι ψείρες δεν κάνουν δύσκολη τη ζωή των παιδιών μόνο κατά την περίοδο που που ξεκινούν τα σχολεία το φθινόπωρο, αλλά και το καλοκαίρι, όταν η επαφή με τη φύση τα κάνει πιο ευάλωτα.

Η φθειρίαση ή ψείρα της κεφαλής κολλάει πάνω στην τρίχα και τρέφεται με αίμα το οποίο ρουφάει από το δέρμα του κεφαλιού με την προβοσκίδα της. Το μικροσκοπικό αυτό έντομο έχει το μέγεθος ενός κόκκου και διακρίνεται δύσκολα, ενώ μπορεί να ζήσει περισσότερο από ένα μήνα στα μαλλιά.
Υπάρχουν αρσενικές και θηλυκές ψείρες που μπορούν να γεννήσουν έως και 10 αυγά την ημέρα, τα οποία ονομάζονται κόνιδες. Μέσα σε 15-20 μέρες τα αυγά γίνονται ψείρες και το παιδί νιώθει έντονη φαγούρα στο κεφάλι του.
Η ψείρα μπορεί να μεταδοθεί εύκολα αν τα παιδιά έρθουν σε επαφή ή απλώς αν ανταλλάξουν τη χτένα και τα καπέλα τους. Όταν το παιδί διαμαρτύρεται για φαγούρα στα μαλλιά του ο γονιός ίσως παραπλανηθεί, γιατί η φθειρίαση μοιάζει με πιτυρίδα.
Η εμφανής διαφορά είναι ότι η πιτυρίδα πέφτει όταν κουνήσουμε τα μαλλιά σε αντίθεση με την ψείρα που μένει κολλημένη στην τρίχα.

Η ψείρα έχει τρία ζευγάρια πόδια και προσκολλάται στην τρίχα με τις δαγκάνες της

«Η ψείρα πάει στα καθαρά παιδιά!»
Το «vfl» απευθύνθηκε στην παιδίατρο, νεογνολόγο, Αντωνία Χαρίτου για τις μορφές θεραπείας κατά της ψείρας, τις σύγχρονες, αλλά και τις …παραδοσιακές.

-Οι ψείρες ταλαιπωρούν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ή και σε άλλες περιόδους;
-Το καλοκαίρι γίνεται χαμός με τις ψείρες. Μέσα στη διάρκεια της σχολικής περιόδου υπάρχουν περιστατικά μόνο στον παιδικό σταθμό. Τα παιδιά θα κολλήσουν, αλλά αυτά είναι πολύ αθώα και πάρα πολύ γρήγορα περιστατικά που μπορείς να τα αντιμετωπίσεις, αν καταλάβουν νωρίς οι γονείς ότι είναι ψείρες.

-Η ψείρα πηγαίνει στα μαξιλάρια, τα σεντόνια και τις χτένες των παιδιών. Είναι θέμα καθαριότητας να μην κολλήσει ψείρες ένα παιδί;
-Τα πιο καθαρά παιδιά είναι εκείνα που παθαίνουν ψείρες. Διότι αυτά δεν είναι πονηρεμένα και εκεί πάει η ψείρα, στα καθαρά. Αφού κολλήσει, πρέπει να καθαρίσουμε τα μαξιλάρια του, τις χτένες ή τα καπέλα του.

-Με ποιο τρόπο αντιμετωπίζεται η φθειρίαση;
-Πλέον υπάρχουν διάφορα σαμπουάν για ψείρες με τα οποία μπορείς πολύ εύκολα να τις αντιμετωπίσεις. Υπάρχουν πολλά καλά σαμπουάν στα φαρμακεία και σε λίγες μέρες εξαφανίζεται το πρόβλημα.

-Οι γιαγιάδες λένε ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόπο εξίσου αποτελεσματικοί;
-Παλιά βάζανε πετρέλαιο και φακιόλια, βάζανε και ξύδι. Τώρα υπάρχουν πολύ καλά σαμπουάν. Δεν είναι απαραίτητο να επιστρέψουμε σε εκείνες τις μεθόδους.

Η Αντωνία Χαρίτου είναι παιδίατρος, νεογνολόγος

 

 

Διαβάστε επίσης: Κινητά και τάμπλετ, η άγνωστη παρενέργεια στον υγιή ύπνο των παιδιών. Τι λένε οι επιστήμονες