Το κόκκινο κρασί μπορεί να προλάβει την άνοια και το Αλτσχάιμερ

226

Μια ουσία που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της γήρανσης του εγκεφάλου και την πρόληψη νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Ο λόγος για την ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στο δέρμα των κόκκινων σταφυλιών και τους προσδίδει το κόκκινο χρώμα.
Η ρεσβερατρόλη ανήκει σε μια πολύ γνωστή ομάδα φυτικών ενώσεων που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά και το ελαιόλαδο, που ονομάζονται πολυφαινόλες, “διάσημες” για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Έχει γίνει πολλές φορές αντικείενο ερευνών και έχει φανεί ότι μπορεί να έχει παρόμοια οφέλη για την υγεία μας με μια ολιγοθερμιδική δίαιτα και την άσκηση.
Έχει διαπιστωθεί ότι έχει καρδιοπροστατευτική δράση και συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν ότι η ποσόστητα που βρίσκεται σε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί δεν είναι αρκετή για να προσδώσει τα ευεργετκά της οφέλη.
Παρόλα αυτά τα ευρήματα αυτα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα «ελιξήριο νεότητας» που να βασίζεται αποκλειστικά και μόνο σε αυτό το συστατικό – θαύμα.

Επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια, μελέτησαν τις επιδράσεις της ρεσβερατρόλης σε εγκεφαλικά κύτταρα ηλικιωμένων ποντικιών για περίπου 12 μήνες.
Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι η ρεσβερατρόλη προστάτευσε τις νευρικές συνάψεις του εγκεφάλου των τρωκτικών από τη φθορά της γήρανσης, ένα πρώιμο χαρακτηριστικό της νόσου του Ατσχάιμερ στους ανθρώπους.
Όπως όμως εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Βαλντέζ, η ουσία αυτή «βρίσκεται σε τόσο χαμηλή αναλογία στο κρασί, ώστε όσο κι αν πίνει κανείς θα παίρνει πολύ λίγη», προσθέτοντας ότι «Το επόμενο βήμα είναι να προσδιοριστεί ο μηχανισμός που επιτρέπει ρεσβερατρόλη να προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα και τις νευρικές συνάψεις.
Αν γνωρίζουμε το μηχανισμό, μπορούμε να τροποποιήσουμε την ρεσβερατρόλη ή να αναζητήσουμε και άλλα μόρια, που είναι πιο αποτελεσματικά στην προστασία των συνάψεων.»