«Μοιραίο» για την υγεία μας ακόμα και το ένα τσιγάρο την ημέρα

349
Stop smoking mature doctor male breaks cigarette focus on hand

Ακόμα και ένα τσιγάρο την ημέρα μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία μας, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Οι άνθρωποι που έχουν αυτοέλεγχο και καταφέρνουν να περιοριζονται σε 7 τσιγάρα την εβδομάδα , εξακολουθούν να έχουν κατά 64% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου συγκριτικά με τους μη καπνιστές.
Ο αριθμός αυτός φαίνεται να είναι άκρως ανησυχητικός καθώς το αντίστοιχο ποσοστό για τους βαριά καπνιστές αγγίζει το 84%.
Οι ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας προειδοποιούν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν ότι καπνίζουν λιγότερα από 10 τσιγάρα την ημέρα, με την πεποίθηση ότι δεν απειλείται η ζωή τους.

Για την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων της χαμηλής έντασης καπνίσματος στη θνησιμότητα από συγκεκριμένες αιτίες θανάτου, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 290.000 ενήλικες ηλικίας 59-82 ετών.
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με την καπνιστική τους συμπεριφορά καθόλη την διάρκεια της ζωής τους, από την ηλικία των 15 ετών έως την ηλικία 70 εών.
Παρά τον μεγάλο αριθμό των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα, μόνο οι 159 ανέφεραν ότι κάπνιζαν λιγότερα από 10 τσιγάρα την ημέρα.
Οι ερευνητές εξέτασαν τον κίνδυνο θανάτου από αναπνευστικές και καρδιαγγειακές νόσους.
Οι άνθρωποι που κάπνιζαν από ένα έως 10 τσιγάρα την ημέρα, είχαν πάνω από έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος και περίπου μιάμιση φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, συγκριτικά με τους μη καπνιστές.
«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον καπνό. Υποδεικνύουν ότι ακόμη και ένας μικρός αριθμός τσιγάρων την ημέρα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας και παρέχουν περαιτέρω ενδείξεις ότι η διακοπή του καπνίσματος ωφελεί όλους τους καπνιστές, ανεξάρτητα από το πόσο καπνίζουν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Maki Inoue-Choi.