Ποιοι παράγοντες προκαλούν «ανεξήγητες» μελανιές και πότε αυτές μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία

2203

Οι μελανιές στο ανθρώπινο σώμα δεν είναι κάτι σπάνιο. Συχνά, οι άνθρωποι τραυματίζονται το δέρμα τους μελανιάζει στο σημείο που χτύπησαν.

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που προκαλούν «ανεξήγητους» μώλωπες και καμιά η αιτία μπορεί να είναι σοβαρή.

Τι είναι η μελανιά

Μελανιά ή μώλωπας είναι ο αποχρωματισμός στο δέρμα.
Μπορεί να είναι μπλε, κίτρινος ή μαύρος είτε ένας συνδυασμός των τριών χρωμάτων.

Πρόκειται για αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται βαθιά στο δέρμα και έχουν καταστραφεί. Σαν αποτέλεσμα, κάνουν το αίμα να «ανέβει», ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα, προκαλώντας μώλωπες.

Η μελανιά αποχωρεί μόνη της μέσα σε διάστημα 2-4 εβδομάδων και σταδιακά αλλάζει χρώμα.

Τι μπορεί να προκαλέσει μελανιές στο ανθρώπινο δέρμα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που το δέρμα μελανιάζει. Οι κυριότεροι είναι:

Έντονη σωματική άσκηση και μικροτραυματισμοί: Μπορεί να οδηγήσουν σε μώλωπες και εκχυμώσεις στο δέρμα. Η έντονη φυσική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη σε μικρά αιμοφόρα αγγεία. Στη συνέχεια, το αίμα διαρρέει και μια σχηματίζεται η μελανιά.

Έκθεση στον ήλιο: Η UV ακτινοβολία του ήλιου βλάπτει το δέρμα και τα αιμοφόρα αγγεία με συνέπεια να προκαλεί μώλωπες, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

Παρενέργειες από φάρμακα: Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να επηρεάσει την πήξη του αίματος. Τα πιο εύθραυστα αγγεία ενδέχεται να «σπάσουν» και να προκαλέσουν μελανιές.

Έλλειψη βιταμινών: Η ανεπάρκεια βιταμινών όπως οι Β12, C, Κ, καθώς και η έλλειψη φολικού οξέος μπορεί να προκαλέσει μώλωπες.

Διαβήτης: Οι πάσχοντες από διαβήτη, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με την κυκλοφοριακό τους σύστημα, είναι περισσότερο επιρρεπείς στους μώλωπες.

Αιματολογικές νόσοι: Υπάρχουν διάφορες αιματολογικές ασθένειες που μπορεί να δημιουργήσουν μώλωπες. Αυτές είναι η σήψη, η θρομβοπενία, η αιμοφιλία, η λευχαιμία, το λέμφωμα Hodgkin και η δυσλειτουργία ή έλλειψη των αιμοπεταλίων.