Πώς το αλκοόλ επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου; Γιατί γελάμε, τρεκλίζουμε ή ζαλιζόμαστε όταν πίνουμε;

5055
Το αλκοόλ εμπεριέχεται στη λίστα με τις πιο εθιστικές ουσίες στον κόσμο, μετά την ηρωίνη, την κοκαΐνη, τα βαρβιτουρικά και το τσιγάρο. 

Το 10% του αλκοόλ που εισέρχεται στο σώμα, μεταφέρεται στο στομάχι και από εκεί στο λεπτό έντερο. Το υπόλοιπο εισέρχεται στη ροή του αίματος.
Ο οργανισμός μπορεί να μεταβολίσει λιγότερο από ένα ποτό την ώρα.
Αυτό όμως εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως την ηλικία, το φύλο, το ύψος, την ηλικία, το βάρος, την γενικότερη κατάσταση της υγείας, την περιεκτικότητα του ποτού σε αλκοόλ, αλλά και αν όποιος πίνει έχει φάει πριν ή όχι.
Αν καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να το μεταβολίσει, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα συμπτώματα της μέθης.

Το αλκοόλ επηρεάζει αμέσως τη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς αλλάζει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών, χημικών ενώσεων που μεταδίδουν σήματα σε όλο το σώμα και ελέγχουν τη συμπεριφορά και το συναίσθημα. Το αλκοόλ επηρεάζει τόσο τους «διεγερτικούς» νευροδιαβιβαστές όσο και τους «ανασταλτικούς» νευροδιαβιβαστές.

Το αλκοόλ εμπεριέχεται στη λίστα με τις πιο εθιστικές ουσίες στον κόσμο, μετά την ηρωίνη, την κοκαΐνη, τα βαρβιτουρικά και το τσιγάρο.

Ένας διεγερτικός νευροδιαβιβαστής είναι το γλουταμινικό οξύ, το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες αυξάνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά και την ενέργεια σε όλο το σώμα.
Το αλκοόλ καταστέλλει την απελευθέρωση του γλουταμινικού οξέος, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η λειτουργία του εγκεφάλου.
Παράλληλα, επηρεάζει τον νευροδιαβιβαστή GABA, που μειώνει την ενέργεια και έχει ανασταλτικές ιδιότητες.
Το αλκοόλ αυξάνει την απελευθέρωση του GABA, οδηγώντας σε καταστολή, όπως κάνουν τα ηρεμιστικά χάπια Xanax και Valium.
Με την μείωση του γλουταμινικού οξέος, το μυαλό δέχεται λιγότερες πληροφορίες από το περιβάλλον. Γι’ αυτό και όταν είμαστε μεθυσμένοι, παρατηρούμε, θυμόμαστε και αντιλαμβανόμαστε λιγότερα πράγματα.
Όσο περισσότερο πίνουμε, τόσο περισσότερο η σκέψη, η ομιλία και οι κινήσεις μας επιβραδύνουν.

Παράλληλα, απελευθερώνεται ντοπαμίνη, η ορμόνη της ευτυχίας, με αποτέλεσμα να νιώθουμε χαρούμενοι ακόμη και αν δεν είχαμε διάθεση πριν να πιούμε.
Αμερικανική έρευνα έδειξε ότι το αλκοόλ αυξάνει περισσότερο την απελευθέρωση ντοπαμίνης στους άνδρες παρά στις γυναίκες, γι’ αυτό και οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη τάση προς το αλκοόλ.
Περίπου το 10% των ανδρών γίνονται αλκοολικοί κάποια στιγμή στη ζωή τους, σε αντίθεση με τις γυναίκες που το ποσοστό φτάνει το 3-5%.
Ο οργανισμός εθίζεται στα θετικά συναισθήματα που προκαλούνται από την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, με αποτέλεσμα να επιζητεί συνεχώς αλκοόλ.
Περίπου στα τρία ποτά, τα σημάδια της μέθης αυξάνονται. Το αλκοόλ επηρεάζει το σημείο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των κινήσεων και την ισορροπία. Γι’ αυτό και παραπατάμε.

Όσο αυξάνονται τα ποτά, τα συμπτώματα της μέθης γίνονται πιο έντονα. Εμετός, ζάλη, απώλεια μνήμης, μπερδεμένη ομιλία, υπερθερμία και αρρυθμία είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα.

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα έχει πλέον υψηλά ποσοστά αλκοολισμού. Το 40% του πληθυσμού πίνει τακτικά. Και οι γυναίκες στο «κάδρο»

 

 

Διαβάστε επίσης: Η υπνηλία στο τιμόνι είναι χειρότερη από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Τι πρέπει να προσέξετε