Πόσος χρόνος χρειάζεται για να καθαρίσουν οι πνεύμονες από το τσιγάρο. Η σταδιακή βελτίωση από τα πρώτα λεπτά

26696
Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία για τον καρκίνο των πνευμόνων. Οι καπνιστές θεωρούν ότι αν κόψουν το κάπνισμα, θα καταφέρουν να ανακτήσουν πλήρως την υγεία των πνευμόνων.

Κι όμως, ακόμη και μετά τη διακοπή του καπνίσματος, οι πνεύμονες χρειάζονται αρκετό χρόνο για να ανακάμψουν εν μέρει. Ορισμένα τμήματα των πνευμόνων μπορεί να θεραπευτούν πλήρως από τη βλάβη, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της καταστροφής είναι μόνιμο.

Από το κάπνισμα, καταστρέφονται οι μικροσκοπικές «τρίχες» στους πνεύμονες, που προστατεύουν από λοιμώξεις. Το σύστημα αυτό καταστρέφεται από τον καπνό του τσιγάρου και μειώνεται η αποτελεσματικότητά του.
Οι στατιστικές δείχνουν ότι, αν και όσοι έχουν κόψει το κάπνισμα, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, υπάρχουν ανεπανόρθωτες ζημιές. Έτσι, όσοι καπνίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), όπως χρόνια βρογχίτιδα ή εμφύσημα.

Τι συμβαίνει αφότου κόψετε το κάπνισμα
Οι πρώτες επιδράσεις από τη διακοπή του καπνίσματος φαίνονται σε λιγότερο από 20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο. Ο καρδιακός ρυθμός επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα.
Μετά από δύο ώρες χωρίς τσιγάρο, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση έχουν φτάσει σχεδόν σε φυσιολογικά επίπεδα. Είναι βελτιωμένη και η κυκλοφορία του αίματος, για αυτό η θερμοκρασία των άκρων αυξάνεται και νιώθετε πιο ζεστά τα χέρια σας.

Τότε εμφανίζονται και τα πρώτα συμπτώματα στερητικού συνδρόμου από την έλλειψη νικοτίνης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονη επιθυμία για τσιγάρο, άγχος, αυξημένη όρεξη, υπνηλία ή δυσκολία στον ύπνο.

Μόλις 12 ώρες από το τελευταίο τσιγάρο, μειώνονται σημαντικά τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή η τοξική ουσία που απελευθερώνεται από την καύση του καπνού και την εισπνοή του. Αντίστοιχα, αυξάνονται τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.

Δύο ημέρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, οι νευρικές απολήξεις αρχίζουν να αυξάνονται. Η οσμή και η γεύση ενισχύεται.

Τρεις ημέρες μετά, η νικοτίνη έχει φύγει εντελώς από το σώμα. Όμως, τα συμπτώματα στέρησης από τη νικοτίνη, γίνονται ακόμη πιο έντονα, καθώς φτάνουν στην κορύφωσή τους. Είναι πιθανό να εκδηλωθούν ορισμένα σωματικά συμπτώματα, όπως κράμπες, πονοκέφαλοι και ναυτίες.

Μετά από έναν έως εννέα μήνες χωρίς τσιγάρο, οι πνεύμονες ξεκινούν να επιδιορθώνονται από τον πρώτο κιόλας μήνα.

Μετά από δύο με τρεις εβδομάδες, οι σωματικές δραστηριότητες γίνονται ευκολότερες. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά από αναγεννητικές διαδικασίες, που ξεκινούν να εμφανίζονται στο σώμα.
Η λειτουργία των πνευμόνων και η κυκλοφορία του αίματος είναι βελτιωμένες. Οι πνεύμονες είναι λίγο πιο καθαροί και η αναπνοή γίνεται ευκολότερα.

Μετά από έναν έως εννέα μήνες χωρίς τσιγάρο, οι πνεύμονες ξεκινούν να επιδιορθώνονται από τον πρώτο κιόλας μήνα. Οι μικροσκοπικές «βλεφαρίδες» που απωθούν τη βλέννα, αυτοεπισκευάζονται και λειτουργούν ξανά σωστά, με αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου για μόλυνση των πνευμόνων. Χάρη στη σωστή λειτουργία των πνευμόνων, ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή μειώνονται σημαντικά.

Μετά από ένα χρόνο χωρίς τσιγάρο, ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο μειώνεται κατά 50%, συγκριτικά με όταν καπνίζατε.

Τέλος, ορισμένες από τις ουσίες που απελευθερώνονται από την καύση του μονοξειδίου του άνθρακα, συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία. Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου. Μετά από πέντε έως δεκαπέντε χρόνια χωρίς τσιγάρο, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ίδιος με κάποιο άτομο που δεν καπνίζει καθόλου.

Αν και μερικές ζημιές στους πνεύμονες είναι ανεπανόρθωτες, η διακοπή του καπνίσματος είναι ίσως η πιο «υγιεινή» επιλογή που μπορεί να κάνει κάποιος για τον εαυτό του.

Διαβάστε επίσης: Βίντεο σοκ με τις συνέπειες του καπνίσματος στους πνεύμονες. Το δημιούργησε καθηγητής στο νοσοκομείο του Χονγκ Κονγκ, για να “ταρακουνήσει” τους φοιτητές που κάπνιζαν

 

Διαβάστε επίσης: Γιατί παχαίνουμε όταν κόβουμε το κάπνισμα. Νέα επιστημονική μελέτη