Τι νιώθει κάποιος πριν πάθει έμφραγμα. Τι πρέπει να κάνετε για να τον βοηθήσετε (Βίντεο)

11656
Οι περισσότεροι θάνατοι από εμφράγματα, προκαλούνται από κοιλιακή μαρμαρυγή της καρδιάς. Εμφανίζεται προτού προλάβει ο ασθενείς να φτάσει στο νοσοκομείο, όμως όσοι το προλάβουν, έχουν πάνω από 90% πιθανότητες να γλιτώσουν.

Είναι σημαντικό για τον καθένα να μπορεί να αναγνωρίσει εγκαίρως τα σημάδια που δείχνουν ότι είναι πιθανό να πάθει έμφραγμα.
Η δυσφορία και ο πόνος στο στήθος είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα καρδιακής προσβολής. Κάποιοι δεν αισθάνονται καθόλου πόνο, ενώ άλλοι νιώθουν ήπιο πόνο ή ελαφριά δυσφορία.

Τα συμπτώματα ενός πιθανού εμφράγματος είναι τα εξής:

Δυσφορία ή πόνος στο σαγόνι
Μπορεί να νιώσετε πόνο ή σφίξιμο μέσα και γύρω από την κάτω γνάθο, σε μία ή και στις δύο πλευρές. Το αίσθημα της δυσφορίας μπορεί να μεταδοθεί από το στήθος στο σαγόνι.

Δυσφορία ή πόνος στο λαιμό
Όσοι έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, περιγράφουν μια γενική δυσφορία στο λαιμό, αίσθημα πνιγμού ή καψίματος. Η δυσφορία αυτή μπορεί να εξαπλωθεί από τους ώμους ή το στήθος προς το λαιμό.

Δυσφορία ή πόνος στον ώμο και στην πλάτη
Λίγο πριν το έμφραγμα, όσοι έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, ένιωθαν πόνο και βάρος ανάμεσα στους ώμους ή στην πλάτη. Το βάρος και ο πόνος απλώνεται από το στήθος στα σημεία αυτά.

Δυσφορία ή πόνος στα χέρια
Πόνος, δυσφορία, αδυναμία ή αίσθημα βάρους σε ένα ή και στα δύο χέρια, είναι τα συμπτώματα του εμφράγματος. Είναι γνωστό ότι, λίγο πριν την καρδιακή προσβολή, το αριστερό χέρι μουδιάζει. Το «μυρμήγκιασμα» εξαπλώνεται από το στήθος στο χέρι.

Εκτός από τα παραπάνω συμπτώματα, μπορεί να αισθανθείτε ζαλάδα, ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή και «κρύο» ιδρώτα.

Τι να κάνετε αν κάποιος παθαίνει καρδιακή προσβολή

Ζητήστε από το άτομο να καθίσει αναπαυτικά και προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι.

Χαλαρώστε τυχόν σφικτά ρούχα που έχει πάνω του (γραβάτα, παπούτσια, παντελόνι κλπ)

Ρωτήστε αν παίρνει οποιοδήποτε φάρμακο για κάποια καρδιακή πάθηση

Εάν ο πόνος δεν υποχωρεί αμέσως με την ανάπαυση ή μέσα σε 3 λεπτά από τη λήψη του φαρμάκου, καλέστε επειγόντως τις Πρώτες Βοήθειες

Αν το άτομο είναι αναίσθητο και δεν ανταποκρίνεται, καλέστε τις Πρώτες Βοήθειες και στη συνέχεια κάντε του μαλάξεις στο στήθος με τεχνητή αναπνοή (CPR)

Μην αφήνετε το άτομο μόνο του, παρά μόνο για να καλέσετε σε βοήθεια, αν χρειαστεί

Μην περιμένετε να δείτε αν θα υποχωρήσουν τα συμπτώματα

Μην του δίνετε τίποτα από το στόμα, μόνο αν πρόκειται για φάρμακο της καρδιάς, που του έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό.

Δείτε σχετικό βίντεο με πρώτες βοήθειες:

Διαβάστε επίσης: Έμφραγμα, εγκεφαλικό ή κρίση πανικού; Μια σύγχρονη διαταραχή που αφορά όλο και περισσότερους. Πως τη διαχειριζόμαστε

 

Διαβάστε επίσης: Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος έχει πάθει εγκεφαλικό και τι πρέπει να κάνετε για να τον βοηθήσετε