Η συνεχής χρήση του κινητού αποξενώνει και προκαλεί καβγάδες. Ονόμασαν την τάση για να την καταπολεμήσουν

1197
Λεξικογράφοι,  συγγραφείς, ποιητές και ένα επαγγελματίας δημιουργός σταυρόλεξων συγκεντρώθηκαν σε ένα γραφείο για ώρες.
Σκοπός τους ήταν να δώσουν όνομα στη νέα τάση που έχει επηρεάσει αρνητικά τις διαπροσωπικές σχέσεις. Πρόκειται για την κακή συνήθεια να περιφρονούμε τον συνομιλητή μας και να παίζουμε με το κινητό, κάτι που αποδεικνύει την αυξανόμενη εξάρτηση από το κινητό.

Οι ειδικοί έδωσαν σε αυτή την τάση το όνομα «phubbing», το οποίο προέκυψε από το «phone», δηλαδή τηλέφωνο και το «snubbing» που σημαίνει «αγνοώ».
Υποστηρίζουν ότι ο ορισμός του φαινομένου ήταν απαραίτητος για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί, καθώς μπορεί να μειώθηκαν οι αποστάσεις με την εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά αυξήθηκε η αποξένωση.

Η συχνότητα του φαινόμενου έχει πάρει τρομερές διαστάσεις κυρίως στους νέους. Το 87% των εφήβων προτιμούν να επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων παρά από κοντά.
«Για τους νέους η τεχνολογία ήταν πάντα μέρος της ζωής τους και έτσι εξηγείται γιατί είναι τόσο εθισμένοι σε αυτή», ανέφερε η ψυχολόγος Julie Hart.
Την πρώτη θέση στο phubbing έχει η Αμερική με σχεδόν 20 εκατομμύρια phubbers μόνο στη Νέα Υόρκη.
Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο, κάθε τέσσερα με έξι λεπτά ελέγχουμε για κάτι νέο στα social media, που σημαίνει 150 λεπτά την ημέρα σπαταλώνται σε ατελείωτο «σκρολάρισμα».
«Δελεαζόμαστε από την έκρηξη ντοπαμίνης, της ορμόνης της ευτυχίας που προκαλεί, εξαιτίας της διαρκούς επαφής από προστατευμένη απόσταση, τα likes επιβεβαίωσης, αστείες ιστορίες και τον ενθουσιασμό του καινούργιου».

Σύμφωνα με έρευνα του Baylor University για το πόσο ένα smartphone μπορεί να επηρεάσει μια σχέση, το phubbing μειώνει την ικανοποίηση που παίρνει το ζευγάρι από τη σχέση του, κάτι που αφορά κυρίως ανθρώπους που ήδη νιώθουν ανασφαλείς.
Διαπιστώθηκε ότι το 46% ανέφεραν ότι έχουν βιώσει τη περιφρόνηση από τον σύντροφό τους γιατί ασχολούνταν με το κινητό, ενώ το 22% παραδέχτηκε ότι το phubbing ήταν η αιτία για μετέπειτα προβλήματα, καθώς προκαλούνταν πιο εύκολα τσακωμοί.
Σύμφωνα με ψυχολόγους υπάρχουν 3 βασικά στοιχεία που κρατούν δεμένο ένα ζευγάρι.
Και οι δυο σύντροφοι πρέπει να είναι ανοιχτοί να ακούσουν τις σκέψεις και τα προβλήματα του άλλου και να ανταποκρίνονται σε αυτά που τους λένε και να προσπαθούν να καταλάβουν πώς νιώθουν. Πρέπει επίσης, να αφιερώνουν χρόνο ο ένας στον άλλο.
«Το phubbing επηρεάζει και τα τρία αυτά στοιχεία, με αποτέλεσμα να νιώθουν λιγότερο ικανοποιημένοι γιατί δεν έχουν ποιοτικό χρόνο με το σύντροφό τους και νιώθουν ότι δεν τους καταλαβαίνουν».
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το phubbing επηρεάζει συνολικά τη ψυχική κατάσταση, καθώς όταν δεν είναι καλά στη σχέση τους, νιώθουν γενικότερα λιγότερο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους.
Από ό,τι φαίνεται πάντως, ο κόσμος αρνείται να σταματήσει αυτή την κακή συνήθεια. Στο επίσημο site,»Stop phubbing», το 71% των συμμετεχόντων έχουν ψηφίσει υπέρ του, κάτι που σε πραγματικά νούμερα αντιστοιχεί σε περίπου 160.000 ανθρώπους που είναι εθισμένοι στο κινητό τους.

Δείτε το video με την εύρεση του ονόματος της καλής συνήθειας του phubbing: 

Διαβάστε επίσης: Ρόδος, το «Χόλιγουντ της Ελλάδας». Ποιοι διάσημοι αστέρες βρέθηκαν στη Ρόδο γυρίζοντας μεγάλες επιτυχίες του Χόλιγουντ