Σκυλιά με κομμένα αυτιά. Γιατί το κόψιμο εκτός από παράνομο και επικίνδυνο, επηρεάζει αρνητικά τα τετράποδα

18131

Ορισμένες ράτσες σκύλων, όπως τα ντόμπερμαν, τα πίτμπουλ ή τα μπόξερ, υποβάλλονται σε μια μικροεπέμβαση, κατά την οποία τους κόβεται ένα μικρό κομμάτι των αυτιών τους.
Η επέμβαση γίνεται συνήθως όταν τα ζώα βρίσκονται στην 6η με 12η εβδομάδα της ζωής τους, όσο δηλαδή ο χόνδρος και οι μύες του αυτιού, δεν έχουν αναπτυχθεί ολοκληρωτικά.

Η κοπή γίνεται με ψαλίδι, σε ζώα που έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε αναισθησία.
Στη συνέχεια, πάνω στα αυτιά τοποθετούνται επίδεσμοι για τα κρατούν όρθια.
Άλλοι κτηνίατροι υποστηρίζουν ότι, τα αυτιά πρέπει να μένουν κάτω, μέχρι να επουλωθούν οι πληγές.

Εάν η επέμβαση γίνει σε σκυλιά μεγάλης ηλικίας, ο κίνδυνος λοιμώξεων είναι πολύ μεγάλος. Ορισμένα σκυλιά, μετά την επέμβαση, ενδέχεται να αναπτύξουν επιπλοκές, όπως ευαισθησία στην αφή ή ακόμα και επιληπτικές κρίσεις.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ενδέχεται να κοπούν νεύρα.

Οι τιμές των επεμβάσεων ποικίλουν.
Ορισμένοι κτηνίατροι χρεώνουν από 150 έως 800 δολάρια.
Η μέση τιμή είναι 250 δολάρια και σε αυτή περιλαμβάνονται επαναληπτικές επισκέψεις, παυσίπονα και ενδεχομένως αντιβιοτικά.

Όσοι ιδιοκτήτες σκύλων τάσσονται υπέρ της κοπής των αυτιών, υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο, συμβάλλουν στο να αποφευχθούν πιθανές μολύνσεις στην περιοχή του αυτιού. Πολλοί ειδικοί, όμως, κάνουν λόγο για κακομεταχείριση σε βάρος των ζώων.
Όπως λένε, ο πραγματικός λόγος πίσω από τις επεμβάσεις, είναι η επιθυμία των ιδιοκτητών για ωραιοποίηση των ζώων και η νίκη σε διαγωνισμούς ομορφιάς σκύλων ή ακόμα και σε κυνομαχίες.

Η κοπή των αυτιών των σκύλων έχει τις καταβολές της στα αρχαία χρόνια.
Η διαδικασία είχε ως στόχο, την μείωση του κινδύνου να εκδηλωθούν μολύνσεις και αιματώματα.
Πραγματοποιούνταν σε σκύλους που θα πάλευαν κατά τη διάρκεια κυνηγιού, καθώς το αυτί ήταν εύκολος στόχος για το αντίπαλο ζώο για να το αρπάξει.

Αμερικανικοί οργανισμοί όπως οι American Veterinary Medical Association και American Animal Hospital Association, υποστηρίζουν ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, όχι μόνο ο σωματικός πόνος των ζώων αλλά και ο ψυχικός.
Με την κοπή των αυτιών, επηρεάζεται αρνητικά η κοινωνική επικοινωνία των σκυλιών. Σύμφωνα με πείραμα που πραγματοποίησε το University of British Columbia του Καναδά, όσα ζώα είχαν κομμένα μέρη του σώματος, ήταν πιο επιθετικά απέναντι στους ανθρώπους και στα ζώα.

Σε πολλές χώρες του κόσμου, ο ακρωτηριασμών των αυτιών και άλλων μελών του σώματος των ζώων έχει απαγορευτεί.
Στην Ελλάδα, ο νόμος Ν.2017/1992(Α,31) με τον τίτλο «Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς» ορίζει το εξής:

«Η νομοθεσία αυτή, δεν επιτρέπει τις χειρουργικές επεμβάσεις που προορίζονται να τροποποιήσουν την εξωτερική εμφάνιση ενός ζώου συντροφιάς, όπως ιδίως με το κόψιμο οποιουδήποτε τμήματος ή μεγέθους της ουράς, το κόψιμο των αυτιών, την τομή των φωνητικών χορδών, την αφαίρεση των νυχιών και των δοντιών, ή χειρουργικές επεμβάσεις οποιουδήποτε άλλου είδους που προορίζονται για μη θεραπευτικούς σκοπούς.
Κατ’ εξαίρεση, χειρουργικές επεμβάσεις που προορίζονται να τροποποιήσουν την εξωτερική εμφάνιση ενός ζώου συντροφιάς, επιτρέπονται μόνο για θεραπευτικούς λόγους και υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει και η ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, η μη τήρηση των οποίων αποτελεί κακοποίηση του ζώου και διώκεται και ποινικά.»

Σε περίπτωση παραβάσεων του νόμου, προβλέπονται ποινές φυλάκισης μέχρι έξι μήνες ή χρηματικό πρόστιμο.

Διαβάστε επίσης: Παράνομες κυνομαχίες. Πως τα σκυλιά γίνονται φονικές μηχανές για να πλουτίσουν οι ιδιοκτήτες τους