Πόσο light είναι τελικά τα παγωτά με 0% ζάχαρη 0% λιπαρά; Μήπως δεν αξίζει να στερείστε το κανονικό παγωτό;

14921

Άρθρο της Βίκυ Πυρογιάννη, MSc, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,                                        Απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
[email protected]

Ως παιδί, το καλοκαίρι πάντα το συνδύαζα με δύο πράγματα, τα μπάνια στη θάλασσα και τα παγωτά. Δεν έλειπε ποτέ στην παρέα ο διαγωνισμός του καλοκαιριού με θέμα: «εσύ πόσα παγωτά έφαγες φέτος;». Όσο μεγάλωνα, ωστόσο, και πλέον δεν έτρεχα όλη την ημέρα πάνω κάτω παίζοντας και «καίγοντας» κάθε πιθανή θερμίδα από όπου κι αν προέρχονταν, το θέμα γινόταν πιο περίπλοκο και ο αριθμός των παγωτών άρχισε να περιορίζεται (προς μεγάλη μου λύπη!). Όταν πλέον έγινα διαιτολόγος, κατάλαβα ότι η αγάπη προς το παγωτό είναι κάτι κοινό στους περισσότερους ανθρώπους που τους ακολουθεί και ως ενήλικες. Και φυσικά, μια από τις πιο κλασικές ερωτήσεις όσων ξεκινούν δίαιτα το καλοκαίρι είναι το αν μπορούν να τρώνε παγωτό και αν αυτό θα πρέπει να είναι απαραίτητα light!

Το πρώτο ερώτημα είναι πολύ εύκολο! Όλα τα τρόφιμα χωράνε σε μια δίαιτα, αρκεί να ενταχθούν σωστά και να καταναλώνονται με μέτρο, και αυτό ισχύει και για το γλυκό και βέβαια για το παγωτό. Το πόσο συχνά εξαρτάται από το είδος του διαιτολογίου, όπως αυτό έχει προσαρμοστεί στον κάθε άνθρωπο.

Όσον αφορά στη δεύτερη ερώτηση, κανονικό ή light, η απάντηση είναι πιο περίπλοκη και με περισσότερες παραμέτρους. Ένα μέτριο παγωτό έχει περίπου 300 θερμίδες (δεν αναφέρομαι στον grande πύραυλο, ούτε στα double caramel – chocolate ξυλάκια που φτάνουν τις 400-500 θερμίδες!). Στα light το θέμα μπερδεύει, καθώς μπορεί να πρόκειται για παγωτό 0% σε ζάχαρη ή για παγωτό 0% σε ζάχαρη & 0% σε λιπαρά ταυτόχρονα, ή για παγωτό που είναι 0% και στα δύο αλλά έχει επικάλυψη σοκολάτας (άρα κανονικά τις θερμίδες της σοκολάτας). Θυμίζω ότι 1 γραμμάριο λίπους έχει 9 θερμίδες και 1 γραμμάριο ζάχαρης 4 θερμίδες, οπότε αν θέλουμε να επιλέξουμε light δεν έχει νόημα να γλιτώσουμε μόνο τη ζάχαρη όταν το λίπος είναι αυτό που έχει τις περισσότερες θερμίδες. Έτσι, μπορεί να βρούμε παγωτά light με περίπου 100 θερμίδες, αλλά τα περισσότερα φτάνουν στις 180-200 θερμίδες. Και φυσικά αναρωτιέται σωστά κανείς αν έχει νόημα για μία φορά την εβδομάδα που θα φάει παγωτό να πάρει τη light επιλογή για να γλιτώσει 100 θερμίδες. Η απάντηση είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει πολύ νόημα, εκτός κι αν υπάρχουν άλλα θέματα υγείας που θέλουμε να προσέξουμε, όπως αυξημένη χοληστερόλη ή σάκχαρο.

Ποιο είναι λοιπόν το παγωτό της δίαιτας; Πρέπει να είναι οπωσδήποτε light; Η απάντηση είναι σαφώς όχι! Ακόμα κι όταν κάνουμε δίαιτα μπορούμε να φάμε το παγωτό που μας ευχαριστεί, αρκεί να είναι στην κατάλληλη ποσότητα και συχνότητα που μας έχει υποδείξει ο διαιτολόγος μας. Και για να είμαι ξεκάθαρη, δεν είμαι σε καμία περίπτωση κατά των light παγωτών, το αντίθετο μάλιστα, θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή κίνηση από τη βιομηχανία τροφίμων που δίνει επιπλέον επιλογές σε κάποιες ομάδες πληθυσμού που τους ταιριάζουν περισσότερο. Απλά λέω ότι δεν είναι απαραίτητο όσοι κάνουν δίαιτα να επιλέγουν οπωσδήποτε κάτι που δεν τους ευχαριστεί, όταν η θερμιδική διαφορά είναι τόσο μικρή. Απόλαυση με μέτρο, λοιπόν, και γίνεται ξανά για λίγο παιδί, ακόμα κι αν κάνετε δίαιτα!

Διαβάστε επίσης: Γιατί το παγωτό, το αγαπημένο γλύκισμα παγκοσμίως, χάνει εκατομμύρια πελάτες κάθε χρόνο; Τι δείχνουν οι έρευνες