Κρεμμύδια και σκόρδα. Από ποιες μορφές καρκίνου μας προστατεύουν

1312

Από την αρχαιότητα, ο Ιπποκράτης θεωρούσε το σκόρδο ως ένα από τα βασικά του θεραπευτικά όπλα, ενώ είχε σε ιδιαίτερη υπόληψη και τις ιδιότητες του κρεμμυδιού. Τώρα, σύγχρονες έρευνες έρχονται να αποδείξουν τις ευεργετικές δράσεις των δύο αυτών λαχανικών για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε, συγκεντρώνοντας τα αποτελέσματα 8 ερευνών σε Ιταλία και Ελβετία, απέδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν περισσότερο σκόρδο και κρεμμύδι, εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο προσβολής από κάποιους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, των ωοθηκών, του λάρυγγα, των νεφρών και του στόματος.
Ο ρόλος του σκόρδου στη διατροφή έχει μελετηθεί εκτεταμένα στην Κίνα και έχει δείξει ανάλογη δράση στην πρόληψη του καρκίνου. Στην αχανή ασιατική χώρα, η κατανάλωση σκόρδου είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι στη Δύση.

Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο κρεμμύδι και σκόρδο, να έχουν μια συνολικά πιο υγιεινή διατροφή, που τους προστατεύει από ασθένειες όπως ο καρκίνος.
Βέβαια, στην μελέτη επισημαίνεται ότι σε πειράματα με καλλιέργειες κυττάρων, εντοπίσθηκε ότι κάποιες ουσίες που υπάρχουν στα δύο λαχανικά, μπορούν να καταστέλλουν την ανάπτυξη καρκίνων. Πρόκειται για κάποιες θειούχες χημικές ενώσεις του σκόρδου και αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή του κρεμμυδιού, που πιθανόν να προσφέρουν προστασία από τον καρκίνο.

Αποτέλεσμα εικόνας για κρεμμύδια σκόρδα

Από τη μελέτη των ευρωπαϊκών ερευνών, προέκυψε ότι άνδρες και γυναίκες που κατανάλωναν 7 ή περισσότερες μερίδες κρεμμυδιών εβδομαδιαίως, είχαν λιγότερο από 50% κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με όσους απέφευγαν τα κρεμμύδια.
Ανάλογα, αυτοί που κατανάλωναν ψηλές ποσότητες σκόρδου, είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες προσβολής από καρκίνο παχέος εντέρου σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν σκόρδο.
Στους λάτρεις των δύο αυτών λαχανικών, βρέθηκαν ανάλογα αποτελέσματα μείωσης του κινδύνου προσβολής και για τους καρκίνους των νεφρών, των ωοθηκών, του στόματος και του λάρυγγα.

Εκτός από τις ωφέλιμες επιδράσεις που έχει η κατανάλωση των λαχανικών στο καρδιαγγειακό σύστημα γενικότερα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αντικαρκινικές ιδιότητες μπορεί να έχει και ο συνδυασμός ντομάτας και σκόρδου.
Στις καινούργιες έρευνες που γίνονται για τις ιδιότητες του κρεμμυδιού, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα συστατικά του, δηλαδή τα φλαβονοειδή και οι φαινόλες, αποτελούν ισχυρό αντιοξειδωτικό συδυασμό.
Ερευνητές του πανεπιστημίου Κορνέλ μελέτησαν κρεμμύδια με διαφορετικό χρώμα βολβού – δηλαδή, κίτρινο, άσπρο, κόκκινο καθώς και το φρέσκο κρεμμύδι. Παρατήρησαν ότι, τα κίτρινα κρεμμύδια είχαν 11 φορές περισσότερη ποσότητα σε φλαβονοειδή σε σύγκριση με τα κρεμμύδια με λευκό βολβό. Τα φρέσκα κρεμμύδια διαθέτουν έξι φορές περισσότερες φαινόλες σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες. Διαπίστωσαν, επίσης ότι στα καρκινικά κύτταρα του παχέως εντέρου καλύτερα αποτελέσματα είχαν τα φρέσκα κρεμμύδια και εκείνα με τον κόκκινο βολβό. Στα καρκινικά κύτταρα του ήπατος ανασταλτική δράση παρατηρήθηκε στα κόκκινα, τα κίτρινα και τα φρέσκα κρεμμύδια.

Η αντικαρκινική αυτή δράση του κρεμμυδιού στηρίζεται στη δέσμευση των ελεύθερων ριζών από τις φαινόλες και τα φλαβονοειδή. Οι έρευνες συνεχίζονται και για άλλα είδη καρκίνου, πιο επιθετικής μορφής, όπως του πνεύμονα και του προστάτη.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το τσάι του βουνού δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι