Την επόμενη Τετάρτη θα εμφανιστεί η «σούπερ μπλε ματωμένη σελήνη» μετά από 152 χρόνια. Πώς θα φαίνεται από την Ελλάδα

2465

Ένα σπάνιο φαινόμενο θα συμβεί στις 31 Ιανουαρίου. Ένα «σούπερ μπλε ματωμένο φεγγάρι» θα εμφανιστεί στον ουρανό, κάτι που έχει να συμβεί από το 1866.
Αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό είναι ότι συνδυάζει τρία διαφορετικά φαινόμενα. Υπερπανσέληνος, μπλε σελήνη και έκλειψη σελήνης θα γίνουν την ίδια μέρα, δημιουργώντας ένα υπερθέαμα για πολλά σημεία του πλανήτη. 

Υπερπανσέληνος είναι όταν η σελήνη βρίσκεται στο περίγειό της, δηλαδή πολύ κοντά στη γη. Θα απέχει περίπου 359.000 χιλιόμετρα από τη Γη, δηλαδή 50.000 χιλιόμετρα λιγότερο από τη μέγιστη δυνατή απόσταση. Αυτό σημαίνει ότι θα φαίνεται μεγαλύτερη και 14% φωτεινότερη, σύμφωνα με την NASA.
Παράλληλα, είναι η δεύτερη φορά που θα έχει πανσέληνο αυτό το μήνα, κάτι που οι επιστήμονες ονομάζουν «μπλε σελήνη». Η μπλε σελήνη παρατηρείται κάθε 2-3 χρόνια. Αντί για 12 πανσελήνους το χρόνο, εμφανίζονται 13.
Συγχρόνως, θα γίνει και έκλειψη σελήνης. Η μπλε υπερπανσέληνος θα περάσει μέσα από τη σκιά της γης, κάτι που θα της δώσει ένα κοκκινωπό χρώμα, το οποίο συνηθίζουν να αποκαλούν ματωμένο φεγγάρι.

Θα απέχει περίπου 359.000 χιλιόμετρα από τη Γη, δηλαδή 50.000 χιλιόμετρα λιγότερο από τη μέγιστη δυνατή απόσταση.

Στην Ελλάδα, η κορύφωση της έκλειψης θα γίνει περίπου στις 15:30, όταν το φεγγάρι θα είναι κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα και έτσι το φαινόμενο δεν θα είναι απολύτως ορατό.
Το εντυπωσιακό υπερθέαμα θα είναι περισσότερο εμφανές στη Βόρεια Αμερική, στην Αλάσκα και στη Χαβάη πριν την ανατολή του ηλίου, σύμφωνα με τη NASA.
Στις χώρες της Μέσης Ανατολής, στην Ασία, στην ανατολική Ρωσία, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία το σούπερ μπλε ματωμένο φεγγάρι θα είναι εμφανές κατά τη διάρκεια της ανατολής του φεγγαριού το πρωί.

Δείτε το βίντεο:

The Super Blue Blood Moon

This rare Moon is about to happen for the first time in 150 years! ?NASA – National Aeronautics and Space Administration

Geplaatst door UNILAD Tech op maandag 22 januari 2018

Διαβάστε επίσης:  Τι παθαίνει το ανθρώπινο σώμα στο διάστημα. Οι πολυάριθμοι κίνδυνοι των αστροναυτών, που ούτε τους φανταζόμαστε