Γιατί δεν λέμε «ευχαριστώ» στην καθημερινότητά μας; Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα νέας έρευνας

2143

Σπάνια λέμε ευχαριστώ στην καθημερινότητά μας, σύμφωνα με νέα έρευνα. Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο λέμε ένα «ευχαριστώ» στις 20 φορές που μας βοηθάει κάποιος.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, παρατήρησαν την καθημερινή επικοινωνία ανθρώπων σε 8 διαφορετικές γλώσσες σε 5 ηπείρους.
Έβαλαν κάμερες και μικρόφωνα σε σπίτια και μέρη, όπου συγκεντρώνεται κόσμος. Κατέγραψαν συνολικά περισσότερες από 1000 συνομιλίες μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζονταν καλά μεταξύ τους, καθώς ήταν είτε φίλοι είτε συγγενικά πρόσωπα. Αυτό που παρατήρησαν ήταν ότι υπάρχει μια παγκόσμια έλλειψη ευγνωμοσύνης για απλά καθημερινά πράγματα, όπως όταν παραχωρεί κάποιος το αλάτι σε ένα τραπέζι. Αντίθετα, σε μέρη που η επαφή μεταξύ των ανθρώπων είναι πιο τυπική, όπως στο σουπερμάρκετ, η λέξη ευχαριστώ λέγεται πιο συχνά.

Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες λένε ότι δεν είναι θέμα αγένειας, αλλά συνήθειας και γλωσσικής παράδοσης. Οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένο ότι θα λάβουν τη βοήθεια των κοντινών τους προσώπων και θα είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί τους σε τέτοιο σημείο που το ευχαριστώ θεωρείται περιττό. Διαπιστώθηκε ότι ζητάμε έστω και ελάχιστη βοήθεια κάθε ενάμιση λεπτό και συνήθως την παίρνουμε. Σχεδόν όλοι, με το ποσοστό να φτάνει το 88%, είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, κάτι που αποδεικνύει ότι μας αρέσει η συνεργασία με τους άλλους και η προσφορά.
«Στην καθημερινή επικοινωνία σε όλο τον κόσμο ο γενικός κανόνας είναι να ανταποκρίνεσαι στη συνεργατική συμπεριφορά του άλλου, χωρίς να λες ρητά τη λέξη «ευχαριστώ» και απλώς συνεχίζοντας αυτό που κάνεις» ανέφεραν οι ερευνητές.

Μεταξύ των γλωσσών που εξετάστηκαν ήταν τα Cha’palaa που χρησιμοποιούνται στο Εκουαδόρ, τα Siwu από την Γκάνα, τα Lao που μιλιούνται στο Λάος στη Νοτιοανατολική Ασία, τα Πολωνικά, τα Ρωσικά, τα Ιταλικά, τα Αγγλικά και τα Murrinh-Patha στην Αυστραλία.
Η λέξη ευχαριστώ χρηισμοποιείται περισσότερο από τους Άγγλους με το ποσοστό να ανέρχεται στο 14.5%, αλλά και από τους Ιταλούς, καθώς εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στο 13,5% των περιπτώσεων. Στις υπόλοιπες γλώσσες που εξετάστηκαν το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 2%, ενώ οι κάτοικοι του Εκουαδόρ που μιλούν Cha’palaa δεν έχουν καν τη λέξη ευχαριστώ στο λεξιλόγιό τους.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι αγενείς παγκοσμίως ή ότι όσοι μιλούν την αγγλική γλώσσα είναι λιγότερο αγενείς. Δεν πρέπει να συγχέουμε το αίσθημα της ευγνωμοσύνης που υπάρχει με την έκφρασή του» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, Nick Enfield.

«Στην καθημερινή επαφή, η συνεργασία είναι ο κανόνας. Η κοινωνική ζωή ευδοκιμεί επειδή είναι στη φύση μας να ζητάμε βοήθεια και να την επιστρέφουμε σε είδος, αντί απλώς με λόγια. Υπάρχει κυριολεκτικά μια άγνωστη συμφωνία ότι οι άνθρωποι συνεργάζονται» συνέχισε.

Με πληροφορίες από Guardianκαι New York Times

Διαβάστε επίσης: Ποια είναι η ελληνική λέξη που δεν μεταφράζεται σε καμία άλλη γλώσσα και έγινε μεγάλο ρεπορτάζ από το BBC

 

Διαβάστε επίσης: Το εντυπωσιακό κοινωνικό πείραμα 18χρονης που δείχνει την αντίδραση των ανθρώπων στα κοπλιμέντα. Εσείς πως αντιδράτε;