Οι υποχόνδριοι παρουσιάζουν συχνότερα καρδιακά προβλήματα. Το άγχος μειώνει την άμυνα του οργανισμού

320
Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση της υγείας μας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής μας. Οι υποχόνδριοι, οι άνθρωποι που ανησυχούν υπερβολικά για την υγεία τους, αναστατώνονται και κινητοποιούνται με το παραμικρό σύμπτωμα. 

Μέχρι τώρα οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι πρόκειται για «γραφικές περιπτώσεις» ατόμων, που υποφέρουν τα ίδια, αλλά και όσοι συναναστρέφονται.
Νεότερες όμως έρευνες δείχνουν ότι τα προβλήματα δεν περιορίζονται στην συμπεριφορά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν στη Νορβηγία, στην οποία πήραν μέρος 7000 άτομα, οι άνθρωποι που βρίσκονται διαρκώς εγρήγορση για θέματα της υγεία τους παρουσιάζουν αυξημένο στρες, αυξάνοντας έτσι και τον κίνδυνο να πάθουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Όσον αφορά στα φύλα, 78% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιαγγειακά προβλήματα φαίνεται να έχουν οι άνδρες και 58% οι γυναίκες.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τους συμμετέχοντες στην έρευνα με ειδικά ερωτηματολόγια και στη συνέχεια τους παρακολούθησαν για 12 χρόνια. Αυτοί που παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα στρες, έπαθαν έμφραγμα ή στηθάγχη, τουλάχιστον σε διπλάσια ποσοστά από όσους δεν είχαν στρες.

Ορισμένοι γιατροί υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγχώδεις άνθρωποι τείνουν να πίνουν, να καπνίζουν και να τρώνε περισσότερο. Άλλοι ισχυρίζονται ότι φταίει το γεγονός ότι τείνουν να μην ασκούνται για να μην υποβάλουν τον εαυτό τους σε στρες.

Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι η υπερβολική ανησυχία για την υγεία προκαλεί πραγματικά προβλήματα.

Παλαιότερες έρευνες ανέφεραν ότι η εικόνα που έχει το άτομο για την κατάσταση της υγείας του, την επηρεάζει περισσότερο ακόμα κι από το κάπνισμα και τη λήψη πολλών φαρμάκων. Οι άνθρωποι που έχουν αρνητική οπτική της κατάστασης της υγείας τους και πιστεύουν ότι αρρωσταίνουν, τείνουν να αρρωσταίνουν συχνότερα σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σε σχετική έρευνα ζητήθηκε από υγιείς ενήλικες να αξιολογήσουν την κατάσταση της υγείας τους. Στη συνέχεια εκτέθηκαν όλοι σε ιούς του κοινού κρυολογήματος.

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που αξιολόγησαν την κατάσταση της υγείας τους ως καλή ή ικανοποιητική είχαν διπλάσιες πιθανότητες να κρυολογήσουν σε σύγκριση με εκείνους που είχαν αξιολογήσει την κατάσταση της υγείας τους ως άριστη.

Επομένως, αυτοί που ανησυχούν πολύ για την υγεία τους ή πιστεύουν ότι δεν είναι τόσο καλή φαίνεται ότι έχουν πιο χαμηλές άμυνες σε σχέση με εκείνους που νιώθουν υγιείς.
Η αισιοδοξία και η θετική σκέψη μάλλον παίζει σημαντικό ρόλο, σύμφωνα και με μία παλαιότερη Ελβετική μελέτη, που είχε δείξει ότι όσοι σκέφτονται θετικά ζουν περισσότερο.

Διαβάστε επίσης: «Δεν μπορεί να μην έχω κάτι, αφού πονάω». Ποια είναι τα συμπτώματα της υποχονδρίασης και πώς αντιμετωπίζεται

 

 

Διαβάστε επίσης: Είστε άρρωστος και ψάχνετε τη θεραπεία στο διαδίκτυο; Σίγουρα θα χειροτερεύσετε