Τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού από 6 εβδομάδων έως 3 ετών. Πότε πρέπει να έχει αρχίσει το μπουσούλισμα και πότε το περπάτημα

2590

Πολλοί γονείς ανησυχούν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην εξέλιξη του παιδιού τους όταν εκείνο αργεί, κατά την εκτίμησή τους, να περπατήσει.

Οι παιδίατροι, ενημερώνουν ότι το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης.
Συνήθως ένα μωρό κάνει τα πρώτα του βήματα όταν συμπληρώσει τους 12 μήνες.
Διαψεύδουν την άποψη ότι η ηλικία που περπατάει ένα μωρό, επηρεάζει την μετέπειτα εξέλιξη του. Έχουν σημειωθεί περιπτώσεις που παιδιά περπάτησαν μετά τον 18ο μήνα, ακόμη και μετά τα 2 έτη και δεν είχαν κανένα πρόβλημα στην ανάπτυξή τους.
Πάντως υπάρχουν μερικά αναπτυξιακά στάδια, που έχουν ορίσει οι γιατροί για να παρατηρούν την εξέλιξη των παιδιών και δείχνουν ότι το μωρό αναπτύσσεται φυσιολογικά, τόσο νοητικά όσο και κινητικά, απλώς το καθένα στο χρόνο του.

Στάδια εξέλιξης από 6 εβδομάδων μέχρι 3 ετών

Για την ανάπτυξη των παιδιών, σημασία έχει ο συντονισμός των κινήσεων, ώστε να υπάρχει η ανάλογη ισορροπία. Αν κάποιο μωρό αντιμετωπίζει δυσκολία στην αλληλουχία των σταδίων εξέλιξης και καθυστερεί, τότε θα καθυστερήσει με τη σειρά του και το περπάτημα.
Οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν.
Το παιδί τους έχει το δικό του ρυθμό.
Συχνά, τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα παρουσιάζουν μικρή αργοπορία στα στάδια ανάπτυξής τους, χωρίς αυτό να αποτελεί τον κανόνα.

Στις 6 εβδομάδες, τα μωρά μπορούν να κάθονται με την πλάτη τους κυρτή, χρειάζονται όμως βοήθεια. Σταδιακά αρχίζουν να κουνούν το κεφάλι και να προσπαθούν να το ελέγξουν, ενώ ακόμη δεν είναι σε θέση να το στηρίζουν μόνα τους.

Στην ηλικία των 3 μηνών, στηρίζουν το κεφάλι τους όταν είναι μπρούμυτα και κρατούν αντικείμενα στα χέρια τους.
Περίπου 6 μηνών, τα μωρά κάθονται χωρίς να χρειάζονται βοήθεια.
Όταν είναι ξαπλωμένα, μπορούν να στηρίζουν μόνα τους το κεφάλι τους, να το σηκώνουν και τα το κινούν. Τότε αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα χέρια για να ανασηκώνουν το σώμα τους. Ανακαλύπτουν την αφή και θέλουν να περιεργάζονται και να κρατούν αντικείμενα που βρίσκονται κοντά τους.

Στους 9 μήνες, αφού έχουν κατακτήσει την καθιστή στάση, αρχίζουν να κυλιούνται και να στριφογυρίζουν όταν είναι ξαπλωμένα. Οι γιατροί εξηγούν ότι κάποια παιδιά δεν στριφογυρίζουν ποτέ. Δεν είναι ανησυχητικό.
Όταν γίνει ενός έτους, μπουσουλάει και αρχίζει να προσπαθεί να σταθεί όρθιο.
Για να τα καταφέρει χρησιμοποιεί έπιπλα, ώστε να στηριχθεί και στη συνέχει χρειάζεται τον γονιό να το κρατήσει από το χέρι ώστε να αποκτήσει ισορροπία. Σε αυτή την ηλικία, το παιδί μπορεί να κάνει 2-3 βήματα μόνο του, χωρίς βοήθεια.

Όταν γίνει 18 μηνών, έχει πια κατακτήσει το περπάτημα.Μπορεί να κάθεται σε καρέκλα μόνο του και να περπατάει με γρήγορο ρυθμό. Παιδιά με γρηγορότερη ανάπτυξη μπορούν να τρέχουν και να ανεβαίνουν σκάλες, με βοήθεια.
Όταν συμπληρώσει τους 24 μήνες, είναι ικανό να ανεβοκατεβαίνει σκάλες χωρίς βοήθεια, να τρέχει και να κλωτσάει, πχ μια μπάλα ή κάποιο παιχνίδι.
Στα 3 έτη, μπορεί να ανεβαίνει σκάλες εναλλάσσοντας τα πόδια, ενώ τους προηγούμενους μήνες ανέβαζε και τα δύο πόδια στο κάθε σκαλί. Μπορεί ακόμη να στέκεται έχοντας το βάρος στο ένα πόδι.

Πως να βοηθήσετε το παιδί να περπατήσει

Για να βοηθήσετε το παιδί να περπατήσει, εάν δυσκολεύεται ή δεν έχει ανακαλύψει τον τρόπο ενώ έχει περάσει τους 12-15 μήνες, μπορείτε να τοποθετήσετε κοντά του βαριά έπιπλα, ώστε να τα χρησιμοποιήσει ως στήριγμα.
Φορέστε στο μωρό σας παπούτσια με σκληρή σόλα, για να σταθεροποιηθεί το πέλμα του πιο εύκολα.
Παρακινήστε το να περπατήσει με τη βοήθειά σας. Μην το αφήνετε να κάθεται σε καρέκλες πολύ ώρα συνεχόμενα, γιατί οι μυς του καθυστερούν να αναπτυχθούν.
Μιλήστε του και παρακινήστε το. Κάντε το να νιώσει αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

Διαβάστε επίσης: Η δυνατή ανάγνωση βοηθά τους μαθητές να μαθαίνουν καλύτερα τα μαθήματά τους και κυρίως τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες