Εντυπωσιακές εικόνες με κοπάδια δελφινιών στις Σποράδες και τον Παγασητικό. Πού οφείλεται η πρωτοφανής αύξησή τους στο Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου

2728

Πρωτοφανής αύξηση του πληθυσμού των δελφινιών στο θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου παρατηρείται σύμφωνα με έλληνες και ξένους επιστήμονες. 

Αυτή η παρατήρηση είναι αρκετά ενθαρρυντική, καθώς σε όλη την υπόλοιπη Μεσόγειο καταγράφεται καθοδική πληθυσμιακή τάση, που θέτει σε κίνδυνο τα συγκεκριμένα είδη δελφινιών.
Τα συμπεράσματα αυτά παρουσιάστηκαν στο 14ο διεθνές συνέδριο για την οικολογία και ζωογεωγραφία της Ελλάδας και των γειτονικών περιοχών, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή γνωστών επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πού οφείλεται η αυξητική τάση στον πληθυσμό των δελφινιών

Σύμφωνα με τις τελευταίες παρατηρήσεις, ο πλυθυσμός των δελφινιών αυξάνεται στην περιοχή της Αλοννήσου κατά μεγάλο βαθμό εξαιτίας του προγράμματος προστασίας που διαχειρίζεται για χρόνια η «ΜΟm».
Πρόκειται για την εταιρία που είναι υπεύθυνη για τη μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας. Σε συνεργασία με τοπικούς φορείς αλλά και τις Λιμενικές Αρχές,  τον Δήμο Αλοννήσου, τον Φορέα Διαχείρισης Πάρκου και τηντοπική κοινωνία, η «MOm» δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του εθνικού θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων.
Στόχος της είναι τόσο η προστασία του σημαντικού πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας στην περιοχή, όσο και η διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στο σύνολό της.

Πρωτοφανής αύξηση του πληθυσμού των δελφινιών στο θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου παρατηρείται σύμφωνα με έλληνες και ξένους επιστήμονες.

Η δράση της «MOm»

Το 2013 η «MOm» ξεκίνησε ένα νέο  επιστημονικό πρόγραμμα παρακολούθησης των δελφινιών στην περιοχή του Πάρκου με την διεθνή επωνυμία Northern Aegean Dolphin Project (NADP).
Στόχος του προγράμματος είναι α καταγραφεί η παρουσία και η συμπεριφορά δελφινιών και φαλαινών καθώς και να φωτο – ταυτοποιηθούν άτομα ώστε να παρακολουθηθούν οι κινήσεις τους.
Στο «NADP» συμμετέχουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο κάτω από την επίβλεψη του επιστημονικού προσωπικού της «MOm», ενώ κάθε καλοκαίρι συμβάλλει και το ερευνητικό σκάφος IFAW-Οδύσσεια  που «οργώνει» τις θάλασσες του ΕΘΠΑΒΣ.

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα

Από το 2013 μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα έχουν αποκαλύψει την καθοριστική σημασία της ευρύτερης περιοχής της Αλοννήσου εξαιτίας της ποικιλίας που παρουσιάζει ο χώρος του θαλάσσιου πάρκου για την επιβίωση τριών ειδών πληθυσμού δελφινιών.
Πρόκειται για το κοινό δελφίνι, το ρινοδέλφινο και το ζωνοδέλφινο, αλλά και τον ζιφιό

Σύμφωνα με το βιολόγο Κίμωνα Κοεμτζόπουλο, επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος NADP, που μίλησε στον «Ταχυδρόμο», ανέφερε πως «τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα αποκαλύπτουν πως αυτή η αύξηση είναι πιθανό να οφείλεται στην διαχείριση της αλιείας στην περιοχή που όπως φαίνεται ευνόησε την αύξηση των πληθυσμών των αφρόψαρων.
«Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στο εσωτερικό Ιόνιο Πέλαγος, η υπεραλίευση των πληθυσμών αυτών των ψαριών οδήγησε στην κατακόρυφη μείωση των πληθυσμών του κοινού δελφινιού. Εδώ φαίνεται ότι παρατηρούμε το αντίθετο φαινόμενο και μας δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση» πρόσθεσε ο κος Κοεμτζόπουλος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες παρατηρήσεις, ο πλυθυσμός των δελφινιών αυξάνεται στην περιοχή της Αλοννήσου κατά μεγάλο βαθμό εξαιτίας του προγράμματος προστασίας που διαχειρίζεται για χρόνια η «ΜΟm».

Και φέτος το καλοκαίρι, η παρουσία της «ΜOm» θα είναι έντονη, ώστε μέσα από μετρήσεις και εντατικές έρευνες  να τεκμηριωθεί αυτή η κατάσταση περισσότερο εμπεριστατωμένα, με αποτέλεσμα  να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς μίμηση για την διαχείριση σημαντικών, για τα θαλάσσια θηλαστικά, περιοχών σε όλη την Μεσόγειο.

Το εντατικό πρόγραμμα επιτήρησης του πάρκου με συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων Λιμενικές Αρχές, Φορέα Διαχείρισης ΕΘΠΑΒΣ, τον επιχειρησιακό συντονισμό της MOm και την χρηματοδότηση του ιδρύματος THALASSA, συνεχίζεται και φέτος.

Πηγή φωτογραφιών: Χρίστος Βασιλόπουλος