Απίθανες και επικίνδυνες συσκευές ομορφιάς. Υπόσχονταν ίσια μύτη, λακκάκια και νεανικό δέρμα χωρίς ρυτίδες

3157
Από τη δεκαετία του 1920 μέχρι το 1950, η βιομηχανία της ομορφιάς έκανε σημαντικά βήματα. Οι γυναίκες άρχισαν να βάφονται περισσότερο και επιδίωκαν να μοιάζουν σαν σταρ του σινεμά. 

Παρ’ όλα αυτά, οι τέσσερις αυτές δεκαετίες στιγματίστηκαν από επικίνδυνες συσκευές ομορφιάς που κυκλοφόρησαν στο εμπόριο. Πολλές από αυτές έμοιαζαν περισσότερο με μέσα βασανισμού παρά για προϊόντα ομορφιάς, επιβεβαιώνοντας το ρητό «μπρος τα κάλλη, τι είναι ο πόνος».

Μικρόμετρο Ομορφιάς της Max Factor

To 1909 ιδρύθηκε η εταιρία της Max Factor στην Αμερική. Παρήγαγε καλλυντικά καθημερινής χρήσης, ενώ παράλληλα πειραματιζόταν και με νέα σκευάσματα.
Αυτά την έκαναν να ξεχωρίσει και να εισέλθει στο βιομηχανία του κινηματογράφου με ειδικά μακιγιάζ για τις μεγάλες σταρ της εποχής.
Παρ’ όλα αυτά, έδινε την υπόσχεση πως ο κάθε γυναίκα θα μπορούσε να μοιάζει με σταρ του σινεμά, αν εφάρμοζε σωστά τα προϊόντα.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ο Max Factor Sr. έφτιαξε το «μικρόμετρο ομορφιάς». Ήταν μια εφεύρεση που βοηθούσε τον μακιγιέρ να εντοπίσει κάθε ατέλεια του προσώπου και να την καλύψει με το σωστό μακιγιάζ. Η εφεύρεση φάνταζε σωτήρια για τις σταρ του Χόλιγουντ που ήθελαν να κρύψουν τα ελαττώματα τους από το φακό της κάμερας, που συνήθως τα μεγέθυνε.
Η συσκευή φοριόταν γύρω από το κεφάλι και αποτελούνταν από πολλές εύκαμπτες μεταλλικές λωρίδες που σταθεροποιούνταν με βίδες. Υπήρχαν 325 διαφορετικές ρυθμίσεις, ώστε να μπορεί να φορεθεί από διάφορα σχήματα προσώπου.
Παρ’ όλα αυτά, η εφεύρεση θεωρήθηκε επικίνδυνη, γιατί ο μακιγιέρ υπήρχε περίπτωση να σφίξει περισσότερο τις βίδες. Πολλά μοντέλα έλεγαν ότι μετά τη χρήση της συσκευής υπέφεραν από τρομερούς πονοκεφάλους. Και ίσως γι΄αυτό, δεν χρησιμοποιήθηκε ευρέως.

Θερμαινόμενη μάσκα προσώπου 

Το 1933 ο γιατρός Joseph Brueck από τη Βιέννη, έφτιαξε μια ηλεκτρική μάσκα που αύξανε τη θερμοκρασία του προσώπου και την κυκλοφορία του αίματος.
Υποσχόταν ότι θα εξαφανίσει τις ρυτίδες και θα κάνει το πρόσωπο νέο και σφριγηλό.
Πολλές γυναίκες όμως, που ήθελαν γρήγορα αποτελέσματα, ανέβαζαν τη θερμοκρασία της μάσκας πολύ ψηλά, κάτι που έβλαπτε το δέρμα τους και προκαλούσε εγκαύματα.
«Οι γυναίκες με αυτό τον τρόπο γίνονταν όμορφες. Μπορούσαν να αναπνεύσουν με τη βοήθεια ενός σωλήνα που είχε τοποθετηθεί ανάμεσα στα χείλη και έβλεπαν από τις εγκοπές στα μάτια» έγραφε δημοσίευμα της εποχής.

Μηχάνημα για λακκάκια 

Το 1936 η Αμερικανή Isabella Gilbert κατασκεύασε μια συσκευή που υποσχόταν ότι μπορεί να δημιουργήσει λακκάκια στα μάγουλα που έμοιαζαν εντελώς φυσικά. Ουσιαστικά ήταν ήταν ένα μεταλλικό αντικείμενο που εφάρμοζε στο σαγόνι με δυο λαβές που πίεζαν τα μάγουλα προς τα μέσα.
«Φορέστε τη συσκευή για πέντε λεπτά δυο με τρεις φορές την ημέρα, όσο ντύνεστε, ξεκουράζεστε, διαβάζετε ή γράφετε. Κοιταχτείτε στον καθρέφτη και χαμογελάστε. Να θυμάστε ότι πρέπει να φοράτε τη συσκευή πάντα στο σημείο που θέλετε να σχηματιστούν τα λακκάκια» έλεγαν οι οδηγίες που συνόδευαν τη συσκευή.
Παρ’ όλα αυτά, ήταν πολύ άβολη και οι γυναίκες δεν μπορούσαν ούτε να μασήσουν κανονικά. Υπήρχε περίπτωση να προκαλέσει προβλήματα στο σαγόνι, ακόμη και προγναθισμό.

Συσκευή για διόρθωση της μύτης

«Έχεις όμορφο πρόσωπο. Αλλά η μύτη σου;» έλεγε δημοσίευμα του 1916 που παρουσίαζε τη συσκευή διόρθωσης μύτης.
Η εφεύρεση της «ειδικού προσώπου» όπως αποκαλούνταν, M. Trilety, υποσχόταν ότι μπορούσε να διορθώσει τις ατέλειες της μύτης χωρίς χειρουργική επέμβαση, γρήγορα, με ασφάλεια και μόνιμα αποτελέσματα.
«Είναι ευχάριστο, δεν επηρεάζει την καθημερινότητα και μπορεί να φορεθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας» ανέφερε η M. Trilety.
Απευθυνόταν κυρίως σε γυναίκες με μεγάλη ή γαμψή μύτη. Η ιδέα της κατασκευής ήταν ότι μέσω της πίεσης η μύτη θα γινόταν πιο λεπτή και ίσια.
Παρ’ όλα αυτά, ο ασθενής δεν μπορούσε να αναπνεύσει σωστά και σύντομα η εφεύρεσή της ναυάγησε.

Ηλεκτρική συσκευή για περμανάντ

Προπολεμικά οι κομμώτριες έβαζαν στα μαλλιά των γυναικών ένα ισχυρό διάλυμα και στη συνέχεια τύλιγαν τα μαλλιά σε θερμαινόμενες μεταλλικές συσκευές για να φτιάξουν μπούκλες. Χρειαζόταν πολύ προσωπικό και η διαδικασία διαρκούσε περισσότερο από 6 ώρες.
Τα μαλλιά πολλών γυναικών καταστρέφονταν και πάθαιναν εγκαύματα σε διάφορα σημεία του κεφαλιού.

Διαβάστε επίσης: Περίεργα Ολυμπιακά αθλήματα που δεν υπάρχουν πια. Σκοποβολή σε ζωντανά περιστέρια, αναρρίχηση σε σκοινί και στατικά άλματα

 

Διαβάστε επίσης: Πώς να καταπολεμήσετε την κυτταρίτιδα σύμφωνα με τους ειδικούς του 1960. Κι όμως κάτι ήξεραν