Η ακτινοβολία από το σολάριουμ, είναι 5 φορές πιο ισχυρή από την έκθεση στον ήλιο το μεσημέρι. Ποιοι οι κίνδυνοι και ποια τα οφέλη

1869
Αν και το τεχνητό μαύρισμα, σολάριουμ, είναι η εύκολη λύση για όσους θέλουν να «πάρουν χρώμα» άμεσα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί για τους κινδύνους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το UVR που εκπέμπει το σολάριουμ είναι καρκινογόνο.
Τα επιστημονικά στοιχεία καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία της συσκευής μαυρίσματος, μπορεί να προκαλέσει δερματικό μελάνωμα σε άτομα όλων των ηλικιών.
Σε όσο μικρότερη ηλικία γίνει το πρώτο σολάριουμ, οι πιθανότητες για να εμφανιστεί από κάποια δερματική πάθηση, μέχρι καρκίνος είναι αυξημένες.
Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, δείχνουν ότι οι τακτικές συνεδρίες οδηγούν σε καρκίνο του δέρματος κι ας μην υπάρχει προδιάθεση.

Τα θετικά του σολάριουμ

Το σολάριουμ είμαι συσκευή με λάμπες. Υπάρχουν 2 μοντέλα μηχανημάτων.
Στη μια περίπτωση ο πελάτης είναι κλεισμένος μέσα στη συσκευή αλλά σε όρθια στάση, ενώ στη δεύτερη είναι κλεισμένος στο θάλαμο που μοιάζει με κρεβάτι και είναι ξαπλωμένος.
Από τις λάμπες βγαίνει ακτινοβολία, παρεμφερής με την ακτινοβολία του ήλιου.
Ως μέθοδος μαυρίσματος το σολάριουμ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε χώρες που έχουν περιορισμένη ηλιοφάνεια, όπως είναι οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Οι υποστηρικτές του σολάριουμ, πιστεύουν ότι η μέθοδος είναι ασφαλέστερη από την ηλιοθεραπεία.
Η παραπάνω άποψη επιβεβαιώνεται και από αποτελέσματα ερευνών, που ενώ αναφέρουν τις επικίνδυνες επιπτώσεις, προσθέτουν ότι υπάρχουν και οφέλη για τον οργανισμό.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι με το σολάριουμ ενεργοποιείται η παραγωγή βιταμίνης D3, που δυναμώνει τα οστά.
Επίσης, η πίεση του αίματος μειώνεται και όσοι εκτεθούν στην ακτινοβολία αισθάνονται ήρεμοι.

Οι κίνδυνοι του σολάριουμ 

Παρά τις αντικρουόμενες πληροφορίες των επιστημόνων γεγονός είναι ότι η ακτινοβολία που παίρνει το σώμα είναι πέντε φορές πιο δυνατή σε σχέση με τον ήλιο του καλοκαιριού στο μέσον της ημέρας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των περιστατικών καρκίνου του δέρματος σε άτομα που κάνουν τακτικά σολάριουμ.
Κατά τη διάρκεια έρευνας, εξετάστηκαν περισσότερα από 500 κρεβάτια solarium σε 300 spa, γυμναστήρια και στούντιο για τεχνητό μαύρισμα.
Διαπιστώθηκε ότι δεν είναι λίγα τα περιστατικά, όπου η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας υπερβαίνει τα όρια ασφαλείας με αποτέλεσμα να αυξάνει ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος και να παρατηρείται πρόωρη γήρανση του δέρματος.
Συμπερασματικά φαίνεται ότι το τεχνητό μαύρισμα σε αραιά διαστήματα δεν ενέχει ιδιαίτερους κινδύνους ενώ σε συστηματική βάση ισχύει το αντίθετο.

Διαβάστε επίσης: Απίθανες και επικίνδυνες συσκευές ομορφιάς. Υπόσχονταν ίσια μύτη, λακκάκια και νεανικό δέρμα χωρίς ρυτίδες